Turizem dela Ljubljano še boljšo za vse

0
74

Turizem Ljubljana že četrto leto zapored izvaja kampanjo »Turizem dela Ljubljano«, s katero ozavešča meščanke in meščane o pozitivnih vplivih turizma na kakovost življenja v prestolnici. S pomočjo plakatov, radijskih oglasov, različnih spletnih platform, digitalnih zaslonov po mestu in razstave na Stritarjevi ulici predstavljajo projekte, prireditve in infrastrukturo, ki so v prestolnici omogočeni zahvaljujoč sredstvom iz turizma in obiskovalcev.

Učinki kampanje

Turizem Ljubljana že od leta 2016 redno spremlja odnos meščank in meščanov do razvoja turizma v prestolnici. Eden ključnih ciljev njihove razvojne strategije je zagotavljanje harmonije med lokalnim prebivalstvom in obiskovalci mesta. Zadovoljni lokalni prebivalci, ki uživajo visoko kakovost življenja, so namreč najboljši in najbolj iskreni ambasadorji svojega mesta. Rezultati lanske raziskave kažejo, da ima 76 odstotkov prebivalcev pozitiven odnos do turizma. Skoraj polovica jih meni, da je kampanja »Turizem dela Ljubljano« dosegla svoj ozaveščevalni namen, skoraj četrtina pa, da je izboljšala njihov odnos do turizma.

Turizem ni zgolj gospodarska panoga, ki omogoča številna delovna mesta in prispeva k raznolikosti storitev, ampak je tudi vir namenskih sredstev za financiranje različnih prireditev, projektov in infrastrukture. Da turizem Ljubljano bogati in jo dela še bolj zanimivo, zeleno, dostopno, urejeno, prepoznavno, živahno, kreativno, aktivno, povezano in inovativno, v prvi polovici junija poudarjajo plakati, oglasi na različnih spletnih platformah, digitalnih zaslonih po mestu, radiu ter razstava na Stritarjevi ulici.

Kako turizem bogati Ljubljano?

Iz sredstev pridobljenih od turizma in turistov, kot so turistična taksa in koncesijske dajatve od posebnih iger na srečo, v Ljubljani sofinancirajo vzdrževanje in posodobitve športne infrastrukture, urejanje in širitev zelenih površin, sajenje novih dreves in vrtnice Ljubljana, urejanje nabrežij Ljubljanice, parkov in pešpoti ter aktivnosti Botaničnega vrta. Ta sredstva se uporabljajo tudi za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir v mestu, odstranjevanje grafitov, razobešanje cvetličnih obešank in čiščenje Ljubljanice. Poleg tega podpirajo številne športne, kulturne in zabavne prireditve ter organizirajo festivale, kot so LUV fest, Teden ljubljanskega turizma, November Gourmet Ljubljana in December v Ljubljani.

S pomočjo teh sredstev razvijajo tudi inovativne turistične produkte, tematska vodenja, kreativne rokodelske delavnice in kulturne četrti. Organizacija mednarodnih dogodkov in pridobitev številnih nagrad je Ljubljano postavila na mednarodni zemljevid kot zeleno, vključujočo in trajnostno usmerjeno prestolnico. V zadnjih letih je bila Ljubljana razglašena za najboljšo destinacijo Evrope 2022 ter najboljši mestni oddih 2023 in 2024.

Vir: Javni zavod Turizem Ljubljana( https://www.visitljubljana.com/sl/mediji/sporocila-za-javnost/turizem-dela-ljubljano-se-boljso-za-vse/ )