Osebnost tedna: Ana Roš – najboljša kuharska mojstrica na svetu

0
1192

Najboljša chefinja na svetu

Ana Roš je izjemna chefinja v Hiši Franko, mednarodno priznani restavraciji, ki se nahaja v Kobaridu, v slovenski, dih jemajoči Soški dolini. S partnerjem Valterjem Kramarjem sta prevzela tradicionalno gostilno, ki so jo nekoč vodili Valterjevi starši ter jo spremenila v vrhunsko fine dining restavracijo in gostišče, ki je Slovenijo postavila na svetovni kulinarični zemljevid. Valter je v restavraciji vodja strežbe in sommelier.

Med slovenskimi in italijanskimi gurmani je Hiša Franko že dolgo znana po svoji izjemni kakovosti, na svetovni ravni pa se je beseda o Aninih talentih pričela širiti šele pred nekaj leti. K temu je pripomogel tudi njen nastop na Netflixovi televizijski seriji Chef’s Table, leta 2017 pa je prejela še naziv najboljše chefinje na svetu po izboru World’s 50 Best Restaurants.

Istega leta je Hiša Franko osvojila naziv Best Restaurant in Slovenia na prvi podelitvi The Slovenia Restaurant Awards, za povrh pa je bila Anina in Valterjeva sodobna vaška restavracija uvrščena še med 100 najboljših restavracij na svetu. Kljub temu, da ima Ana te dni neverjetno natrpan urnik, tako v restavraciji kot izven le-te, smo si uspeli izboriti nekaj njenega časa za hiter klepet o tem, kako je biti v središču gastronomskega orkana.

ČESTITKE OB PREJETJU DVEH MICHELINOVIH ZVEZDIC! KAKŠNI SO VAŠI OBČUTKI OB PRIZNANJU SLAVNEGA FRANCOSKEGA VODNIKA?

Mislim, da je bil Michelin vodnik potreben v Sloveniji in to je nekaj, kar lahko resnično vidite iz rezultatov. V prvem letu smo prejeli kar 5 restavracij z 1 Michelinovo zvezdico in 1 restavracijo z dvema Michelinovima zvezdicama. Glede na to, da ima Slovenija le dva milijona prebivalcev in če upoštevamo tudi dejstvo, da Slovenija ni tako turistično obljudena destinacija, kar pomeni, da imamo veliko restavracij, ki so bile omenjen v vodiču, katere ne kuhajo za tuje turiste, temveč za domačine.

In to, da je Michelin lahko našel te kraje in restavracije, ki je vključil v svoj vodnik, ne glede na to ali imajo Michelinovo zvezdico ali Michelin plate, je nekaj posebnega. Moja napoved za naslednje leto? Iskreno verjamem, da tisti, ki so letos bili razočarani nad podelitvijo, bodo spremenili to razočaranje v boj in bodo s tem postali še boljši ter tako prepričali Michelinov vodnik, da si zaslužijo Michelinovo zvezdico. Rekla bi, da bomo v naslednjem letu prejeli še 3 nove restavracije z  Michelinovo zvezdico. 

PRAVKAR STE PREJELI KUP NAGRAD… JE BILO VSE TO DEL VAŠEGA VELIKEGA NAČRTA?

Nikoli nisem načrtovala prejemanja nagrad. Naša restavracija se trudi biti dobra, se vsak dan izboljšati in imeti veliko srečnih gostov.

ZAKAJ JE TRAJALO TAKO DOLGO, DA SE JE RAZVEDELO ZA HIŠO FRANKO? 

Zato ker gre Hiša Franko čez proces naravnega razvoja, ki poteka korak za korakom, tako da je trajalo nekaj časa, da smo se uveljavili. Prav tako naš kraj ni kulinarična destinacija in nismo obkroženi z restavracijami našega standarda – potrebovali smo nekaj časa, da smo popotnike in gurmane prepričali, naj Hišo Franko dodajo na svoj seznam obiskov.

KAKO OSTAJATE PRIZEMLJENI IN POLNI ENERGIJE?

Poskušam ostati skromna, ohranjati odlično fizično kondicijo in imeti okoli sebe pozitivne ljudi.

STE SE V KUHANJE ZALJUBILI ŠE PREDEN STE PRESTOPILI PRAG KUHINJE HIŠE FRANKO ALI KASNEJE?

Ko sem bila mlajša, si nisem nikoli mislila, da bom postala chefinja. Imela sem povsem drugačne sanje. V kuhinjo me je pripeljala vrsta naključij, tako da lahko rečem, da sem sledila svojemu življenju in svojemu srcu ter se znašla v prostoru, za katerega nikoli nisem pričakovala, da se bo razvil v mojo kariero.

STE BILI VEDNO USTVARJALNI, ALI STE SE ZAČELI KREATIVNO UDEJSTVOVATI ŠELE, KO STE POSTALI CHEFINJA? 

Prepričana sem, da ustvarjalnost ni nekaj kar dobiš, temveč nekaj, kar ti je dano – to je talent. Nekateri ljudje so bolj razumski drugi pa bolj ustvarjalni. Moja mama je vedno govorila, da ne glede na to, kaj bi počela, bi to počela na ustvarjalen način.

KAJ TUJCEM POVESTE O SLOVENIJI, NJENI HRANI IN VINU? 

Zelo je zelena in zelo izvirna, saj je polno avtentičnih izdelkov. Slovenija je alpska in mediteranska dežela z nižinami na madžarski meji, kar pomeni, da ima ene izmed najbolj raznolikih produktov in kuhinj na svetu. 

KAJ JE RAZLIKA MED TRADICIONALNO IN SODOBNO SLOVENSKO KUHINJO? 

Mislim, da je sodobna kuhinja reinterpretacija tradicionalne. 

NAHAJATE SE LE NEKAJ MINUT OD ITALIJANSKE MEJE… KAKO SE DRŽAVI RAZLIKUJETA PO KUHINJI IN KULTURI HRANE? 

Ljudje so se vedno preseljevali čez meje, tako da imamo na italijanski strani meje veliko skupnost slovencev, ki živijo v mestecu Čedad (Cividale del Friuli). Njihova kultura hrane je popolnoma enaka naši. Rekla bi, da so naše tradicije v Soški dolini bolj podobne tistim v italijanski regiji Furlanija – Julijska krajina (Friuli Venezia Giulia) kot pa tistim, ki jih najdemo drugod po Sloveniji. Mislim, da geografska lega in zgodovina krajev vplive na hrano narekujeta precej bolj, kot si lahko predstavljamo. Meja ni tisto, kar določa, kje se ena tradicija začne in druga konča. Mislim, da gre za neke vrste zlitje obeh krajev.

ALI SE VAŠI OTROCI KDAJ NAVELIČAJO LIGNJEV, PRIŽELJCA IN STARANEGA TOLMINCA ZA VEČERJO?

No, doma naši obroki ne izgledajo tako kot tisti, ki jih pripravljamo v restavraciji. Z družino pravzaprav jemo zelo enostavno, izredno kakovostno in svežo hrano, ki je večinoma sestavljena iz zelenjave ter je daleč od visoke kulinarike, ki jo za naše goste pripravljamo v restavraciji.

Ana Roš – najboljša kuharska mojstrica na svetu

Kulinarični poznavalci so v okviru izbora Best Chef Awards deveto mesto seznama najboljših kuharjev in kuharic namenili slovenski kuharski mojstrici Ani Roš. Tako je ohranila naslov najvišje uvrščene kuharice in edine Slovenke med desetimi najboljšimi.

Kulinarični poznavalci so za The Best Chef Awards – koncept, ki je nastal leta 2015 in predstavlja svet vrhunske kuhinje prek digitalne in socialno-tržne platforme, – na slavnostni podelitvi v Madridu znova predstavili tudi seznam 100 najboljših kuharjev in kuharic na svetu.

Med prvo deseterico se je spet uvrstila tudi slovenska kuharska mojstrica Ana Roš, ki pa je z devetim mestom na lestvici tudi najvišje uvrščena ženska. Čeprav je na seznamu padla za dve mesti, še vedno ostaja edina Slovenka med desetimi najboljšimi.

Poleg tega je letos prejela tudi prvič podeljeno nagrado The Best Chef Pristine Award, ki se podeljuje mojstrom, ki pri svojem delu prisegajo na skrbno izbrane lokalne proizvode in uporabljajo široko mrežo lokalnih kmetov in pridelovalcev. Roš, ki je pred kratkim s Hišo Franko že tretje leto zapored dobila dve Michelinovi zvezdici, je namreč med drugim znana prav po sodelovanju z lokalnimi kmeti in podpiranju trajnostnega kmetovanja.

Po besedah ekipe kulinarične ustvarjalce naj bi ta nagrada pomenila predanost kuharske mojstrice k uporabi najboljših, lokalno pridelanih sestavin. “To je najlepša nagrada, ki bi jo lahko prejela,” je povedala Ana Roš in dodala, da so vse njene občasne “nočne more“, ko se sprašuje, ali bodo zdržali, s tem na nek način poplačane.

Zahvalila se je še Slovenski turistični organizaciji, “da stoji za slovensko gastronomijo“, obenem pa predsednika vlade pozvala: “da nas še bolj spremlja pri tem, kar počnemo, ker bomo mogoče prej ali slej potrebovali še več pomoči“.

Za najboljšega kuharja na svetu izbora The Best Chef, katerega cilj je združiti ljubitelje hrane z vsega sveta in ustvariti skupnost za tiste, ki jim hrana predstavlja strast, je bil izbran s tremi Michelinovimi zvezdicami nagrajeni Španec Dabiz Muñoz. Na drugo mesto se je zavihtel Danec René Redzepi, tretje mesto pa je zasedel španski kuhar Joan Roca.

Najboljših deset po izboru The Best Chef Awards

1. Dabiz Muñoz, Španija

2. René Redzepi, Danska

3. Joan Roca, Španija

4. Massimo Bottura, Italija

5. Andoni Luis Aduriz, Španija

6. Björn Frantzén, Švedska

7. Disfrutar, Španija

8. Alain Passard, Francija

9. Ana Roš, Slovenija

10. Alex Atala, Brazilija