Blejski grad: Kulturni biser s pestrim dogajanjem

0
246

Ta zgodovinski grad, ki se vzpenja nad idiličnim Blejskim jezerom, bogati kulturno dediščino tega čudovitega območja. S svojo impresivno lego na skalnem vrhu nad jezerom ponuja spektakularen razgled na okolico in vabi obiskovalce že od daleč. Vendar pa Blejski grad ni le turistična atrakcija; je tudi prizorišče številnih zanimivih dogodkov.

Zakaj je Blejski grad tako poseben?

V srcu slikovite Slovenije, na obali Blejskega jezera, stoji ena najbolj prepoznavnih in priljubljenih znamenitosti države – Blejski grad. Ta srednjeveška utrdba, ki sega v 11. stoletje, privablja obiskovalce iz celega sveta zaradi svoje bogate zgodovine, slikovite lokacije ter impresivne arhitekture.

Zgodovina Blejskega gradu sega v daljno preteklost, ko je služil kot obrambna trdnjava in rezidenca za različne vladarje skozi stoletja. Danes grad ohranja svoj čar in bogato kulturno dediščino, ki privablja tako ljubitelje zgodovine kot tudi obiskovalce, ki si želijo doživeti utrip preteklosti.

Ena največjih privlačnosti Blejskega gradu je nedvomno njegova lokacija. Sredi Blejskega jezera stoji na majhnem skalnem otoku, obdanim z zelenim gozdom in mogočnimi Julijskimi Alpami v ozadju. Ta idilična lokacija nudi obiskovalcem edinstveno izkušnjo, ki jo je težko najti drugje.

Arhitektura gradu je še ena značilnost, ki navdušuje obiskovalce. Zgrajen iz kamna in opremljen s srednjeveškimi stolpi ter obzidjem, Blejski grad izžareva vzdušje moči in trdnosti. Notranjost gradu je prav tako impresivna, saj obiskovalcem omogoča vpogled v življenje v srednjem veku ter ponuja številne muzejske eksponate in razstave.

Razgled s Blejskega gradu je neprekosljiv. Z vrha utrdbe se razprostira čudovit panoramski pogled na Blejsko jezero in okoliške gore, med katerimi izstopa znamenita gora Triglav. Ta spektakularen razgled je prava paša za oči in nudi obiskovalcem priložnost za nepozabne fotografije in spomine.

Poleg svoje zgodovinske in naravne lepote gosti tudi različne kulturne dogodke

Vsako leto se na gradu odvijajo različni kulturni dogodki, koncerti, umetniške razstave in festivali, ki oživijo njegove zidove z vibracijami umetnosti in glasbe. Tisti, ki radi doživljajo zgodovino v živo, lahko obiščejo tudi srednjeveške viteške turnirje ali pa se udeležijo poučnih delavnic, kjer lahko spoznavajo obrti in običaje iz preteklih stoletij.

Poleg tega se na Blejskem gradu organizirajo tudi poroke, ki obiskovalcem omogočajo, da izkusijo pravljično ozračje te zgodovinske lokacije na svoj poseben način. Nenazadnje je grad tudi priljubljena destinacija za različne poslovne dogodke in konference, ki jih obogatijo s kulturnim in zgodovinskim ozadjem.

Napovednik marec/april 2024

RAZSTAVA CVETLIČNIH ARANŽMAJEV

Blejski grad se bo pred velikonočnimi prazniki odel v pomladansko preobleko, ki so jo zasnovali dijaki Biotehniškega centra Naklo in njihovi mentorji. Osrednja motiva dekoracije sta prihajajoča velika noč in prebujajoča se pomlad.

V sredo, 27. marca, bo na Blejskem gradu potekalo državno tekmovanje srednjih biotehniških šol, kjer bodo dijaki lahko pokazali svoje znanje, ideje in umetniški navdih v pomladnih cvetličnih nasadih. Cvetlični izdelki bodo krasili 1000-letne grajske zidove in terase od 25. marca do 14. aprila 2024.

RAZSTAVA VELIKONOČNIH VEZENIN

V Galeriji Stolp bo od 29. marca do 30. aprila na ogled razstava velikonočnih vezenin, delo članic skupine Vide Blejske.

Veziljski krožek je del Društva upokojencev Bled, članice pa se tedensko srečujejo vse mesece v letu že več kot petnajst let. Svoja dela so večkrat predstavile na razstavah v društvenih prostorih, v blejski Festivalni dvorani, na Mednarodnem festivalu vezenja v Velenju, Gorenjskem muzeju Kranj, v rojstni hiši Matija Čopa v Žirovnici in Jalnovi rojstni hiši na Rodinah.

Na razstavi si boste lahko ogledali izjemne, ročno izdelane velikonočne prte, ki so nastali z veliko znanja, potrpežljivosti in ljubezni do negovanja kulturne dediščine.

LOV NA SKRITE PIRHE

Lov na skrite pirhe, je že tradicionalna raziskovalna igra, ki se odvija vsako leto, letos 31. 3. 2024 ob 11. uri v velikonočnem prazničnem času. Otroci morajo poiskati unikatna lesena jajčka, skrita po gradu, v zameno za sodelovanje in uspešno iskanje pa prejmejo nagrade, ki jih prispevajo lokalni gospodarstveniki, javni zavodi, obrtniki. 

Za prijetno vzdušje poskrbijo velikonočne kokoške, ne manjkajo pa niti praznične dobrote, ki jih pripravljajo grajski kuharji. 
Dolgčas ne bo niti odraslim obiskovalcem, ki se lahko v času prireditve preizkusijo v raznovrstnih velikonočnih izzivih, od ribanja hrena do štrucanja. Mlajši bodo lahko sodelovali v valicanju pirhov in jajčka po lastni izbiri dekorirali.