THE WEBINAR: Hrana. Kaj smo se Slovenci naučili v karanteni?

0
858

Mnogi smo se znašli pred vprašanjem lakote: hitra spletna dostava ali pridobitev novih kuharskih veščin?

Slovenija se lahko pohvali s številnimi naravnimi danostmi, kot so prostrana polja in rodovnitni vinogradi. Glede na bogato danost in razgibanost slovenske pokrajine si lahko večino sestavin, ki sestavljajo jedilnik povprečnega državljana pridelamo sami. 

V preteklosti so se Slovenci prehranjevali s tem, kar so pridelali sami na svojih kmetijah in poljih ter nato skuhali na odprtih ognjiščih ali v krušnih pečeh. Samooskrba s kakovostno, lokalno pridelano in varno hrano omogoča državi obliko suverenosti, saj le-ta ni odvisna od uvoza hrane. 

Skozi zadnja desetletja je stopnja samooskrbe v Sloveniji močno upadla. Od leta 1970 je bila stopnja prehranske samooskrbe v Sloveniji več kot 70 %. Po podatkih iz leta 2019, Slovenci pridelamo manj kot 40 % sadja in zelenjave. Še posebej nizka je samooskrba z ekološko pridelanimi živili. Po drugi strani, smo z mesom skoraj popolnoma samooskrbni, v letu 2018 je bila samooskrbnost z mesom kar 80 %. 

V času krize zaradi novega koronavirusa se je pojavilo vprašanje kako dolgo bodo police v živilskih trgovinah ostale polne in kako bi Slovenci v takem scenariju dostopali do osnovnih živil za preživetje v kolikor bi nastopile težave pri dobaviteljskih poteh. Tovrstna vprašanja odpirajo prostor za diskusijo o stopnji samooskrbi v Sloveniji in kakšne so naše nakupne navade. 

V času karantene so se pojavile številke spletne strani in dopisi, ki tako ali drugače podpirajo lokalne pridelovalce, ki nam tudi sedaj omogočajo varen nakup ter dostavo lokalno pridelane hrane. Kolikšen delež ljudi v času karantene naroča dostavo hrane preko spletnih strani, kot sta eHrana ali Wolt? 

Po drugi strani, pa smo na družbenih omrežjih postali priče “novim domačim kuharskim talentom”, ki v teh dneh pečejo kruh z drožmi in kuhajo okusna kosila za celotna gospodinjstva. Bo karantena razdvojila prebivalstvo, na tiste, ki naročajo dostavo hrane in tiste, ki preferirajo domačo kuhinjo?

Udeležba na dogodku je BREZPLAČNA.

PRIJAVITE SE NA WEBINAR TUKAJ.

Sogovornika

Na vprašanja, kako se soočajo lokalni pridelovalci hrane v času krize bosta odgovarjala Črt Butul in Anita Šumer

Črt Butul je izjemen človek, ki mu zagotovo ne manjka izkušenj. Delal je kot novinar, fotograf, sommelier, organizator, inovator, HACCP svetovalec, kuhal je na prestižni jahti, v restavraciji z Michelinovo zvezdico in pri svetovno znani “chefici” Ani Roš. Poleg tega je vseskozi vpet v delo doma, na domačiji Butul iz Manžana. Njegov najnovejši projekt je Pri meni, ki ga Črt vodi v centru Ljubljane. »Pri meni« ni restavracija in ni bistro, gre za rezidenčni prostor Domačije Butul v slovenski prestolnici, ki je namenjen srečevanju, ne nujno enako misleči ljudje, kjer se odpirajo pogovori, povezani z gastronomijo, s kulinariko in z vini, z novimi trendi, in z vsem, kar sodi zraven. V to vključujejo umetnost, kulturo in druge medije.

Anita Šumer je mojstrica peke z drožmi. Anita Šumer peko z drožmi poučuje tako doma kot v tujini, tečaji so razprodani in zelo iskani. Njen Instagram profil sourgdough_mania ima več kot 79,300 sledilcev. Ustvarila je prvo slovensko Facebookovo skupino Drožomanija (peka z drožmi), ki združuje že več kot 3900 ljubiteljev. V njej deli znanje med vse ljubitelje droži in tiste, ki to postajajo ali si želijo postati. Svoje znanje pa želi približati vsem, ki bi se želeli naučiti vse o drožeh in njihovi uporabi, saj z drožmi narejeni pekovski izdelki niso samo lepi, ampak tudi zelo zdravi in predvsem okusni. Za več receptov obiščite njeno spletno stran tukaj.

Pogovor bo vodil Niko Slavnić, CEO podjetja IQBATOR.

PRIJAVITE SE NA WEBINAR TUKAJ.

Kaj vse bomo izvedeli? 

  • Kako so lokalni pridelovalci odreagirali na krizo?
  • Kaj kriza pomeni za slovensko samooskrbo?
  • Ali je povpraševanje po lokalnih pridelani hrani večje?
  • Katere pozitivne posledice jim je prinesla trenutna situacija? 
  • Ali se bomo naučili kuhati doma ali bomo več posegali po hitri dostavi hrane?
  • Kako lahko dosežemo večjo stopnjo samooskrbe v Sloveniji?
  • Ali smo Slovenci narod, ki preferira domačo hrano ali tisto, ki jo najdemo na policah največjih živilskih trgovcev?
  • Kaj lahko vsak posameznik naredi za boljšo samooskrbo? 
  • Kako motivirati Slovence k samooskrbi? 

Vabljeni, da tudi vi prispevate svoja vprašanja.

Kje in kdaj

Četrtek, 30. aprila 2020 ob 17.00 uri – 17.40 ure, online 

PRIJAVITE SE NA WEBINAR TUKAJ.