MARIBOR: Glavno mesto Štajerske

0
2558

Ob predgorju Pohorja in se razprostirajoč ob bregovih reke Drave, je Maribor drugo največje mesto v Sloveniji, čeprav včasih deluje bolj kot podeželsko mestece.

Kot industrijska sila v časih Jugoslavije je veliko državnih podjetij zaprlo svoja vrata, kar je privedlo do težkega prehodnega obdobja, s katerim se mesto še danes spopada. Čeprav industrijske cone niso nekaj posebnega, je v mestu in njegovi okolici veliko odličnih naravnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, ki jih velja obiskati.

Kljub svoji velikosti ima Maribor živahno kavarniško kulturo, odlične bare in restavracije ter živahno nočno življenje, zaradi česar je ena izmed naših najljubših destinacij za pobeg v mesto. Dejansko je Maribor tako poln dogajanja, da je bil leta 2012 celo imenovan za Evropsko prestolnico kulture, čeprav je ta naziv že prešel na drugega, je mesto še vedno kulturno središče in gostitelj mnogih odličnih dogodkov, med drugim tudi vsakoletnega Festivala Lent. Mesto je prav tako znano po dolgi vinski tradiciji, uradno pa je dom najstarejše trte na svetu, in vinogradi segajo skoraj do roba mesta. Prav tako na robu mesta stoji Pohorje, ki nudi obilico možnosti za smučanje (spustno in še več križarjenja), in poleti ljubitelji narave raziskujejo gozdove, slapove in močvirja Pohorja.

GRAD MARIBOR: Na prvi pogled grad ne izgleda kot grad v tradicionalnem smislu – bolj kot precej velika upravna stavba – vendar je to v veliki meri posledica dejstva, da je doživel več kot svoj delež predelav, odkar je bila prvotna gotska struktura zgrajena leta 1555 kot plemiška rezidenca. Renesančne fortifikacije so bile dodane v 17. stoletju, skupaj s južno fasado, v 18. stoletju pa je bila nameščena sedanja stopnišča. Danes je dom Regionalnega muzeja Maribor, ki se ponaša z impresivno zbirko artefaktov iz okolice.

Informacije: Grajska 2, +386 (0)2 228 35 51, [email protected], www.pmuzej-mb.si.

STARA TRTA IN HIŠA STARE TRTE: Kjer se nahaja najstarejša trta na svetu, ki se vije navzgor po fasadi stavbe, je hiša zdaj muzej, posvečen poučevanju obiskovalcev vsega, kar je treba vedeti o vinski kulturi Štajerske regije Slovenije. S starostjo 400 let je trta uveljavila svoje pravilno mesto v Guinnessovi knjigi rekordov in še vedno rodi sorto Zametovka ali Modri frankinjo, eno najstarejših sort vina v državi. Muzej ponuja vodene oglede in se ponaša tudi z neprekosljivo zbirko štajerskih vin, ki jih je mogoče kupiti po zelo ugodni ceni. Hiša prav tako gosti festival, poimenovan po njej, ki poteka vsako leto septembra, in je izhodišče za različne vinske poti.

Informacije: Vojašniška 8, +386 (0)2 251 51 00, [email protected].

STOLNICA MARIBOR: Prvotno zgrajena leta 1248 kot romanska bazilika s srednjo in dvema stranskima ladjema, je stolnica dobila svoj sedanji videz v 15. stoletju kot gotska struktura, čeprav so baročne kapelice iz 16. in 18. stoletja. V notranjosti obiskovalec zagleda bogato okrašen oltar, ki osvetli prostor kar sam po sebi. Ne zamudite vitražnega okna, ki spominja na obisk papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji leta 1999. V pomladnih in poletnih mesecih so na voljo tudi izleti na vrh stolpa.

Informacije: Slomškov trg 20, +386 (0)2 251 84 32, [email protected], www.stolnicamaribor.si.

MUZEJ OSVOBODILNE FRONTE: Ta muzej razstavlja impresivno zbirko gradiva iz druge svetovne vojne, ko so nacisti zasedli Slovenijo in so se jim upirali jugoslovanski partizani. Na zahtevo so na voljo vodeni ogledi, kjer lahko podrobno spoznate nacistično prisotnost v Sloveniji in njihove poskuse »germanizacije« države, pa tudi operacije partizanskih borcev od leta 1941 do konca vojne, ko je bila Slovenija osvobojena.

Informacije: Heroja Tomšiča 5, tel. +386 (0)2 235 26 00, [email protected], www.muzejno-mb.si.

MARIBOR V ŠTEVILKAH

Prebivalstvo (mestna občina): 114.487 / Prebivalstvo (mesto): 94.809 / Velikost: 147,5 km2 / Poštna številka: 2000 / Občinski praznik: 20. oktober / Župan: Andrej Fištravec / Znan po: Najstarejša trta na svetu

SPOMENIK ŠKOFU SLOMŠKU: Ta relativno nov kip – postavljen leta 1991 – je skrit v senčnem kotičku nasproti glavnega vhoda mariborske stolnice, kjer je škof pokopan. To ni naključje, saj je bil Slomšek tisti, ki je bil odgovoren za prenos lavantinske škofije v Maribor leta 1859. Škof ima tudi čast, da je postal prvi slovenski svetnik – čast, ki jo je osebno razglasil papež Janez Pavel II. med obiskom Maribora leta 1999. Poleg verskih dejavnosti je bil Slomšek tudi goreč podpornik slovenskega jezika in je v veliki meri zaslužen za ustanovitev osnovnega šolskega sistema v Sloveniji. Informacije: Slomškov trg.


THE Slovenia Book present’s Slovenia’s Top 100 Destinations, tons of interviews and Top 10 lists, hundreds of amazing photos and lots more! Click for more info.

SPOMENIK OSVOBODITVI: Primeren, lociran na Trgu svobode, ta nedavno obnovljen sferični bronasti spomenik ohranja spomin na tiste, ki so jih nacisti med drugo svetovno vojno ustrelili zaradi upora proti okupaciji. Sprehod okoli spomenika vam omogoča ogled javnih obvestil o usmrtitvi nekaterih 667 ljudi, ki so jih obsojene na smrt sile nemških oblasti. Postavljen leta 1975, je kip delo lokalnega umetnika Slavka Tiheca, in kljub svoji temačni namembnosti so ga dobri meščani Maribora poimenovali ‘Kojak’ zaradi njegove podobnosti s plešasto glavo. Informacije: Trg svobode.

MESTNI PARK: Ta vzdrževan park tik severno od središča mesta je zagotovo ena izmed najboljših značilnosti Maribora. S tremi ribniki, polnimi različnih vrst ptic, in nekaj terapinov med njimi, ki so svoje življenje začeli v bližnjem in priljubljenem akvariju – in zelo družabnimi vevericami, ki se vzpenjajo po drevesih, je tu veliko, da naravo ljubitelje zaposli, vendar je to tudi najboljše mesto v mestu za sprostitev. Ob nedeljah boste morda ujeli koncert klasične glasbe, ki se odvija v paviljonu sredi parka. Toda mir je namenjen odraslim. Otroci so preveč zaposleni v igrišču, da bi jih skrbelo za ‘sprostitev’. To lahko pride kasneje v življenju. Informacije: Pri Parku.

POHORJE: Gorski masiv tik zunaj Maribora privablja smučarje v tisočih med zimo in je ena najbolj priljubljenih destinacij v regiji tudi v toplejših mesecih. Eden glavnih razlogov za obisk je pragozd Šumik, ki pokriva približno 19 hektarjev. Tu najdemo dva slapova, Veliki in Mali, med celo vrsto potokov in drugih povečevalnih voda. Pohorje samo je večinoma pokrito z iglavci, kar vodi v obilico resnično lepe flore in favne. Eden najbolj fascinantnih članov kluba favne je nedvomno velikanski pavlin, največji metulj na celini. Tu najdemo tudi vrsto sesalcev, žuželk, plazilcev, dvoživk in približno 90 različnih vrst ptic. Če povemo po pravici, če je zanimiva žival najdena v Sloveniji, jo zagotovo najdemo na Pohorju. Območje se lahko raziskuje enako dobro peš ali s kolesom, s številnimi potmi na voljo za obe vrsti prevoza. Na voljo je tudi kabelska žičnica, če želite uživati v razgledih brez trekinga, nečesa, česar se ne sramujemo, da je običajno naša glavna oblika prevoza tukaj. Kakršno koli krivdo hitro spere veličastnost razgledov, seveda. Tudi restavracij in kavarn ne manjka, za tiste, ki iščejo postanek za osvežitev, in avtobus številka 6 vas bo sem iz središča mesta pripeljal v nekaj minutah.

SPLAVARJENJE NA DRAVI: Zgodovinsko je reka Drava služila kot glavna transportna arterija za industrijo v regiji in okoli nje – predvsem za les. Čeprav to danes ni več tako, lahko obiskovalci še vedno doživijo, kako je bilo voditi flotilo proti jugu, tako da se udeležijo rafting izleta, ki ga organizira Turistično društvo Maribor. Izleti vključujejo predstavitev stoletnih splavarstvenih tradicij, pa tudi program tradicionalne glasbe in hrane ter delujejo do konca oktobra. Informacije: Koblarjev zaliv, +386 (0)41 795 475, [email protected], www.td-maribor.com.

LETNI DOGODKI

FESTIVAL LENT: Festival Lent – ki poteka vsako leto med junijem in julijem – je na mnoge načine ponos in veselje Maribora. Pritegne desetine tisoč ljudi iz bližine in daleč ter jim ponudi neponovljiv program glasbe in umetnosti, tako klasične kot sodobne. Vsak gre: družine z majhnimi otroki, mladi pari in umetniški samotarji, ki strmijo v vodo z še eno pivo v roki. Toda glavni dosežek festivala je, da se večina aktivnosti odvija na ozkem traku trdne zemlje, ki je nasip Lent, tudi najstarejši del mesta. Kako lahko stlači množice, ki so se zbrale, ne da bi polovico od njih potisnil v bližnjo reko Dravo, zahteva nekaj dela. Informacije: Različne lokacije, +386 (0)2 229 40 11, +386 (0)31 479 000, [email protected], www.festival-lent.si.

FESTIVAL STARE TRTE: Enomesečni Festival stare trte je glavni dogodek letnega cikla Od trte do vina Maribora, ki se začne s škarjami najstarejše trte na svetu spomladi in se konča s kozarcem prvega vina leta ob martinovem v novembru. Na Trgu Leona Štuklja se odvijajo različni vinski in kulinarični dogodki, pa tudi pred Hišo stare trte ob Lentu in vinske ceste v okoliški pokrajini. Festival poteka od oktobra do 11. novembra. Informacije: Različne lokacije, +386 (0)2 25 15 100, [email protected], worldoldestvine.com.

Dobro založen turistični informacijski center mesta je najboljše mesto za začetek obiska Maribora. Prijazno osebje lahko ponudi obilo informacij o vseh znamenitostih tako v mestu kot v okoliški pokrajini, na voljo pa so tudi različni spominki, razglednice, knjige in zemljevidi za nakup, poleg brezplačnih brošur in drugih letakov. Obiskovalci lahko prav tako uredijo sprehode z izkušenimi lokalnimi vodniki. Informacije: Partizanska 6a, +386 (0)2 23 46 611, +386 (0)2 23 46 613, [email protected], www.maribor-pohorje.si.

Za odkrivanje drugih edinstvenih krajev v Sloveniji si oglejte KNJIGO O SLOVENIJI – VODNIK Z NOTRANJIMI INFORMACIJAMI O NAJBOLJŠEM V SLOVENIJI.

mAriBor3.jpg
mAriBor4.jpg
mAriBor5.jpg
mAriBor6.jpg
mAriBor11.jpg
mAriBor13.jpg
mAriBor14.jpg
mAriBor16.jpg

TOURIST INFORMATION CENTRE: The city’s well-stocked tourist information centre is the best place to begin a visit to Maribor. The helpful staff can provide a wealth of information on all of the sights both in the city and the surrounding countryside, and various souvenirs, postcards, books and maps are also available for purchase in addition to free brochures and other handouts. Visitors can also arrange walking tours with knowledgeable local guides. Info: Partizanska 6a, +386 (0)2 23 46 611, +386 (0)2 23 46 613, [email protected], www.maribor-pohorje.si.

To discover other unique places in Slovenia, check out THE SLOVENIA BOOK – AN INSIDER’S GUIDE TO THE BEST OF SLOVENIA