Izlet na Gradiško jezero

0
868

Jezero kramljajočih ponirkov

Gradiško jezero je umetno jezero, ki so ga zajezili ob gradnji štajerske avtoceste za zmanjšanje ogroženosti pred poplavami reke Radomlje. 

Jezero je zelo priljubljeno med sprehajalci, tekači in kolesarji, saj je okoli njega speljana nezahtevna makadamska pot, dolga nekaj več kot štiri kilometre. Ob jezeru so postavili fitnes naprave, zato je res vabljiva ideja za vadbo na prostem. Odžejati se je mogoče z izvirsko studenčnico v obnovljenem Jernejevem vodnjaku. Jezero je prizorišče tradicionalnega Gradiškega teka in ribiških tekem. 

Lakes slovenia jezera slovenija

Lahko pa jezero obiščete zgolj za opazovanje narave in živali. 

Pod pregrado jezera se vije del Rokovnjaške poti

Pot je dolga 58 kilometrov in ima 13 kontrolnih točk. Popeljala vas bo po vrhovih okoliških hribov z najvišjim hribom Špilk. Lahko pa se od jezera odpravite na 2-urni nezahteven vzpon na Limbarsko goro.

Zanimivost: jugovzhodno od jezera se nahajajo ruševine gradu Rožek, ki je omenjen v dveh zanimivih legendah o nastanku jezera, ki ju spoznate na začetku knjige.

Na planoti nad jezerom stoji cerkev svete Marjete, na Gradišču, v bližini katere so našli dokaze, da je tukaj nekoč stalo prazgodovinsko gradišče, po katerem je kraj dobil svoje ime. 

Zakaj sem izbrala to jezero? Ob jezeru je posebno doživetje opazovanje nemega dialoga med dvema ponirkoma, ki se sporazumevata s ponavljajočim zmajevanjem s svojima glavama.