Razkrit seznam najboljših 50 restavracij na svetu 2024, med njimi tudi slovenska

0
60

Težko pričakovan seznam Najboljših 50 restavracij na svetu 2024, ki ga sponzorirata S.Pellegrino & Acqua Panna, je bil razkrit v sredo, 5. junija, na bleščeči in glamurozni podelitvi nagrad v živo v Wynn Las Vegas. Dogodek je združil najboljše kuharske mojstre, restavratorje in ikone gostinske industrije na planetu. Med 50 najboljšimi restavracijami pa je tudi restavracija v Sloveniji – Hiša Franko.

Izdaja letne lestvice vključuje restavracije iz 26 območij, petih kontinentov in osem vznemirljivih novih ter ponovno uvrščenih restavracij. Odkrijte seznam in ugotovite, kateri lokal je bil imenovan za številko 1, prejel pokal in bil okronan za Najboljšo restavracijo na svetu 2024, ki jo sponzorirata S.Pellegrino & Acqua Panna.

Restavracija, ki je že prej osvojila prvo mesto, ni upravičena do ponovne zmage. Namesto tega se pridruži elitnemu seznamu ‘Best of the Best’, ki vključuje znane restavracije, kot so Noma, Osteria Francescana in Mirazur.

Najboljša restavracija na svetu je v Barceloni, Hiša Franko na 48. mestu

Najboljša restavracija na svetu je Disfrutar v Barceloni, Španija. Disfrutar je že dolgo cenjena s strani panela – uvrstila se je na drugo mesto na seznamu za leto 2023 in je stalnica na podelitvah nagrad od leta 2018, ko je ekipa prejela nagrado za najvišji nov vstop. Kuharji Oriol Castro, Eduard Xatruch in Mateu Casañas so se srečali v El Bulliju (restavracija na seznamu Best of the Best) v 90-ih letih in nato odprli Disfrutar v okrožju Eixample v Barceloni, ki je znana po svojem radovedno ustvarjalnem meniju in čudoviti jedilnici.

Slovenska restavracija Hiša Franko pa je dosegla 48. mesto na seznamu najboljših restavracij na svetu po izboru organizacije The World’s 50 Best Restaurants. To je izjemno priznanje, ki odraža nenehno predanost ekipe Hiše Franko k odličnosti in inovacijam v kulinariki. Uvrstitev med najboljše restavracije na svetu pomeni, da so prepoznani ne le v Sloveniji, ampak tudi na globalni ravni kot ena izmed vrhunskih destinacij za gastronomske navdušence.

Hiša Franko tako še bolj prispevala k prepoznavnosti Slovenije kot pomembne kulinarične destinacije, kjer se lahko obiskovalci potopijo v bogato gastronomsko dediščino in okusijo izjemne jedi, ki jih pripravlja ena najbolj talentiranih kuharic današnjega časa.

Kako so izbrane najboljše restavracije na svetu?

Seznam določi panel strokovnjakov, pri čemer veljajo nekatera pravila: člani panela ne morejo glasovati za nobeno restavracijo, v kateri imajo ekonomski interes, in morali so jesti v restavracijah, za katere so glasovali, v zadnjih 19 mesecih.

Najbolje uvrščene restavracije na vsakem kontinentu so bile posebej omenjene. Najboljša restavracija v Afriki je bila La Colombe. Atomix je bila najbolje uvrščena restavracija v Severni Ameriki, in najbolje uvrščena restavracija v Aziji je bila Gaggan. Najboljša restavracija v Južni Ameriki za leto 2024 je Maido. In najboljša restavracija v Evropi ter zmagovalka naslova Najboljša restavracija na svetu 2024 je Disfrutar v Barceloni.

Katere restavracije so se uvrstile med najboljših 50 v letu 2024?

 1. Disfrutar, Barcelona
 2. Asador Etxebarri, Atxondo, Španija
 3. Table by Bruno Verjus, Pariz
 4. Diverxo, Madrid
 5. Maido, Lima
 6. Atomix, New York
 7. Quintonil, Mexico City
 8. Alchemist, København
 9. Gaggan, Bangkok
 10. Don Julio, Buenos Aires
 11. Septime, Pariz
 12. Lido 84, Gardone Riviera
 13. Trèsind Studio, Dubaj
 14. Quique Dacosta, Dénia
 15. Sézanne, Tokio
 16. Kjolle, Lima
 17. Kol, London
 18. Plénitude, Pariz
 19. Reale, Castel di Sangro
 20. Wing, Hong Kong
 21. Florilège, Tokio
 22. Steirereck, Dunaj
 23. Sühring, Bangkok
 24. Odette, Singapur
 25. El Chato, Bogotá
 26. The Chairman, Hong Kong
 27. A Casa do Porco, São Paulo
 28. Elkano, Getaria
 29. Boragó, Santiago
 30. Restaurant Tim Raue, Berlin
 31. Belcanto, Lizbona
 32. Den, Tokio
 33. Pujol, Mexico City
 34. Rosetta, Mexico City
 35. Frantzén, Stockholm
 36. The Jane, Antwerpen
 37. Oteque, Rio de Janeiro
 38. Sorn, Bangkok
 39. Piazza Duomo, Alba
 40. Le Du, Bangkok
 41. Mayta, Lima
 42. Ikoyi, London
 43. Nobelhart & Schmutzig, Berlin
 44. Mingles, Seul
 45. Arpège, Pariz
 46. Single Thread, Healdsburg
 47. Schloss Schauenstein, Fürstenau
 48. Hiša Franko, Kobarid
 49. La Colombe, Cape Town
 50. Uliassi, Senigallia

Iskrene čestitke celotni ekipi Hiše Franko

Hiša Franko je priznana restavracija, ki se nahaja v Kobaridu v Sloveniji. Pod vodstvom Ane Roš, ene najbolj cenjenih kuharskih mojstric na svetu, je Hiša Franko postala svetovno znana destinacija za ljubitelje vrhunske kulinarike. Ana Roš je prejela številne prestižne nagrade in priznanja, med njimi tudi naslov najboljše kuharske mojstrice na svetu leta 2017 po izboru organizacije The World’s 50 Best Restaurants.

Hiša Franko je znana po svoji edinstveni filozofiji kuhanja, ki temelji na uporabi lokalnih in sezonskih sestavin, mnoge izmed katerih so pridelane na njihovi lastni kmetiji ali pridobljene iz okoliških gozdov in rek. Poudarek je na tradicionalnih slovenskih jedeh, ki jih Ana Roš reinterpretira na inovativen in moderen način.

Kuharica Ana Roš je postavila Slovenijo na gastronomski zemljevid, potem ko je bila leta 2017 izbrana za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu. Samouka kuharica se specializira za resnično lokalno hrano, pri čemer uporablja le pridelke, ki so pridelani v nekaj kilometrih od restavracije, ki se nahaja v osupljivem okolju doline Soče. Trenutni degustacijski meni, imenovan “50 odtenkov rdeče”, vključuje jedi, kot so vrtni listi z emulzijo rjavega masla, cappelletti z rdečo hruško, topinamburjem in prepeličjim jajcem ter alpski kaviar.