Kam na izlet? Podčetrtek

0
2021

Nagrajene toplice

Podčetrtek je zanimivo majhno naselje, ki je prikupno ugnezdeno med reko Sotlo (in s tem hrvaško mejo) na vzhodu in vinorodna hribovja Šmarja na zahodu. Ime naselja izvira iz srednjega veka, ko je označevalo, da je tu ob četrtkih potekala tržnica, danes pa je Podčetrtek najbolj poznan po enem izmed najboljših zdravilišč v Sloveniji. V preostalih delih občine se prav tako nahajajo številne znamenitosti in zanimivosti. Od Kozjanskega regijskega parka in z vinogradi prekritih hribov na jugu, do naselja poimenovanega po Sv. Emi, ki se je rodila v Sloveniji, na severu ter seveda številnih drugih zanimivih lokacij v Olimju in okolici. Če gledamo meter za metrom, je Podčetrtek morda najbolj impresivna turistična destinacija v celotni Sloveniji.

Turizem Podčetrtek, +386 (0)3 810 90 13, [email protected], www.turizem-podcetrtek.si

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

HIŠA VIN EMINO

Hiša vin Emino se nahaja v naselju Imeno (da, poigrali so se z imenom naselja), nekaj kilometrov južno od Podčetrtka, kjer goste vabi v vinsko klet na pokušine vina. Za skupine lahko organizirajo tudi posebne dogodke, kot so poročna slavja, rojstni dnevi, krsti in podobno. Hiša vin Emino je del nove kmetijske zadruge, ki se je oblikovala iz več stoletne dediščine zadrug v Šmarju. Kmetijska zadruga Šmarje nudi storitve za kmete, vključno s ponudbo strojev, servisiranjem, kmetijskimi nasveti in masovnim odkupom tržnih pridelkov. Enološka veja organizacije se ponaša z lepo novo lokacijo, kjer se lahko navdušujete nad vzdušjem in sodobno opremo, uživate v degustaciji ter se poveselite v skupini do 70 gostov.

Imeno 84A, Podčetrtek, +386 (0)38 18 38 82, +386 (0)41 36 94 82, [email protected]

OLIMJE

Kraj Olimje pogosto zamešajo z njegovima najslavnejšima znamenitostma, velikim Minoritskim samostanskim kompleksom in / ali bližnjim istoimenskim zdraviliščem, ki je le kratko vožnjo oddaljen od Podčetrtka. Olimje ni vas v klasičnem smislu, saj tam živi le približno 250 prebivalcev. Leta 2009 je Olimje v sklopu mednarodnega tekmovanja Entente Florale Europe prejelo zlato priznanje za najlepše urejen kraj v kategoriji manjših krajev. Poleg nedvomnih estetskih kvalitet in samostana, si lahko obiskovalci tu ogledajo in počnejo še mnoge druge stvari. Ta majhen nabor hiš z manjšim številom prebivalcev kot je na nekaterih naših predavanjih študentov, ima vsekakor impresiven življenjepis.

TERME OLIMIA

Vzhodna Slovenija se ponaša s številnimi izvrstnimi zdravilišči in letovišči dobrega počutja, kljub temu pa Terme Olimia še dodatno izstopajo, v številnih anketah in tekmovanjih pa so pogosto izbrane za ene najboljših v Sloveniji. Sodobne objekte so skrbno oblikovali tako, da v harmoniji sobivajo z naravno okolico, Wellness Orhidelia pa se je na Svetovnem arhitekturnem festivalu leta 2009 celo uvrstil med finaliste v kategoriji Počitnice. Ne glede na to, ali ste v hotelu, pri bazenu, ali uživate na romantični večerji, boste deležni resničnega doživetja štirih zvezdic. Vrhunec udobja in sprostitve.

Zdraviliška 24, +386 (0)3 829 70 00 [email protected], http://www.terme-olimia.com

WELLNESS ORHIDELIA

Sodoben, šik, odrasel in poln odbitega oblikovalskega pridiha, Wellness Orhidelia je najnovejša pridobitev Term Olimia. Sam kompleks bi lahko brez težav umestili v knjigo o oblikovanju, saj se s svojo nenavadno valovito obliko povsem zlije s pokrajino. Pri gradnji so uporabili veliko lesa in stekla, tako da se zdi kot povsem organski del okolice, kompleks pa je po pričakovanjih prejel tudi več nagrad za oblikovanje. Ponudba obsega različne termalne tretmaje in možnosti za razvajanje, vključno s parnimi kopelmi, ki bi jih prej pričakovali v hotelu s petimi zvezdicami, saj se med drugim ponašajo z ambientalno razsvetljavo in modnimi ploščicami. Terme nudijo tudi širok nabor različnih savna programov, od razstrupljevanja z algami do mineralne blatne terapije. Na voljo so različne parne kopeli in savne, vključno z bio kopeljo in finsko savno, pri čemer programe spremljajo različni zanimivi pridihi, kot so svetlobne jame in podvodna glasba.

+386 3 829 78 05, www.terme-olimia.com, [email protected].

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

SAMOSTAN OLIMJE

To je ena izmed naših najljubših znamenitosti v celotni regiji. Stavba je vizualno osupljiva, saj je siva fasada poslikana z izjemnimi belimi arhitekturnimi detajli, stoji pa na čudoviti lokaciji, na pobočju pri koncu doline. Samostan ima zanimivo in pisano zgodovino, saj je na tem mestu okoli leta 1015 prvotno stala utrdba, ki so jo kasneje preuredili v podeželski dvorec, zatem v grad, leta 1657 pa so jo podarili Pavlincem. Leta 1782 je cesar Jožef II. razpustil samostan, tako da je stavba ponovno postala grad, šele leta 1999 pa je spet prevzela vlogo samostana. Povsem nas je očarala tudi stara lekarna, ki velja za tretjo najstarejšo v celotni Evropi. To pa še ni vse, menihi, ki vodijo samostan so izjemno prijazni in gostoljubni, tako da vas bodo morda celo povabili na čaj ali kavo, če ne bodo preveč zaposleni. To je delujoč samostan, tako da so menihi običajno zaposleni z vsakodnevnimi opravili in zadolžitvami. Maše in molitve vsakodnevno potekajo v baročni cerkvi, pri čemer je tako cerkev kot lekarna odprta cel dan. Običajno si obiskovalci samostan ogledajo sami, za skupinske vodene oglede pa se lahko dogovorite v naprej.

+386 (0)3 582 91 61, www.olimje.net.