Hrvaška bo odprla meje s Slovenijo v sredini maja

0
1060

Hrvaški minister za turizem je na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da bo Hrvaška odprla meje s Slovenijo v sredini maja. Navedbe hrvaške vlade pravijo, da naj bi se meje s Slovenijo delno odprle že 18. maja.

Hrvaška vlada trenutno razpravlja o odprtju hrvaških meja s Slovenijo. Natančneje, cilj hrvaške vlade je odpreti hrvaške meje s Slovenijo 18. maja 2020. Hrvaške meje so bile zaradi epidemije koronavirusa do sedaj zaprte. Premier Andrej Plenković je pred dnevi sporočil, da je hrvaškim ministrom naročil, naj določijo prednostne naloge, kateri ukrepi bodo služili gospodarski rasti in tudi olajšali vsakdanje življenje državljanov.

Hrvaška o odločitvi odpiranja mej s Slovenijo

Predstojnik hrvaškega inštituta za javno zdravje Kunoslav Capak je povedal, da bo končna odločitev o odprtju hrvaških meja s Slovenijo objavljena prihodnji teden. Hrvaški epidemiologi so na včerajšnji novinarski konferenci prav tako podali svoje mnenje o opdiranju hrvaških mej s Slovenijo. Njihova priporočila za nadaljnje odpiranje države in možnost, drugega vala epidemije z novim koronavirusom ne smejo biti zanemarjena, so še poudarili.

Hrvaška vlada je spregovorila tudi o gospodarskih vprašanjih, ki so bila v središču pozornosti političnih akterjev na Hrvaškem. Z odprtjem hrvaških meja s Slovenijo bi lahko turistični sektor ujel poletno sezono, ko se veliko ljudi iz evropskih držav odpravi na hrvaško obalo. Z odprtjem mej bi pokrili tudi precejšen del izpada dohodkov od turistične sezone.

Hrvaške meje s Slovenijo se bodo odprle 18. maja

Krunoslav Capak je tudi prejšnji četrtek izjavil, da bodo zaradi koronavirusne pandemije za letošnjo turistično sezono uvedeni posebne ukrepi v hotelih, ki bodo veljali za turiste.

Če se bodo razmere v drugih državah spremenile, bodo tuji turisti lahko poleti prišli na Hrvaško” je dejal na redni tiskovni konferenci, kjer je beseda tekla o stanju koronavirusa na Hrvaškem.

Prvi dogovor o odprtju hrvaških meja s Slovenijo

Cappelli je dejal, da si bodo prizadevali za dogovor s Slovenijo v naslednjih dveh tednih. Poudaril je, da bomo do konca maja meseca s privoljenjem epidemiologov poskušali odpreti meje s Slovenijo in tako pokrili izpad dohodkov turističnega sektorja.

Cappelli je še dodal, da nikomur ne bodo prepovedali prihoda, vprašanje pa je, ali bodo nekatere države svojim državljanom sploh zapustile svoje države.