POZABLJENI RECEPT – dokumentarec o ljubezni in kruhu

0
774
anita šumer drožomanija

KAKO JE ANITA ŠUMER ZAČELA Z DROŽOMANIJO?

Anito Šumer je svet droži zasvojil že leta 2012 in od takrat svoje navdušenje za peko z drožmi širi po Sloveniji in svetu. Ustanovila je Facebook skupino Drožomanija, ki ima že več kot 18.000 članov, svoje znanje pa deli tudi na številnih delavnicah doma in po svetu, na katerih se je peke z drožmi naučilo že več kot 1300 tečajnikov. Z začetkom karantene je začela s spletnimi tečaji peke z drožmi #OSTANIDOMAINDROŽI, ki so začasno nadomestili delavnice v živo. Vsem, ki so želeli kar najhitreje začeti peči z drožmi med karanteno, pa je razposlala več kot 600 paketkov suhih droži z natančnimi napotki, kako speči prvi drožasti kruh. Vse o peki z drožmi je podrobno opisala v knjigi DROŽOMANIJA, ki je zdaj na voljo že v 3. dopolnjeni in razširjeni izdaji, napoveduje pa tudi njeno nadaljevanje SLANA IN SLADKA DROŽOMANIJA, v kateri bo 77 receptov ter številni nasveti za slano in sladko peko ter porabo kruha in droži v drugih jedeh. Knjiga bo izšla maja 2020.

Njeno ganljivo zgodbo o tem, da je začela peči z drožmi zaradi pokojnega moža Saša, ki zaradi zdravstvenih težav ni mogel jesti kruha s pekovskim kvasom, sta v 11-minutnem dokumentarcu POZABLJENI RECEPT/THE FORGOTTEN RECIPE predstavila nadarjena filmska umetnika Rene Strgar in Jose Prada, ustanovitelja videoprodukcijskega podjetja JRVisuals s sedežem v Londonu.

Dokumentarni film so posneli v štirih dneh na dveh idiličnih lokacijah: Sorževem mlinu v Polžah pri Novi cerkvi in na Ekološki turistični kmetiji Lešnik v Golavabuki nad Slovenj Gradcu. Prvič je bil predvajan oktobra 2019 v Mislinji na prvem srečanju ljubiteljev peke z drožmi, novembra 2019 pa je bil premierno predvajan tudi v Londonu.

Anita Šumer, Drožomanija, Slovenj Gradec: »Vse se je začelo iz ljubezni in vse se nadaljuje zaradi nje. Drožomanija je že pred časom postala moj življenjski projekt, ki ga brez pokojnega moža Saša sploh ne bi bilo. Sašo je rekel, naj ne glede na vse, nikoli ne pozabim na svoj cilj, da čim več ljudi navdušim in naučim peči boljši kruh. V spomin nanj in iz ljubezni nadaljujem svoje poslanstvo. Hvaležna sem, da je produkcijska hiša JRVisuals na filmsko platno postavila in trajno zapisala mojo zgodbo. Upam, da še koga spodbudi, da sledi svojim sanjam in poslanstvu navkljub kislim drožem, ki jih dobiva na poti.«

Rene Strgar, JRVisuals, London: »Peka z drožmi me je osebno povsem prevzela in tako sem na Instagramu odkril tudi Anito Šumer. Kontaktiral sem jo in ji predlagal, da s sodelavcem Josejem Prada posnameva njeno zgodbo. Najina želja je bila, da deliva njeno neverjetno zgodbo in navdušenje za droži s čim več ljudmi po svetu, 11-minutni dokumentarni film pa sva prijavila tudi na več filmskih festivalov. Dokumentarni film je zmagal na jesenskem filmskem festivalu The Monkey Bread Tree in prejel srebrno nagrado na Latitude Film Awards.«

Celotni dokumentarni film je od 10. aprila 2020 na ogled na YouTube kanalu JRVisuals. V petih dneh si ga je ogledalo že skoraj 6000 ljudi. Povezava do dokumentarnega filma POZABLJENI RECEPT: