Kam na izlet? Kras

0
1974

Gastronomsko središče Slovenije 

Geografsko gledano je kraška planota oz. Kras veliko kamnito področje apnenca, ki se razteza med Tržaškim zalivom, Vipavsko dolino in ponorom reke Reke. Krasa ne smemo zamešati z razmeroma novo regijsko turistično blagovno znamko Zeleni Kras, ali splošnim pojmom kras, ki ga uporabljamo za opis določenih topografskih značilnosti, ki jih najdemo v več predelih Slovenije. Danes so po regiji poimenovane specifične topografske značilnosti, do katerih pride, ko voda topi plasti apnenca, kar lahko privede do nastanka sistemov jam in podzemnih rek, kar pogosto imenujemo klasični kras (kar naredi poimenovanje in razločevanje še bolj zapleteno). Ne glede na semantiko je Kras izredno zanimivo področje z mnogimi, ogleda vrednimi destinacijami, ki so popolne za dnevni izlet iz slovenskih obalnih mest.

Med najpomembnejšimi so zagotovo zaščitene Škocjanske jame, ki se nahajajo v bližini Divače in so vpisane na UNESCOV seznam svetovne dediščine, v bližini Sežane pa lahko obiščete Lipico, ki je svetovno znana po svojih lipicancih. Višje na severu leži Štanjel, ki izgleda, kot da bi ga sneli z razglednice, z njegovih vijugastih tlakovanih ulic pa boste lahko uživali v razgledu na prostrano dolino. Regija kot celota pa je seveda najbolj znana po svojem doprinosu k področju gastronomije, saj od tu prihaja kraški pršut in rdeče vino teran, iz katerega izdelujejo tudi sladki liker, ki praktično vedno pospremi zaključek obroka v regiji.

SEŽANA

Sežana velja za eno najbolj zanimivih mest v okolici, kjer se nahaja ogromna vinarna in vinska klet Vinakras, po okoliškem podeželju pa so razpršene domačije, kjer potekajo slovite Osmice. Osmica je tradicionalno obdobje, ko domačije za osem dni odprejo svoja vrata in vabijo na neobdavčeno kosilo in večerjo. Prav tako si ne pozabite ogledati botaničnega vrta, ki je včasih veljal za enega najlepših v Avstro-Ogrski.

DIVAČA

To naselje v jugozahodu države že dolgo velja za pomembno stičišče in prometno središče, kar je še dodatno podkrepil prihod železnice. Dandanes ima Divača dobre povezave z Ljubljano, obalo, vključno s Hrvaško, ter severom, v smeri Nove Gorice in Jesenic. Če čakate vlak in imate na razpolago nekaj odvečnih ur, si lahko ogledate Škrateljnovo domačijo, ki velja za enega najbolje ohranjenih primerov tradicionalne kraške arhitekture, v kateri se danes nahaja Muzej slovenskih filmskih igralcev. Kljub temu, da naselje samo po sebi ni najbolj zanimivo, ga lahko uporabite kot dobro izhodišče za raziskovanje okoliškega podeželja, kjer se nahaja nekaj neverjetnih znamenitosti, vključno s Škocjanskimi jamami, ki so vpisane na UNESCOV Seznam svetovne dediščine. 

Razvojni center Divača, Kolodvorska ulica 3a, 6215 Divača, tel. +386 57 31 09 41, [email protected], www.turizem-divaca.si. 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

ŠTANJEL

Vaš obisk Krasa ne bo popoln, če se ne boste odpravili na izlet v Štanjel, ki velja za eno najstarejših naselij v regiji. Štanjel je slikovito naselje na pobočju hriba, ki slovi po svojem izobilju očarljivih starih stavb, vključno z gradom, nekaj zanimivimi zgodovinskimi cerkvami in številnimi drugimi zanimivostmi. Grad je bil postavljen v srednjem veku, danes pa je poznan po svoji umetnostni galeriji, kjer si lahko ogledate stalno razstavo del slikarja in grafika Lojzeta Spacala (1907 – 2000). Cerkev sv. Danijela so prvotno postavili v 15. stoletju, znana pa je predvsem po svojem nenavadnem stolpu limonaste oblike, ki so ga zgradili leta 1609. Če boste obiskali Štanjel, ne zamudite Ferrarijevega vrta, ki se nahaja na robu naselja, ob vznožju hriba. Vrt so oblikovali med leti 1920 in 1930, danes pa je zaščiten kot kulturni spomenik državnega pomena, kjer se lahko sprehajate in uživate v rožah in terasah.

TIC Štanjel, Štanjel 1a, 6222 Štanjel, tel. +386 57 6 9 00 56, tic.stanjel@stanjel. eu, www.stanjel.eu. 

ŠKOCJANSKE JAME

Neverjetne Škocjanske jame so edinstven naravni fenomen enajstih jam, ki so nastale pred več milijoni let, prvič pa so omenjene v zapisih iz 2. stoletja pr. n. št. Jame so raziskovali več stoletij, postale pa so tudi izredno priljubljena turistična atrakcija, saj se uvrščajo med najpomembnejše jame na svetu, tako da vsekakor priporočamo ogled. Obiščete jih lahko v sklopu vodenega ogleda, kar je odlična pustolovščina, ki se prične v zanimivem Informacijskem centru in vas popelje skozi ene najbolj čudovitih podzemnih struktur, kar jih boste kdaj videli. Jame so zaradi njihovega izjemnega pomena vpisali na UNESCOV seznam svetovne dediščine, kot naravni in kulturni spomenik, na seznam biosfernih rezervatov MAB ter leta 1999 na seznam mednarodno pomembnih mokrišč Ramsar.

KRAŠKA KUHINJA IN VINO

Za Kras je značilna mešanica tradicionalne slovanske, germanske in romanske kuhinje z več stoletno zgodovino. Prva stvar, ki vam jo bodo o regijski hrani povedali domačini, je, da se tako kot regija sama, vse odvija počasi. Izjemno sezonska kraška kuhinja temelji na sadju, zelenjavi in zeliščih, ki rastejo v okolici, osredotoča se na sestavine, ki so na voljo v določenem letnem času in mnoge jedi povezuje s festivali, ki se redno odvijajo na Krasu. Med številnimi kraškimi jedmi najdemo slavne štruklje, ki jih pripravijo s sladkim ali slanim nadevom, potico in lokalno vrsto jabolčnega štrudlja. Za ljubitelje mesa sta lokalna favorita običajno divjačina in jagnjetina, v mrzlem vremenu pa potrebujete nekaj toplega, zato si privoščite eno od regionalnih juh, ki jih pripravijo iz mnogih divjih in slastnih sestavin. Osebno najbolj priporočamo joto, gosto juho, ki je polna presenečenj, vključno s kislim zeljem, repo, krompirjem in fižolom. Ker smo v Sloveniji, bi bila miza nepopolna brez steklenice dobrega vina, pri čemer lokalno pridelujejo več sort, kar obiskovalcem omogoča, da raziščejo Kraško vinsko karto.