Podjetje Ledinek širi svojo ponudbo v Avstriji

0
404

Ledinek v Avstriji z več projekti za predelavo masivnega lesa, pravkar pričenja z montažo novega

Podjetje Ledinek širi delo na področju celovitih in kompletnih proizvodnih linij za obdelavo lesa v Avstriji. Medtem ko so uspešno zaključili projekt pri podjetju Ruhdorfer na avstrijskem Koroškem, aktivno postavljajo največjo proizvodnjo križno lepljenih plošč (CLT) na svetu pri podjetju Mayr-Melnhof Holz v Leobnu.

Pred kratkim pa so pričeli z novim projektom, s postavitvijo proizvodnega obrata, pri podjetju Mosser Leimholz v Avstriji. »Začeli smo z dobavami, kar pomeni tudi pričetek montaže. Stranka že nestrpno pričakuje prve izdelane plošče,« je dejal vodja prodaje pri podjetju Ledinek Robert Mlinarič. Avstrijsko podjetje je tako le eno izmed številnih podjetij po svetu, ki je v Ledineku prepoznal vodilnega akterja v avtomatizirani proizvodnji križno lepljenih plošč (CLT) in lepljenih nosilcev (GLT).

Pred kratkim je Mosser Leimholz začel pionirsko naložbo in naročil celotno linijo za proizvodnjo križno lepljenega lesa. V obratu Randegg bo nova proizvodna linija začela delovati leta 2023, proizvodna zmogljivost bo 55.000 m³ na leto in bo odprla 35 novih delovnih mest. Oskrbo s surovino zagotavljajo z žaganim lesom iz lastne žage. »Za priznano firmo Mosser iz Avstrije izdelujemo linijo za CLT standardnega formata 125 cm. Linija je plod inženiringa, ki združuje ključne stroje za obdelavo lesa v celovito proizvodnjo linijo,« še pravi Mlinarič.

Mosser Leimholz bo izdeloval CLT elemente za stene in strope pod blagovno znamko Mosser CLT. S tem bo inovativno tradicionalno podjetje naredilo korak do dobavitelja celotne ponudbe konstrukcijskega lesa. Pri izbiri dobavitelja za linijo CLT se je lastniško vodeno družinsko podjetje oprlo na najnovejša dognanja in tehnične standarde. Sredi aprila je bila sprejeta odločitev za Ledinek kot glavnega dobavitelja, kjer so bile odločilne bogate izkušnje s sistemi CLT. »Prepričani smo v inovativen pristop in skladen koncept sistema,« pravi lastnik in direktor mag. Reinhard Mosser.

Ledinek bo dostavil vse od skobljanja in sortiranja posušenega do predaje formatiranih in brušenih CLT elementov na CNC obdelovalne centre – vključno z računalniško sistemom za vodenje proizvodnje X-Lam Manager. Skrbno pregledana surovina pride pred-sortirana v proizvodno linijo za nadaljnjo predelavo. Po pred-skobljanju elektronski skener določi kvaliteto in izrez napak. Zmogljiva linija za vzdolžni spoj Kontizink H4000 spoji deske v do 14 m dolge lamele.

Iz sušilnega zalogovnika gredo lamele skozi skobeljnik v stroj za širinski spoj Z-Press, ki obljublja zrakotesnost in večjo zmogljivost stiskanja na stiskalnici XM-Press. Enoslojne lepljene lesene plošče se uporabijo za vzdolžne in prečne sloje CLT plošč. »Te plošče se v naši novi XM-Press stiskalnici sprešajo v do 14 m dolge CLT elemente. Končni skobeljnik Superles 1300 8V pa omogoča vrhunsko 4-stransko obdelavo in brušenje ene vidne površine,« še dodaja Mlinarič.

Skupina podjetij Mosser je bila ustanovljena leta 1924. Danes je visoko-tehnološko podjetje za lepljen in žagan les z 225 zaposlenimi na treh lokacijah v Spodnji Avstriji. S približno 60-odstotnim deležem izvoza se je razvil v izjemno uspešno podjetje. V preteklih letih je dozorela odločitev o dopolnitvi že tako velikega asortimana masivnih konstrukcijskih sistemov, ki bo sedaj realizirana.