Kam na izlet? Goričko z okolico

0
1978

Največji slovenski grad in edini vulkan

Sedež občine Grad je istoimensko naselje Grad, največje in najstarejše naselje na Goričkem. Naselje je bilo včasih poimenovano Gornja Lendava, od leta 1952 pa se imenuje Grad, v čast pomembni strukturi, ki že od 12. stoletja bdi nad naseljem. Poleg naravne pokrajine je glavna znamenitost grad Grad. Preden se povzpnete na hrib, da obiščete utrdbo, morda obiščite še Doživljajski park Vulkanija, kjer se lahko podučite o vulkanski zgodovini regije. V središču naselja stoji cerkev Marijinega vnebovzetja, z ladjo, ki je bila zadnje delo Jožeta Plečnika, kar bo zagotovo zanimivo arhitekturnim entuziastom.

Lakes slovenia jezera slovenija

Ljubitelji slavnega arhitekta prav tako ne boste želeli zamuditi cerkve Gospodovega vnebohoda v Bogojini, ki se nahaja le kratko vožnjo stran od Gradu. Del cerkve predstavlja osupljivi okrogli stolp, ki spominja na Plečnikovo delo na mnogih izmed najzanimivejših stavb v Ljubljani. V bližini Gradu se nahajajo tudi druge slikovite vasi, tako da je čez občino speljanih več privlačnih poti za kolesarje in pohodnike, ki peljejo mimo glavnih znamenitosti. Manj aktivnim pohodnikom je na voljo turističen vlak, ki omogoča, da si znamenitosti ogledate na bolj lagoden način. Goričko je znano po svoji kuhinji, tako da ob obisku ne pozabite poskusiti bograča, bujte repe, dödolov, retašev, gibanice in seveda lokalnega vina. 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

DOŽIVLJAJSKI PARK VULKANIJA

Grad na Goričkem se povsem slučajno nahaja na posebej zanimivi lokaciji, na mestu zadnjega vulkanskega izbruha v Sloveniji! Ta pomembni dogodek se je zgodil pred tremi milijoni let, danes pa tam domuje doživljajski in poučni park, kjer krtek Oli obiskovalcem pomaga razkriti skrivnosti vulkanov in jih popelje v njihovo središče. Park so odprli leta 2013, nedavno pa so objekte prenovili in razširili, tako da lahko zdaj sodelujete v še večjem naboru aktivnosti, kot so vulkanske igre, vrhunski 3D filmi, ki obiskovalcem omogočajo, da z Olijem potujejo skozi tunel lave do globin zemljine skorje in nazaj ter čudovit geološki muzej. Odlična zabava za vso družino, posameznike in šolske skupine. Park se nahaja v Prekmurju, severovzhodnem delu Slovenije, tako da lahko predstavlja odlično enodnevno ekskurzijo iz Ljubljane. V okolici se nahaja bogat nabor zanimivih lokacij in aktivnosti, več primerov najboljše slovenske hrane ter najprijaznejši ljudje, tako da je vredno ostati dlje.

Grad 174, Grad, +386 (0)2 553 10 00, [email protected], www.vulkanija.si

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

GRAD GRAD

V središču Krajinskega parka Goričko stoji grad Grad, ki je bil postavljen v 12. stoletju. Nekatere zgodbe trdijo, da so ga postavili Templjarji, ali pa da so celo v njem nekaj časa živeli. Ne glede na izvor, je vsekakor največji grad v Sloveniji, saj zajema 365 sob, tako da obiskovalcem ponuja več kot dovolj ogleda vrednih stvari. Na voljo so vodeni ogledi gradu, v sklopu katerih vam bodo vodiči povedali zgodbo gradu in vam razkazali poročno, viteško dvorano, okrogli salon, črno kuhinjo ter grajsko klet, ki je dobro založena z lokalnimi vini. Obiskovalci, ki jih zanima tradicionalno gospodarsko življenje v teh  krajih, si lahko ogledajo delavnice domače obrti, ki so jih uporabljali za žganjekuho, tkalstvo, zeliščarstvo, kovaštvo, lončarstvo in kolarstvo. Na grajskem dvorišču redno prirejajo kulturne in druge dogodke, tam pa se nahaja tudi trgovina, kjer lahko kupite lokalne produkte.

+386 (0)2 551 88 60, [email protected], www.park-goricko.org