Z novo moderno in udobno šestsedežnico na Veliko Planino

0
215

V letu 2023 postavljena nova šestsedežnica Šimnovec je s 23. 12. 2024 začela obratovati, saj so dodatni pregledi neodvisnih strokovnjakov pokazali, da so pomanjkljivosti odpravljene in šestsedežnica z obratovalnim dovoljenjem lahko obratuje za javnost.

Zdaj se lahko do vrha Velike planine popeljete z moderno, uporabnikom prijazno, trajnostno in hitrejšo napravo – novo šestsedežnico, ki je nadomestila dvosedežnico Šimnovec.

Vsa dela na sedežnici so zaključena. Izvedla so se usposabljanja zaposlenih, opravljena je bila reševalna vaja z Gorsko reševalno službo Kamnik. Uspešno je bil izveden strokovno – tehnični pregled, ki ga je opravil Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG). Pridobljeno je bilo tudi obratoalno dovoljenje in šestsedežnica Šimnovec je pripravljena na javnost.

Pri sami gradnji nove šest-sedežnice je Velika Planina tesno sodelovala z Zavodom RS za varstvo narave in Zavodom za varstvo kulturne dediščine, tako da je nova 6-sedežnica izvedena v skladu z visokimi kriteriji varovanja narave in kulturne dediščine.

Obratovati je začela 23. 12. 2024. Moderna, tišja, okolju prijaznejša šestsedežnica pa zdaj vozi vsak dan po rednem voznem redu. Gre za odklopljivo, moderno napravo proizvajalca Leitner.

Uradno odprtje nove šestsedežnice in zabava ob otvoritvi

Na Veliki planini so v petek, 16. februarja, obeležili uradno odprtje nove šestsedežnice, predstavili so nove aktivnosti in doživetja, za najmlajše obiskovalce pa so potekale zabavne animacije.

Od 16. ure naprej smo se zabavali ob koncertu glasbene skupine Čuki na zgornji postaji nihalke!

Zabava ob otvoritvi šestsedežnice na Veliki planini
Velika otvoritev nove šestsedežnice na Veliki planini
Ponudba lokalnih dobrot
Kamniško žganje Rušovc
Direktorica Direktorata za turizem Dubrovka Kalin
Direktor Velike planine Tomaž Štefe

Novi turistični produkti tudi pri spodnji postaji nihalke v Kamniški Bistrici!

Poleg nove šestsedežnice predstavljamo tudi nove turistične produkte, ki bodo zadovoljili različne okuse in interese obiskovalcev. Med drugimi bo v Kamniški Bistrici za voljo za izposojo 20 električnih koles, ob letnem vrtu Pod žičnico pa bo poskrbljeno za najmlajše obiskovalce, saj so postavili mini adrenalinski park s številnimi zanimivimi elementi.

Ob vlečnici Jurček so zgradili poletni park s sonaravnimi igrali, kjer lahko spoznavamo drevesne vrste, živali, skozi gozdni periskop s ptičje perspektive opazujemo dogajanje v krošnjah dreves. V smučarski sezoni v neposredni bližini vlečnice Jurček obratuje nov smučarski trak za najmlajše smučarje. S kombinacijo udobja, trajnostne naravnanosti, naravne lepote in pestre turistične ponudbe bo obisk Velike planine postal še bolj nepozabno doživetje, ki bo v spominu obiskovalcev ostalo dolgo po odhodu. 

Postavljajo tudi e-polnilnice za električna kolesa in otroški mini-adrenalinski park pri spodnji postaji nihalke v Kamniški Bistrici. Zraven pa gradijo prostor za zaključene družbe, prostor za shranjevanje koles in urejamo okolico.

Velika planina vas vabi, da preizkusite vožno s sedežnico od Šimnovca do Gradišča!

Nova moderna, tišja in okolju prijaznejša šestsedežnica Šimnovec s kapaciteto 1450 potnikov na uro je dobrodošla med obiskovalci Velike planine, saj je s staro dvosedežnico vožnja trajala tudi 15 minut, z novo sedežnico pa je čas potovanja le okoli pet minut. Spodnja postaja sedežnice je višini 1407 m, zgornja postaja na višini 1665 m. Sedežnica premaga 258 m višinske razlike. Gre za odklopljivo žičniško napravo proizvajalca Leitner, ki ima tri postaje – vstopno (Šimnovec), vmesno (Zeleni rob) in izstopno postajo (Gradišče), 12 podpornih stebrov in pogonski elektromotor s trajnimi magneti, brez prenosnega reduktorja (»direct drive«).

Odkar je Velika planina dostopna z žičniškimi napravami, le te predstavljajo nepogrešljiv del turistične ponudbe Velike planine. In z novo sedežnico bodo obstoječi turistični produkti, tako zimski kot poletni še bolj zanimivi. 

Zmogljivost šestsedežnice omogoča boljšo dostopnost, kar pomeni, da obiskovalci hitreje dosežejo vrh in tako lahko več časa posvetijo raziskovanju naravnih lepot in kulturne dediščine tega izjemnega območja. 
Vaš obisk zdaj ne bo le doživetje, ampak tudi korak k trajnostnemu turizmu.