V Živalskem vrtu Ljubljana in Zavetišču Ljubljana poteka šolanje živali kljub izrednim razmeram in počitnicam

0
802

Zakaj ”hodijo v šolo” tudi živali?

V zadnjih šestih tednih, ko so bile zaprte vse šole in vrtci in so se otroci pridno šolali doma, so s šolanjem nadaljevale tudi živali v Živalskem vrtu Ljubljana in v Zavetišču Ljubljana. V tokratnem sporočilu vam razkrivamo, kako izgleda ”šola” pri živalih, ki ji običajno rečemo ”trening”.

Na vprašanje, zakaj hodijo v šolo tudi živali, ki so v naši oskrbi, se takoj ponudi odgovor – tako kot šola pripravlja otroke na življenje, se tudi živali preko treninga učijo sobivati v okolju s človekom. Največja razlika v primerjavi s človeško šolo je ta, da se mora učitelj v celoti prilagoditi svojim učencem, vsaj tistim največjim. Trenirane živali z veseljem sprejmejo obisk veterinarja, s treningom pa ohranjajo dobro telesno in psihično počutje. Čeprav je živalska šola hkrati njihova služba, dobijo živali svoje dnevne obroke ne glede na to, kako dobro jim gre pri treningu.

Treningi potekajo tudi, kadar ni obiskovalcev, saj so v prvi vrsti namenjeni boljšemu počutju živali. S treningi pri živalih spodbujamo njihova naravna vedenja, ki pa jih nato lahko predstavimo tudi obiskovalcem.

Po znanja o treningu živali smo morali zaposleni v tujino, saj pri nas podobnih tečajev ni. Izobraževali smo se na temo treninga slonov, žiraf, morskih levov ter na splošno o tem, kako trenirati eksotične živali. Najbolj so nam bile v pomoč praktične izkušnje z živalmi, ki so trening obvladale, sedaj pa svoja znanja nadgrajujemo tudi s spletnimi izobraževanji.

Treniramo s pomočjo pozitivne spodbude

Živali treniramo s pozitivno spodbudo, kar pomeni, da nagrajujemo vedenja, ki jih od živali želimo. V živalski šoli je motivacija živali zelo pomembna. Tu so ”učenci” precej večji in težji od učiteljev. Slonica Ganga, ki tehta skoraj tri tone in pol, na treningu sodeluje zato, ker ji je tekom treninga prijetno, saj dobi pozornost, nego in priboljške. Oskrbniki v vlogi ”učitelja” oziroma trenerja ves čas spremljajo telesno govorico živali in spodbujajo pozitivna vedenja. Pri vsaki živali spodbujamo različna vedenja, odvisno od tega, kaj želimo z živaljo početi in kaj žival potrebuje od nas. Pri vseh živalih pa spodbujamo sodelovanje s trenerji ter mirnost in pozornost na znake trenerja.

Česa se učijo živali v živalskem vrtu?

Cilj treninga živali v živalskih vrtovih je, da so živali zdrave in fit ter da jim lahko nudimo veterinarsko oskrbo. Slednja je najboljša, če se živalim lahko približamo ter v sodelovanju z živalmi opravimo vse potrebne preglede. Zato živali učimo, da so vajene bližine ljudi, da se jih lahko dotaknemo in opravimo osnovni pregled telesa. Pomembno je, da živali lahko stehtamo in s tem spremljamo njihovo telesno kondicijo. Živali učimo, da same stopijo na tehtnico – tako se v ZOO Ljubljana z veseljem tehtata tudi najvišja ljubljanska prebivalca – žirafca Rastko in Cvetko. Največja ”zoo dama” slonica Ganga med treningom pokaže svoje nohte in mirno dovoli dnevno manikuro. Morska leva Kalle in Jip pa se med treningom skoraj sama parkirata pred napravo za rentgensko slikanje. Azijski lev Maximus se uči, da mu bomo iz repa lahko vzeli vzorec krvi. Šimpanzi si pridejo izmerit telesno temperaturo, kar je v času pandemije pomemben podatek o zdravju živali.

Kljub temu, da je trenutni moto ”ostani doma”, se kamelji samec Karlo pripravlja na pot v drug živalski vrt. V prikolico za transport vstopa suvereno, brez povodca, saj sledi tarči svojega trenerja.

Zakaj je trening pomemben tudi v zavetišču Ljubljana?

V zavetišču preko treninga socializiramo pse, saj tako veliko hitreje dobijo dober dom. Socializacija pomeni, da so psi vajeni bivanja z ljudmi ter da poznajo osnovne vaje, kot so ”pridi”, ”sedi”, ”poleg” in ”stop”.

Vsak pes ima svojo osebnost in svoje karakterne značilnosti. V zavetišču bivajo psi, katerih preteklost je v večini primerov nepoznana. Srečujemo se tudi s tistimi, ki imajo vedenjske težave oz. pomanjkanje socializacije. Preko treningov s pozitivno spodbudo jim nudimo socializacijo, pridobivamo njihovo zaupanje, jih učimo osnovnih vaj poslušnosti in trikov. Pomembno je, da s psom na isti način delajo tako naši oskrbniki kot tudi prostovoljni sprehajalci. Z rednimi sprehajalci, ki so pri nas opravili tečaj, že vrsto let zelo dobro sodelujemo in program se je izkazal za zelo uspešnega.

Trening živalim omogoča, da se po majhnih korakih postopno naučijo tudi zelo zahtevnih vaj. Naj bo to navdih in vzpodbuda za otroke, ki se šolajo od doma, da se počasi in z vztrajnostjo daleč pride.