Kam na izlet? Goriška Brda

0
1433

Dežela poživljajočih trenutkov

Brda, deleža prostranih hribovij med Sočo in italijansko mejo, so eden glavnih vinorodnih okolišev v Sloveniji, nahajajo pa se le uro vožnje od Ljubljane ter uro in pol od Benetk. Pogosto jih opisujejo kot miniaturno Toskano, saj se zdi, kot da na vsakem griču stoji velika cerkev, ki jo obkroža očarljiva drobna vasica, pobočja vmesnih hribov in dolin pa so prekrita z vinogradi, sadovnjaki ter vijugastimi podeželskimi cestami. Pokrajina je znana po svoji tradicionalni kuhinji, na katero je močno vplival Mediteran, tako da, če se ne nameravate ustaviti in uživati v počasnem večhodnem obroku na terasi z razgledom na vinograde, ste praktično zgrešili bistvo svojega obiska.

Lakes slovenia jezera slovenija

Odkrijte, zakaj je CNN Brda uvrstil med 11 neodkritih vinorodnih regij na svetu. Vsekakor moramo omeniti tudi Rebulo, vino slovitega pridelovalca vina iz Brd, ki je bilo izbrano za najboljše vino na svetu. Odkrijte, okusite in doživite Brda. Aktiven sprehod čez hribe Brd je odlična priložnost, da izveste več o kulturni dediščini tega hribovitega področja na stičišču treh kultur: slovanske, rimske in germanske, kjer ima skoraj vsaka vas svojo cerkev s posebnimi zgodbami ter freskami.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

VILA VIPOLŽE

Očarljiva lepota renesančne Vile Vipolže vas bo povsem očarala. Vila je čudovito obnovljen kulturni spomenik, ki je bil dolga leta zapuščen, neuporabljen in v zelo slabem stanju, danes pa kar žari od veličastja. Vila Vipolže je nedavno prejela tudi priznanje Foglia d’Oro, ki ga je podelilo Združenje UNESCO klubov Italije. Vila je kulturno središče, ki s kulturnimi in poslovnimi dogodki, razstavami, koncerti ter porokami ustvarja vezi med različnimi svetovi in ljudmi. Začutite pravljično vzdušje Vile Vipolže!

Vipolže 29, Dobrovo, +386 (0)8 205 54 20, [email protected], www.vilavipolze.eu/en.

GRAD DOBROVO

Renesančni grad Dobrovo so pred 25 leti popolnoma obnovili, danes pa velja za enega najlepših v Goriški regiji. V gradu skrbno hranijo grafike svetovno znanega umetnika Zorana Mušiča, poleg tega pa je razstavljen tudi del zbirke slik zadnjega lastnika, grofa Baguerija. Grajska galerija gosti tudi druge umetniške razstave, sam grad pa je občasno prizorišče za raznorazne kulturne dogodke. Še zadnja zanimivost: grajsko klet so nedavno obnovili lastniki vinske kleti Klet Brda.

SREDNJEVEŠKA VAS ŠMARTNO

Lokalni pesnik Alojz Gradnik je Šmartno primerjal z orlovskim gnezdom, ki počiva na kraju, kjer pogled seže od Furlanije do Jadranskega morja. Ob vstopu v utrdbo Šmartno ter med sprehajanjem po ozkih ulicah med starimi in novimi hišami, bo vsak obiskovalec pomislil na srednjeveški labirint. V Hiši kulture lahko poskusite lokalno olivno olje, ki je bilo nagrajeno tudi na mednarodnih tekmovanjih v Tokiu in New Yorku! Ko boste hodili med mogočnimi stenami vasi, boste zagotovo začutili in zavohali vonj zelišč. Sledite mu, saj vas bo vodil do trgovine z naravno kozmetiko. Bi radi kot spominek domov prinesli nekaj drugega? Ob vhodu v vas se nahaja Turistično informacijski center, ki ima bogato ponudbo lokalnih izdelkov in spominkov, ki vas bodo očarali.

TIC, Šmartno 13, Kojsko, +386 (0)5 395 95 95, [email protected], www.brda.si/eng.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

RAZGLEDNI STOLP GONJAČE

Severovzhodno od Šmartnega se nahaja majhno naselje Gonjače, kjer stoji 23 m visok razgledni stolp s 144 stopnicami, ki vas bo osupnil s 360° razgledom na deželo, ki se nahaja v toplem objemu Furlanije in Soče, kjer pripeka sredozemsko sonce. Stolp ob jasnih dnevih ponuja sijajen razgled na vse strani, pri čemer si lahko zagledamo Dolomite in Julijske Alpe na severu, Furlanijo na zahodu, Tržaški zaliv na jugu ter Vipavsko dolino na vzhodu.

SABOTIN – PARK MIRU 

Sabotin je izjemno panoramska gora, ki je znana po svojem muzeju na prostem, kjer si lahko ogledate kaverne iz prve svetovne vojne. Ta skalnati greben stoji na več kot 600 m nadmorske višine in je priljubljena destinacija med pohodniki, saj se ponaša s spektakularnimi razgledi ter edinstvenimi znamenitostmi. 

OKUSITE BRDA

Okušanje lokalnih specialitet, ki pridejo neposredno s polja na mizo (frtalja z zelišči, češnjev štrudelj, toč z grahom in polento, salame itd.) je vsekakor doživetje, ki ga ne gre zamuditi. Obrok bo še bolj fantastičen, če ga združite s kozarcem odličnega lokalnega vina Rebule. Vsekakor ne pozabite poskusiti tudi lokalnega olivnega olja, medu, domačih marmelad in suhega sadja. Vse to in še več lahko doživite, če se pridružite Vinskemu safariju, posebni kombinaciji pustolovskega raziskovanja hribovitih Brd in okušanja lokalnih izdelkov v več izjemnih vinskih kleteh (ki so uvrščene na seznam TOP 100 na svetu), ali v sklopu piknika z razgledom na neskončno vinogradniško pokrajino. Regijo lahko obiščete tudi v času kakšnega izmed mnogih kulinaričnih festivalov (Praznik češenj, dogodek Brda in Vino, Dan odprtih kleti itd.), ki se odvijajo čez leto.

DOŽIVITE BRDA

V Brdih se nahaja 12 zanimivih pohodniških poti, med drugim Pot miru in Pot Alpe Adria, približno 750 km dolga pešpot, ki se začne na avstrijskem Velikem Kleku in konča v italijanskem Trstu. Brda so prava poslastica tudi za kolesarske pustolovce! V Turistično informacijskem centru v Šmartnem lahko najamete električno kolo, ki vam bo omogočilo, da odkrijete najlepše panoramske razglede. Če podpirate trajnostno ekologijo, ne zamudite apiterapije s poučno lekcijo o čebelah, ali čarobnosti poletja in plešočih metuljev na vijolični preprogi sivke v Vedrijanu. Želite izvedeti, kako lahko izdelate svoj lasten balzam za ustnice? Obiščite trgovino naravne kozmetike v Šmartnem in se naučite. Pridružite se lahko tudi kuharskemu tečaju, kjer se boste naučili kuhati kot pravi domačini.