Ideja za izlet spomladi: Arboretum Vočji Potok

0
55

Arboretum Volčji Potok je eden najlepših botaničnih vrtov v Sloveniji in celotni regiji. Nahaja se v bližini naselja Volčji Potok, približno 20 kilometrov severno od Ljubljane. V marcu v parku zaživijo čudovite narcise, spomladi pa lahko obiskovalci uživajo v sprehodu med narcisami, ki so posajene na različnih mestih po parku. Poleg ogleda narcis pa so na voljo tudi različne razstave za obiskovalce vseh interesov – uživate lahko v razstavi dinozavrov, kaktusov, sobnih rastlin, ananasovk in orhidej. Kasneje v spomladanskih mesecih, aprilu in maju, pa si boste lahko ogledali tudi razstavo tropskih metuljev, cvetja in tulipanov, vrtnic …

Prostor za sprostitev, rekreacijo in raziskovanje rastlinstva

Arboretum se razprostira na območju več kot 80 hektarjev in je dom več kot 4.500 različnih vrst rastlin. Ustanovljen je bil leta 1952 na območju nekdanjega posestva grofov Attemsov. Danes je razdeljen na več sekcij, ki vključujejo alpski vrt, japonski vrt, park okrasnih rastlin, gozdne rastline ter številne tematske in oblikovane vrtove.

Ena izmed najbolj očarljivih značilnosti Arboretuma Volčji Potok je njegova pestra zbirka rododendronov in azalej, ki cvetijo v različnih barvah in oblikah. Poleg tega je znana tudi po številnih drugih cvetočih rastlinah, drevesih in grmovnicah, ki zagotavljajo obiskovalcem pravo pašo za oči v vseh letnih časih.

Arboretum ni le prostor za rekreacijo in sprostitev, ampak tudi pomemben center za izobraževanje in raziskovanje rastlinstva. Ponuja izobraževalne programe za šole in druge skupine ter organizira številne dogodke, kot so razstave, predavanja in delavnice.

Obisk Arboretuma Volčji Potok je nepozabno doživetje za vse ljubitelje narave, vrtnarje in tiste, ki si želijo pobegniti od mestnega vrveža v mirno okolje obdan z lepoto in zelenjem.

200.000 novih čebulic narcis

V mesecu marcu puste travnate površine obarvajo narcise, očarljive spomladanske lepotice, ki z rumeno barvo cvetov spominjajo na barvo sonca, in jih spremenijo v slikovito kuliso. pomladi se lahko obiskovalci Arboretuma sprehodijo med narcisami na najrazličnejših mestih v parku.

Poleg bogatih nasadov narcis iz prejšnjih let smo jeseni posadili več kot 200.000 novih čebulic narcis, ki bodo zacvetele nekoliko kasneje, verjetno jih bodo obiskovalci lahko občudovali do konca aprila. Ob drevoredu smo zasadili sortiment narcis s 40 različnimi sortami, ki se razlikujejo po velikosti cvetov, od miniaturnih, velikih komaj 2 cm, do res velikih cvetov premera 10 cm. Še posebej posebne so sorte, ki omamno dišijo, pa tiste z več cvetovi in polnjenimi cvetovi. Poleg različnih rumenih odtenkov cvetov narcis, si bodo obiskovalci lahko ogledali različne bele in oranžne ter posebne narcise z roza privenčkom. Letos prvič bo na ogled tako veliko število sort narcis zasajenih na enem mestu, tako bodo obiskovalci lažje primerjali njihovo lepoto. Tudi narcise imajo zanimiva imena pod katerim se skrivajo skrivnostni cvetovi, ne prezrite romantične ‘Fragrant Britt’, sončne ‘Queen Beatrice’, razigrane ‘Tahiti’ …

Razstava dinozavrov, od 1. 1. 2024 do 31. 12. 2024

Za tiste, ki si upajo, se odpira pogled na prizore, ki presegajo meje domišljije. Za visokimi stenami labirinta se prikaže prizor prazgodovinske dobe, kjer dinozavri vzpostavljajo svoj kraljestvo.

Njihove naravne velikosti in realistični prikazi puščajo vtis strahospoštovanja. A kljub prvotnim vtisom se izkaže, da je trinajsterica dinozavrov, ki kraljuje v Arboretumu, presenetljivo prijazna.

Skozi leta so se ti prazgodovinski velikani prilagodili in postali pravi otroški sopotniki, ki najraje preživljajo čas v družbi radovednih malčkov.

Razstava sobnih rastlin, ananasovk in orhidej, od 1. 1. 2024 do 31. 12. 2024


Med tropskimi čudesi, ki v rastlinjaku naravnost očarajo obiskovalce, se nahajajo ananasovke, orhideje in druga raznolika flora. Poleg teh cvetočih lepotic pa rastlinjak ponuja tudi vpogled v svet necvetočih rastlin, ki pa vseeno ne zaostajajo po privlačnosti.

Znane po svojih osupljivih barvah in elegantnih oblikah listov, te rastline niso samo priljubljeni okrasni dodatki, ampak tudi čudoviti dodatki za notranje prostore.

Razstava kaktusov, od 2. 3. 2024 do 3. 11. 2024

V Arboretumu se vam odprejo vrata v fascinanten svet kaktusov, kjer vas čaka edinstvena razstava s preko 1000 izjemnih primerkov iz zbirke priznanega botaničnega navdušenca, Dušana Hrovatina. Raznolikost in starost kaktusov v tej zbirci zagotavljata nepozabno doživetje, ki bo vzbudilo zanimanje vsakega obiskovalca. Med njimi najdemo tudi najstarejše primerke, ki so v rastlinjaku kraljevali že petdeset let.

A to še ni vse, kar ponuja ta osupljivi rastlinjak. Poleg kaktusov lahko obiskovalci občudujejo tudi sočnice, čebulnice, mlečke, tilandsije, kristate, bulbe in žive kamenčke. Med slednjimi izstopajo žive kamenčki s svojo izjemno sposobnostjo mimikrije, saj se njihova barva prilagodi okolici, kar jim omogoča, da se zlijejo z ozadjem kot pravi kameleoni v svetu rastlin.

Vir: https://www.arboretum.si/