Dobrodošli na zelenem pragu prestolnice

0
709

Dobrodošli v Grosupljem!

Ustavite se, nadihajte se svežega zraka in spoznajte skrite bisere naše dežele. Prepustite se zvokom kapljic v Županovi jami, sprehodite se po Radenskem polju in prisluhnite oglašanju ptic in regljanju žab. Zaprite oči in se potopite v miren spanec ob zvoku pregovorno pridnih čebel.

Spoznajte pokrajino, ki je eno samo valovanje dolinic, blagih gričev, poraslih z gozdom, in bregov, na katerih se belijo vasice in cerkve, ter mokrotnih travnikov in obdelanih njiv. Na vsakem koraku je tod doma prazgodovina – ostanki rimskih cest in domovanj, srednjeveške utrdbe (znameniti Tabor nad Cerovim, Turenček v Šmarju in ostanki gradov). Ljubitelji zgodovine na svoj račun pridete na Magdalenski gori, ki je eno najpomembnejših železnodobnih najdišč v Sloveniji.

Obdani smo z neokrnjeno naravo. Živimo sredi skrivnostnega kraškega sveta, polnega naravnih vrednot in raznolike pestrosti. Veselimo se otvoritve prvega centra ohranjanja narave v Sloveniji, Žabje hiše, ki bo hkrati predstavljala južno vstopno točko v Krajinski park Radensko polje. Ali ste vedeli, da je Radensko polje najmanjše med 9. izrazitejšimi kraškimi polji v Sloveniji? Veliko je le štiri kvadratne kilometre, a kljub temu nič manj bogato s številnimi kraškimi pojavi. Vabljeni k raziskovanju.

Pozdravljeni, sem Josip Perme, župan tedanje občine Št. Jurij pri Grosupljem. Ste že slišali za Županovo jamo, razkošno in skrivnostno kraško podzemlje? Veste, takole je bilo. Pisalo se je leto 1926, ko smo s sinom in njegovim vrstnikom odkrili današnjo Veliko dvorano. V trenutku, ko sem nameraval dati ukaz, da se podamo na prosto, ugledam še eno votlino, v kateri sem opazil kapnike. Tu se je bleščalo na tisoče kapnikov. Vam povem, bilo je čarobno. Stali smo nepremično in gledali podzemno krasoto. Moja spremljevalca sta od veselja vriskala, tako je lepo! Zato, hitro pot pod noge in v Grosuplje, natančneje v vas Velike Lipljene, kjer vas danes, 95 let po odkritju jame, pričakuje za obiskovalce urejena jamska pot in vas popelje skozi sedem podzemnih dvoran. Pa brez skrbi, v jamo boste vstopili skozi dvorano Ledenico in ne skozi brezno, kot smo to storili mi. Rad bi vam zaupal še eno skrivnost. Ali ste vedeli, da so nekaj filmskih scen za Kekca in Winnetou-ja posneli prav v Županovi jami?

Voda. Vir življenja. Voda, v treh agregatnih stanjih. Počasno polzenje kapljic, kapljanje s stalaktitov in oblikovanje (ledenih) stalagmitov. Počasi tekoče reke in ponikalnice, ki se večkrat letno razlijejo po mokrotnih travnikih in obdelanih njivah. Življenjsko okolje številnim rastlinskim in živalskim vrstam. Ples jutranjih meglic čez razgibano pokrajino …

Vodomčev gaj je vse bolj priljubljena turistična točka v Grosupljem, primerna za vse ljubitelje narave in male nadobudne raziskovalce. Živjo, sem vodomec in popeljal te bom po naravoslovni učni poti Po sledeh vodomca. Si opazil, da se imenuje po meni? Sem prav ponosen na to, tako kot na priznanje, ki smo ga dobili leta 2018. Malo je zmanjkalo in bi osvojili naziv najboljša tematska pot v okviru tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna. A pojdiva nazaj v pestro življenjsko okolje Vodomčevega gaja z mokrišči, ribniki, travniki in mejicami, kjer boš z opazovalnic lahko opazoval celo vrsto mojih živalskih prijateljev med letom ali čofotanjem v ribniku. Spoznal boš tudi več kot 200 različnih dreves in drugih rastlin, v Koči dveh kraljičkov pa se bomo srečali z zgodbami ob ognju. Sliši se zabavno, kajne? Se mi pridružiš?

S ptičje perspektive je pogled na izredno raznoliko pokrajino čudovit. Prav zares je to zeleni prag prestolnice, kjer se mozaično prepletajo travniki, obdelana polja, vijuganje potokov, naselja in gozdovi tisočerih barv, ki se spreminjajo z letnimi časi. Iznad gozdnih krošenj “kuka” vrh cerkve sv. Nikolaja, ki jo obdaja protiturško obzidje iz 15. stoletja. Res je, v času turških vpadov smo se kmetje morali zaščititi pred napadi Turkov. Okoliški prebivalci smo se združili in na težko dostopni vzpetini, s koder smo imeli dober pregled nad okolico, zgradili protiturški tabor, danes poznan kot Tabor nad Cerovim. Ste vedeli, da so ostanki protiturških taborov vidni tudi drugod po občini? Lep primerek je dobro ohranjen Turenček v Šmarju – Sap.

Skočite na novo spletno stran www.visitgrosuplje.si po več idej, raziskujte nato pa se v živo prepričajte o lepotah destinacije. Spoznajte nas in ustvarite nepozabne spomine na zelenem pragu prestolnice. Skočite k nam, v Grosuplje.

Turizem Grosuplje