Vse kar morate vedeti o turističnih bonih

0
2889

V zadnjem tednu je bilo v medijih ogromno govora o t. i. turističnih bonih, ki naj bi pomagali ponovno zagnati slovenski turizem, katerega je prizadela epidemija novega koronavirusa.

Zbrali smo vse trenutne in aktualne informacije glede turističnih bonov v Sloveniji.

Glede turističnih bonov ostaja ogromno vprašanj in predvsem pa polemik. Kdo bo prejel turistične bone v Sloveniji, kakšna bo njihova vrednost in do kdaj jih bomo morali prebivalci Slovenije porabiti?

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Do konca poletja turistični bon izkoristilo 25 odstotkov Slovencev

Še teden dni je do konca poletnih počitnic in Furs sporoča: 25 odstotkov Slovenk in Slovencev je že izkoristilo turistični vavčer, v skupni vrednosti skoraj 70 milijonov evrov. Dnevno Slovenci v turistično malho samo z boni prispevamo malo čez milijon evrov, vrhunec porabljenih bonov pa je bila prav minula nedelja, ko smo porabili za dobra dva milijona evrov bonov v enem dnevu.

V spregledanih krajih opozarjajo: slovenski turizem ni samo nekaj občin

“Ne pozabite na nas,” ministru za gospodarstvo sporočajo iz Medvod, občine, kjer deluje 22 namestitvenih objektov, a po številu unovčenih bonov zaseda rep razpredelnice. Slovenski turizem ni samo nekaj občin, ki so že tradicionalno uspešnejše, je veliko več. Ker tujih turistov skorajda ni, domači pa se ne odločajo, da bi tam preživeli oddih, bodo mnogi morali zapreti vrata. Država naj razmišlja, kako bi lahko rešila tudi ta delovna mesta, pozivajo.

Reševanje slovenskega turizma

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela Predlog Interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji COVID–19. Namen in cilj predloga zakona je zagotoviti učinkovit zagon investicijskega cikla države, občin in zasebnega sektorja ob koncu epidemije COVID -19 in preprečiti hujšo gospodarsko škodo in krizo.

Vlada je predlagala uveljavitev t. i. turističnih bonov, ki bodo pomagali pri ponovnemu zagonu slovenskega turizma. Vlada je za turizem in gostinstvo za en mesec podaljšala ukrep povračila nadomestila čakanja na delo. Turistični boni so vključeni v tretji paket protikoronskih ukrepov in bodo stali 365 milijonov evrov.

Uporaba turističnih bonov veljavna od 19. junija

Turistične bone bo možno koristiti od 19. junija naprej. Turistične bone bodo prejeli vsi prebivalci Republike Slovenije. Pri tem bodo polnoletni prejeli turistične bone v vrednosti 200 evrov. Mladoletni prebivalci Republike Slovenije pa bodo prejeli turistične bone v vrednosti 50 evrov. Unovčiti jih bo mogoče od 19. junija do konca letošnjega leta (31. decembra), veljali pa bodo za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v slovenskih nastanitvenih obratih. Prejeli jih bodo vsi s stalnim bivališčem v Sloveniji. Domači ponudniki pripravljajo privlačne ponudbe, pravijo v STO-ju.

Uporaba turističnih bonov naj bi spodbudil domače turiste k preživljanju letošnjih počitnic in dopustov v Sloveniji, s čimer bodo pomagali pokriti izpad prihodkov turističnim podjetjem, ki jih je epidemija novega koronavirusa najbolj prizadela.

Turstične bone bo mogoče za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje

Veljavnost turističnih bonov do 31. decembra

Turistične bone bodo prebivalci Republike Slovenije lahko porabili do 31. decembra. Minister Počivalšek pa pričakuje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov.

Turistični boni bodo prenosljivi

Po zadnjih podatkih vlade bodo turistični boni prenosljivi v družini, torej med sorodniki. Turistični boni ne bodo v fizični obliki, temveč bo Furs pridobil podatke iz registra nastanitvenih obratov.  Štiričlanska družina bo tako denimo prejela “pomoč” v obliki 500 evrov vrednega bona.

Vodja delovne skupine Matej Lahovnik, bodo prenosljivost bonov pravno-formalno še uredili. Po Lahovnikovih besedah pomenila, da bodo stari starši bone lahko na primer podarili vnukom. “Ta bon je namenjen tistim ponudnikom storitev, ki ponujajo nočitve. Ideja je, da prebivalci Slovenije preživijo vsaj dva dneva na neki destinaciji. Želimo namreč spodbuditi domače goste, da potem tam tudi kaj dodatno potrošijo in na ta način pomagajo slovenskemu turizmu,” je še povedal Lahovnik.

Celotno vrednost turističnih bonov boste po novem lahko koristili pri večih ponudnikih

Po zadnjih podatkih, bodo turistični boni izdani v elektronski obliki, uveljaviti pa jih bo možno z davčno številko pri izbranem turističnem ponudnikki oziroma storitvi. Po unovčitvi turističnega bona bo Finančna uprava Republike Slovenije vrednost turističnega bona povrnla ponudniku storitve v osmih dneh.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

V praksi to pomeni, da si z 200 evri bona, kot ga bodo prejeli vsi polnoletni prebivalci, lahko plačate nastanitev pri več ponudnikih. Izplačilo njegove vrednosti v denarju ne bo mogoče, bo pa prenosljiv med sorodniki.

Rezervacije preko Bookinga in Airbnb bo možno

Turistično storitev oz. nočitev bo možno rezervirati preko platform, kot je Booking in Airbnb. Bo pa storitev treba plačati z bonom neposredno pri ponudniku, kjer ga koristite. Natančneje bo opredeljeno v uredbi. Rezervacija bo torej možna kjerkoli.

Turistični boni bodo lahko unovčeni pri vseh ponudnikih

Turistični boni bo možno unovčiti pri vseh ponudnikih, ki ponujajo prenočitve, od turističnih kmetij, kampov do hostlov (v kolikor bodo odprti) in hotelov. Matej Lahovnik pričakuje, da bodo prebivalci potrošili vsaj polovico vseh bonov in tako ustvarili pet milijonov nočitev.

Ostale stroške krije potrošnik sam

Na vprašanje, ali bodo morali ljudje v primeru polpenziona strošek večerje pokriti sami, pa je minister odgovoril, da bodo morali turisti kosilo in večerjo bodo morali plačati iz svojega žepa. 

Lani je Slovenija zabeležila šesto zaporedno rekordno turistično leto

Slovenskemu turizmu je šlo do izbruha epidemije dobro. Lani je država zabeležila šesto zaporedno rekordno turistično leto. V nastanitvenih obratih so našteli 6,23 milijona turistov, ki so ustvarili 15,79 milijona prenočitev. Število vseh turistov je poraslo za pet odstotkov, število njihovih prenočitev pa za 0,6 odstotka, kažejo začasni statistični podatki.

Tuji turisti – teh je bilo 4,7 milijona – so lani predstavljali 75 odstotkov vseh turistov v Sloveniji. Njihovih prenočitev je bilo 11,4 milijona, kar pomeni nekaj več kot 72-odstotni delež vseh turističnih prenočitev.