Kam na izlet? Posestvo Brdo

0
811

Objem narave in zgodovine

Le 30 minut stran od Ljubljane in Bleda se nahaja spektakularno Posestvo Brdo, ki se ponaša z več kot 500-letno zgodovino. V gradu Brdo so tekom stoletij živele številne plemiške družine, v bolj nedavnih časih pa je to 500 hektarjev obsegajoče posestvo služilo kot ena najljubših rezidenc jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita, gostilo pa je tudi prvo srečanje novoizvoljenega predsednika ZDA Georgea W. Busha in predsednika Rusije Vladimirja Putina. Med druge pomembne goste uvrščamo tudi kraljico Elizabeto II. in papeža Janeza Pavla II. Posestvo Brdo je razdeljeno na dva dela: grajski park Brdo, ki pokriva 70 hektarjev in lovsko območje, ki je naravni rezervat in obsega 430 hektarjev.

Posestvo velja za ekološko pomembno območje, ki je bilo razglašeno za gozd s posebnim namenom in varstveno območje Natura 2000. Že od leta 1499 beležijo številne živalske in rastlinske vrste, ki živijo na posestvu in do leta 2012 so zabeležili že več kot 1000 rastlinskih in 1500 živalskih vrst. Posestvo upravlja Služba za protokol Republike Slovenije, ki tu gosti glavne protokolarne dogodke, odprto pa je tudi za javnost in ponuja širok nabor romantičnih doživetij.

PARK BRDO

Skrbno vzdrževani Park Brdo je večino leta odprt za javnost. Ponaša se z neverjetno lokacijo ob vznožju Alp, prepreden pa je tudi s potmi, ki se vijejo čez pašnike in vrtove, okrog več jezer in skozi veliko gozdno območje, kar je eden od razlogov, zakaj je Posestvo Brdo ena najbolj priljubljenih poročnih lokacij v regiji. Posestvo je bilo zaradi svoje lepote razglašeno za gozd s posebnim namenom, ki zaradi svoje biološke raznolikosti nosi oznako območja Natura 2000. Goste Parka Brdo prijazno vabijo na osvežitev v Kavarni Zois. Ta očarljiva kavarna je bila nekoč restavracija, danes pa je večje povpraševanje po lahkotnih prigrizkih, sveže pečenih rogljičkih in izjemno dobrih torticah. To je odlično mesto za začetek ali konec obiska parka.

VRHUNSKA KUHINJA

Posestvo Brdo slovi po svoji vrhunski kuhinji. Hotel Brdo je trenutno v procesu popolne obnove, tako da se bo ponovno odprl leta 2021, gostje Kongresnega centra Brdo pa lahko uživajo v kulinaričnih radostih, ki temeljijo na lokalnih sestavinah. Hrano vedno spremljajo tudi vina iz prvovrstnih slovenskih vinskih kleti. Čez leto se odvijajo številni kulinarični dogodki, kjer lahko gostje pokusijo vrhunske sezonske menije nagrajenega chefa Gregorja Rozmana in njegove ekipe. Rozman se ponaša s tradicionalnimi jedmi, ki jih pripravi na sodoben in inovativen način.

PIKNIK KOŠARICA

Piknik košarica je popolna izbira za romantični zmenek v naravni okolici posestva. Na voljo sta dve različni košari, pri čemer lahko vsako sestavijo za maksimalno štiri ljudi, chefi restavracije pa bodo za vas pripravili izvrsten izbor lokalne hrane. Piknik doživetje zajema tudi uporabo golf avtomobilčka, tako da lahko vi in vaši gostje v udobju prečkate posestvo in izberete popolno lokacijo za svoj piknik v toplem objemu narave. To je čudovit način za pobeg iz vrveža vsakdana, pa čeprav le za nekaj ur.

GOLF

Na posestvu se nahaja prijetno golf igrišče z devetimi luknjami. Razdalje med luknjami so precej kratke, tako da ni potrebnih veliko izkušenj z golfom. Del igrišča predstavljajo vadišča za vadbo dolgih udarcev, bližanja, kratkih udarcev na zelenico ter udarcev iz peščene ovire. Igralcem so na voljo dnevne in letne karte ter skupinski programi za otroke in poslovne dogodke. Programe Akademija golfa vodijo člani PGA Slovenija in odlični učitelji golfa, leta 2017 pa je Posestvo Brdo prejelo naziv Najuspešnejši golfski akademski center. Izbirate lahko med brezplačno demonstracijo in vadbo golfa ter zahtevnejšimi tečaji za bolj izkušene igralce.

Lakes slovenia jezera slovenija

LIPICANCI

V skladu z lepoto in vsesplošnim veličastjem posestva, so tudi vsi konji, ki tu živijo in delajo, sloviti lipicanci. Če želite park prečkati v stilu, lahko najamete vožnjo s kočijo z vprego belih lipicancev. Če ste željni prave interakcije s temi čudovitimi živalmi, lahko uživate v jahanju v maneži in jahanju na lonži, vse pod budnim očesom izkušenih inštruktorjev. Bolj izkušeni jahači lahko uživate v jahanju po stezah po celem posestvu.

POROKE NA BRDU

Posestvo Brdo je ena najbolj priljubljenih poročnih destinacij v Sloveniji in enostavno je videti, zakaj. Osupljiv pogled na gore, hektarji parkovne površine in poročna kočija z vprego lipicancev bodo poskrbeli za sanjski dan vsake neveste. Pari lahko za poroko rezervirajo katerikoli dan v letu. Za vse podrobnosti bo poskrbel osebni načrtovalec porok, tako da lahko ženin in nevesta od začetka do konca svobodno uživata v vsakem trenutku. Pari si lahko zaobljube izmenjajo na številnih zasebnih zunanjih in notranjih lokacijah, čemur sledi izvrstno poročno slavje. Mladoporočenca in gosti se lahko odločijo tudi za nastanitev v čudovitem gradu Strmol.

LOVIŠČE

Fotolov je pustolovščina za tiste, ki se radi zbudijo pred zoro in potrpežljivo čakajo v grmovju. Njihova potrpežljivost je lahko nagrajena z izjemnimi fotografijami srn, ki živijo na posestvu in fotolovcem omogočajo, da jih ujamejo v objektiv. Na voljo je tudi mnogo priložnosti za opazovanje ptic in/ali ribolov v enem od 11 jezer, ki se nahajajo na posestvu.