Mesto plava v muzeju za arhitekturo in oblikovanje

0
406

27. avgust–8. oktober 2020

Uradno odprtje razstave: 1. september 2020 ob 18. uri. 

Mesto plava
Ljudje po vsem svetu v svojih mestih odkrivajo reke, pristane in kanale kot prostore za druženje in prosti čas. Razstava Mesto plava v središče postavlja plavanje v mestnih rekah kot poseben sodoben pojav v urbanem prostoru ter poudarja pomen rek kot javnega prostora. Razstava, ki je nastala v produkciji Švicarskega arhitekturnega muzeja S AM, kjer je bila 2019 tudi prvič na ogled, izkušnjo plavanja v reki naredi otipljivo, predstavi zgodovinski razvoj in sodobne pojavne oblike rečnega plavanja ter pojasni njegovo vlogo pri ustvarjanju mest, v katerih je prijetno živeti. 

Reka kot javni prostor
V mnogih pogledih bi lahko rekli, da je Švica pionirka razvoja kopalne kulture v rekah v središčih mest. V zadnjih nekaj desetletjih so mesta, kot so Basel, Bern, Zürich in Ženeva, postopoma očistila svoje reke in jih uredila do te mere, da je plavanje v njih zdaj ne le mogoče, temveč tudi prijetno. Del razstave predstavlja mednarodne projekte, ki poskušajo švicarski model plavanja v rekah prenesti v svoje lokalne kontekste. Je švicarski primer plavalne kulture v mestih mogoč tudi pri nas?


Ob odprtju razstave, 1. septembra, bo v MAO potekala javna razprava o kulturi plavanja v mestnih rekah in pomenu tega prosto dostopnega javnega prostora za diskurz o arhitekturi in urbanem razvoju.

Sodelujoči: Andreas Ruby, sokustos razstave Mesto plava in direktor Švicarskega arhitekturnega muzeja S AM; Saša Arsenovič, župan občine Maribor; Janez Koželj,podžupan občine Ljubljana; ter predstavnik Ministrstva za okolje in prostor RS. Pogovor vodi Matevž Čelik, direktor MAO.

Po uradnem odprtju vas vabimo v atrij gradu Fužine na večerno zabavo v slogu “mestne plaže”. Dress code: plaža.