Osebnosti tedna: Maša Samec in Robert Ozmec

0
1640

Štajersko Slovenijo imenujete kot domovino odličnih slovenskih vin.

Katere lastnosti odlikujejo vinorodni okoliš Štajerske Slovenije in po čem se le-ta razlikuje od drugih v Sloveniji?

Kakšne so posebnosti vinorodnega okoliša iz katerega prihajajo MARO vina?

Naši vinogradi ležijo na ljutomersko-ormoških vinogradniških gričih, ki slovijo po večtisočletni tradiciji vinarstva in idealnih razmerah za pridelavo vrhunskega vina. Ugodne podnebne razmere z mnogo sončnimi dnevi in malce hladnejšim podnebjem kot drugje po Sloveniji ter z minerali polnimi tlemi, kot posledica na tem mestu nekoč ležečega Panonskega morja, dajejo odlično izhodišče za sveža in živahna vina.

Zato so za naš okoliš značilne višje sladkorne stopnje, sveže ampak kljub temu zrele kisline in zato zelo pitna in harmonična vina. Naš okoliš spada med 3% najboljših svetovnih vinogradniških leg.

Kako skupaj pristopate k postopku pridelave vina?

Kaj vam je najbolj pomembno?

Klet MARO predstavlja izjemno partnerstvo dveh družin, v katerem smo delo optimalno razporedili glede na naša znanja in izkušnje. Pri vseh odločitvah sodelujemo vsi in pomemben nam je vrhunski rezultat v obliki najboljšega vina. Morda glede sodelovanja redkost v Sloveniji,  a dokazujemo, da je to vendarle mogoče s pravimi ljudmi.

Lahko bi dejali, da smo skupaj močnejši. Znamka MARO vina predstavlja združitev dveh velikih vinarskih rodbin, in sicer družine Ozmec in Samec.

Nam lahko zaupate kako je prišlo do združitve?

Težko vprašanje. Mnogo naključij nas je pripeljalo do te odločitve, pred katero smo bili vsak zase trdno odločeni za samostojno pot v vinarstvu. A bilo nam je očitno namenjeno – v obeh logotipih MURSA in OZMEC se pojavi priimek SAMEC, kar je sedanje ime potomcev rodbine MURSA.

Naša združitev je bila torej namenjena in povezali smo znanje proizvodnje vina z znanjem prodaje in marketinga na mednarodnem tržišču. Seveda je za takšen korak potrebna velika mera medsebojnega zaupanja in spoštovanja pa tudi enotnih pogledov na vinarstvo.

Obe vinogradniški družini segata stoletja nazaj.

Kako se je v tem času spremenilo vinogradništvo in pridelovanje vina nasploh?

Že naši predniki so vedno sledili kvaliteti in napredku v vinogradništvu in vinarstvu. Že takrat so se udeleževali svetovnih vinskih razstav in pisali napotke za pridelavo vina in kletarjenje. Lahko rečemo, da so napredek sami pogojevali in ga prenašali na okoliške vinarje ter iz roda v rod. Njihove zapise najdemo v arhivih, knjižnicah in ponosni smo na to.

Seveda se je delo s sodobno mehanizacijo v vinogradu danes olajšalo in tehnologija v kleteh je izjemno napredovala.

Vedno pa ostaja isti cilj – glede na danosti pridelati najboljšo kvaliteto vina na naraven način.

Obe družini prenašata dediščino svojih prednikov iz generacije v generacijo.

Katere vrednote, tradicije in znanja, ki so vam jih prenesli stari starši negujete še dandanes?

Odlično vino začne nastajati v vinogradu. Zato pravi vinar živi za ta poklic celo leto – že z opravili v vinogradu, da v kleti doseže željene rezultate. Ta tradicija se od davnih časov do danes ni spremenila in jo spoštujemo.

Po čem se razlikujeta znamki MURSA in OZMEC?

Znamki MURSA in OZMEC se dopolnjujeta – glede na sorte grozdja in kasneje sladkorno stopnjo vina želimo ponuditi najširšo paleto vin.

Katere vrste vina pridelujete v svojih vinogradih za obe znamki vin?

To so vrhunska vina in vina posebnih kakovosti: suha, polsuha, polsladka, sladka vina ter izbori. Modri pinot, Beli pinot, Chardonnay, Rumeni muškat, Sauvignon, Laški rizling, Šipon in še nekaj drugih.

Kako dojemate slovensko kulturo pitja vina?

Ali po vašem mnenju Slovenci dobro poznamo svoje vino in njihove številne pridelovalce?

Slovenija prav gotovo sodi med odlične vinske dežele v svetovnem merilu. Ljudje v povprečju precej dobro poznajo slovenska vina, premalo  pa poznajo dobre, manjše vinarje. Zanimivo je, da je mnogo med njimi znanih preko meja, pri nas pa njihova vina niso dosegljiva. Zato mislimo, da je Vaša platforma odlična za prepoznavnost tudi manjših vinarjev, ki po kvaliteti prav gotovo ne zaostajajo.

Morda težko vprašanje, ampak ali nam lahko zaupate kozarec katerega vina pa se vam najbolj prileže ob koncu tedna?

Res težko vprašanje, saj glede na široko paleto naših vin za vsako priložnost in za vsako jed lahko izberemo primerno vino. Nikoli nismo razočarani. Če pa se moram odločiti za vino brez spremljajočega obeda rada spijeva kozarček Belega pinota ali Rumenega muškata, ki s svojo prijetno cvetico in polnim okusom razkošno razvajata.

Leta 2017 ste se lotili gradnje nove sodobne vinske kleti, v lanskem letu pa ste opremili tudi prodajno-degustacijski prostor za vaše obiskovalce.

Ali tudi v tem letu planirate kaj novega?

V letu 2021 planiramo otvoritev prodajno-degustacijskega prostora in s tem tudi kleti MARO – če nam bodo seveda zdravstvene razmere to omogočale. Javnosti želimo predstaviti našo klet in ponudbo v obliki zanimivih degustacij.

Sicer smo polni ciljev in načrtov za prihodnost, ki pa naj ta trenutek še ostanejo skrivnost.