Slovenska gazela 2022 je družba Pišek – Vitli Krpan iz Šmarij pri Jelšah

0
808
Slovenska gazela 2022

Dnevnik že 22 let gradi največji in v svojem jedru trajnostni projekt promocije rasti slovenskih podjetij. Brezčasnim svetilnikom optimizma se je na svečani prireditvi Slovenska gazela 2022 26. oktobra v Cankarjevem domu pridružilo šest novih najboljših med najhitreje rastočimi podjetji.

Podjetje Pišek – Vitli Krpan, letošnja savinjsko-zasavska gazela, je v močni svetovni konkurenci eno najbolj prepoznavnih podjetij oziroma blagovnih znamk v dejavnosti gozdarske mehanizacije. V letu 2021 so ustvarili 44,7 milijona evrov prihodkov, kar pomeni podvojitev prodaje v petih letih. Dodana vrednost na zaposlenega presega 72.000 evrov, so v utemeljitvi izbora letošnje zlate gazele zapisali v svetu Gazele, ki odloča o prejemnikih priznanja in je sestavljen iz dosedanjih zlatih gazel ter uglednih predstavnikov akademske, civilne in poslovne javnosti.

»Gre za podjetje, nenehno zazrto v prihodnost. Že 30 let in tudi danes jih vodi jasna vizija rasti,« so navedli v utemeljitvi. Kot so poudarili, podjetje za območje občin Rogatec, Rogaška Slatina, Kozje, Šentjur in Šmarje pri Jelšah predstavlja svetlo podjetniško zvezdo in pomembnega zaposlovalca.

Direktor podjetja Pišek – Vitli Krpan Franc Pišek je priznanje sprejel »hvaležno in ponosno«. Kot je dejal, v podjetju že 45 let sledijo svoji viziji in se trudijo biti boljši. V tem času so se veliko naučili predvsem to, da je osnova vsakega dobrega posla zaupanje.

Zlata gazela 2022 je podjetje Pišek – Vitli Krpan iz Šmarij pri Jelšah. Kipec je direktorju podjetja Francu Pišku nocoj v Cankarjevem domu izročil predsednik republike Borut Pahor. (Foto: Bojan Velikonja)

Srebrno gazelo je prejela letošnja gazela osrednje Slovenije, družba Etrel. Podjetje razvija gradnike za raznolike projekte e-mobilnosti, od preprostih domačih polnilnikov do naprednih rešitev za upravljanje porabe energije.

Bronasta gazela je letošnja dolenjsko-posavska gazela, družba Status. Gre za družinsko podjetje, ki že dobrih 25 let ustvarja inovativne pripomočke za dom.

Izbor Gazela je danes najbolj temeljit, skrben in metodološko najbolj domišljen pregled stanja slovenskega podjetništva. Metodološka komisija Gazele pri ocenjevanju nominirancev za priznanje gazela upošteva dinamično rast, ki je obenem tudi trajnostno naravnana, osnova za ocenjevanje podjetij pa je njihova uspešnost oziroma rast v zadnjih petih letih.

Slovenske gazele pišejo podjetniške zgodbe, ki navdihujejo in opogumljajo. V svoji stroki so svetovne prvakinje in inovatorke, s svojo razvojno usmerjenostjo pa so vedno pred konkurenco.

Njihove odlike so odličnost, tekmovalnost na slovenskem in svetovnem trgu ter nenehni razvoj. Predstavljajo zgled in so močan motivator v podjetništvu, ki drugim sporoča, da je uspeh posledica velike mere inovativnosti, razvojne naravnanosti, družbene odgovornosti ter hkrati drznosti in prodornosti.

Video Gazela 2022
Izmed šestih regijskih finalistov (od leve proti desni Etrel, Pišek - Vitli Krpan, Sodimex, Status, Benko-tehna Puconci, Nimrod) bomo v Cankarjevem domu razglasili zlato, srebrno in bronasto gazelo 2022.

V finalu zmagovalci iz šestih regij

Družba Dnevnik je regijske zmagovalce – gazele, ki jih je izbrala metodološka komisija Gazele, v sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami razglasila na šestih regijskih dogodkih po Sloveniji: v Ljubljani, Velenju, Novi Gorici, Novem mestu, Dravogradu in Kranju.

Naziv gazele osrednjeslovenske regije je pripadel podjetju Etrel, ki razvija in trži polnilnice za električna vozila in programsko opremo za upravljanje polnilne infrastrukture. Na področju e-mobilnosti je v vrhu svetovnega razvoja.

Za lovoriko regijske gazele sta se potegovali še podjetji Emrax in Kamino. V savinjsko-zasavski regiji se je z nazivom gazela ovenčalo podjetje Pišek – Vitli Krpan, ki je bilo lani imenovano za srebrno slovensko gazelo. Gre za mednarodno prepoznavnega proizvajalca gozdarske in kmetijske mehanizacije. V tej regiji sta bili v igri za gazelo še podjetji Robust in Carbonautica.

Gazela primorsko-notranjske regije je postalo podjetje Sodimex, ki izdeluje sestavne dele za stole in drugo pohištvo iz vezanega lesa, za lovoriko gazela pa sta se potegovali še podjetji Mulec in Comcom.

Z nazivom dolenjsko-posavska gazela se je ovenčalo podjetje Status, ki ustvarja inovativne pripomočke za dom, med katerimi so na prvem mestu vakuumski aparati in posode za shranjevanje hrane. V tej regiji sta bili v igri za gazelo še podjetji CNC Borštnar in Acer Novo mesto.

V podravsko-pomurski regiji je naziv gazele pripadel podjetju Benko-tehna Puconci, ki prodaja pohodne rešetke, perforirane in ekspandirane pločevine ter mreže, dopolnilno storitev pa mu predstavlja obdelava pločevin. Za naziv gazele sta se potegovali še podjetji Labelprofi in Mobitex.

V zadnji, gorenjski regiji je gazela postalo podjetje Nimrod, drugi največji ponudnik divjačine v Evropi, nominirani pa sta bili še podjetji Golden Tree in Caretronic.

Nosilce priznanj zlata, srebrna in bronasta gazela 2022 so razglasili na tradicionalni svečani prireditvi Slovenska gazela v Cankarjevem domu v Ljubljani, 26.10.2022.