Dnevi slovenskega turizma 2022 Plenarni dan DST 2022: POT DO VEČJE VREDNOSTI ZA VSE

0
453
Dnevi slovenskega turizma 2022, 4. – 16. november 2022 v hotelu Thermana Park Laško
Laško, 15. november 2022 – Slovenski turizem v aktualnem strateškem obdobju zasleduje vizijo zelene butičnosti z nižjim odtisom in večjo vrednostjo za vse. V zahtevnem okolju bo morala panoga ob nujnem soočanju z izzivi ostati osredotočena na ustvarjanje rasti v skladu z usmeritvijo »nekaj več in veliko bolje«, ki poudarja razvoj in trženje uravnotežene ponudbe trajnostnega butičnega turizma višje kakovosti, s tem pa slovenski turizem postaja vedno močnejši spodbujevalec trajnostnega razvoja. Na Plenarnem dnevu letošnjih Dnevov slovenskega turizma (DST) v Laškem so deležniki razmišljali o konkretnih usmeritvah in priporočilih, kako vizijo zelene butičnosti uresničiti v praksi. Osrednji govorniki so se strinjali, da sta med ključnimi orodji še naprej močna osredotočenost na trajnost ter digitalna preobrazba. A v središču ostajajo ljudje.
 
Letos spomladi sprejeta Strategija slovenskega turizma 2022 – 2028 je usmerjena v doseganje uravnotežene rasti po načelu »nekaj več in veliko bolje«. »Nekaj več« se nanaša na zmerno povečanje kapacitet in kvantitativnih kazalnikov, »veliko bolje« pa izpostavlja močno osredotočanje na povečevanje kakovosti, posledično pa dodane vrednosti v turizmu. Strategija je v ospredju letošnjih DST, ki potekajo od 14. do 16. novembra v hotelu Thermana Park Laško.
 
Na Plenarnem dnevu DST sta udeležence pozdravila predsednica uprave družbe Thermana Mojca Leskovar ter župan Občine Laško Franc Zdolšek. Uvodni govorci so bili minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO), mag. Maja Pak, predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Andrej Prebil, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar ter predsednik Turistične zveze Slovenije (TZS) Pavle Hevka.
 
Izjave govorcev najdete v medijskem središču.
 
Strokovni del Plenarnega dneva DST je orisal makroekonomsko okolje na nacionalni in globalni ravni v luči geopolitičnih izzivov, energetske krize ter draginje z vplivom na turizem. Naslovil je teme krepitve trajnostnega razvoja kot predpogoja za konkurenčnost podjetij ter pomen obvladovanja tveganj preko diverzifikacije ponudbe in iskanja poslovnih priložnosti v trajnostnem inoviranju.
 
Gospodarska pričakovanja in turistična gibanja v obdobju povišane inflacije je predstavil glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Bojan Ivanc. Direktorica podjetja Quintaum dr. Andreja Kodrin je govorila o preživetju v dobi turbulenc oz. načrtnem grajenju odpornosti in trdoživosti poslovanja, o vplivu tehnologije na prihodnost turizma pa je spregovoril direktor Turističnega urada Malage v Španiji Jonathan Gómez Punzón.
 
Več v medijskem središču.
 
V moderiranem pogovoru so v. d. generalne direktorice direktorata za turizem na MGRT Dubravka Kalindirektor Turizma Bohinj Klemen Langusdirektorica Zavoda za turizem Šaleške doline Alenka Kikecpredsednica uprave družbe Thermana Mojca Leskovar ter direktor agencije Extrem, experience marketing Simon Rožnik govorili o zasuku paradigme. Strinjali so se, da je slovenski turizem na področju trajnosti postavil dobre in trdne temelje, na podlagi katerih se lahko s prilagajanjem, drugačnim razmišljanjem, novimi produkti, aktivnim upravljanjem turističnih tokov in drugimi ukrepi odziva na spremenjene razmere v luči aktualnih izzivov.
 
STO in OKS s strateškim partnerstvom v skupno promocijo pred olimpijskimi igrami v Parizu
 
STO in Olimpijski komite Slovenije (OKS) sta na DST danes podpisala sporazum o strateškem partnerstvu pri komunikaciji Slovenije kot športne turistične destinacije s poudarkom na prihajajočih olimpijskih igrah, ki bodo v Parizu leta 2024. Namen sporazuma je še bolj poenotena in intenzivna komunikacija na domačem in tujih trgih ter izvedba enotne nacionalne promocijske kampanje s športniki ambasadorji in olimpijci. Pomembno je tudi deljenje skupnih vrednot: spodbujanje aktivnosti v naravi, zdrav življenjski slog v vseh starostnih obdobjih, predstavitev Slovenije kot trajnostne destinacije za športna doživetja, prireditve in priprave. V okviru celovite komunikacije se posebna skrb namenja umestitvi nacionalne znamke I feel Slovenia.
 
Najvišja priznanja s področja turizma
 
Na slavnostnem večernem dogodku bodo drevi v Celju podelili tudi najvišja priznanja s področja turizma. TGZS bo podelila Priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma, Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS bo razglasila prejemnika Priznanja za življenjsko delo v gostinstvu, TZS pa bo razkrila, kdo si je prislužil letošnje Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije. STO bo podelila nagrado Sejalec 2022, Društvo turističnih novinarjev Slovenije pa  nagrado Kristalni Triglav 2022. MGRT bo razkrilo Ambasadorja slovenskega turizma 2022, vse omenjene inštitucije pa bodo skupaj izdale še, kdo je prejemnik nagrade Kristalni Triglav za osebnost leta 2022.
 
Sporočilo za javnost z nagrajenci najdete v priponkiPROSIMO ZA UPOŠTEVANJE EMBARGA OBJAVE PREJEMNIKOV NAGRAD DO TORKA, 15. 11. 2022, OB 21.00.

 
Pestro tridnevno dogajanje
 
Dogodek DST tudi letos pod eno streho v tridnevnem dogajanju združuje vrsto prireditev; ob plenarnem dnevu so to še 69. Gostinsko turistični zbor  v organizaciji TGZ, strokovno srečanje gostincev  s podelitvijo priznanj v organizaciji OZS, Moja dežela – lepa in gostoljubna  in srečanje turističnih društev v organizaciji TZS, strokovne delavnice JRE ter IT tour –  študijska tura o digitalni preobrazbi turizma v organizaciji STO.
 
DST potekajo v soorganizaciji vseh večjih partnerskih institucij s področja turizma v Sloveniji: MGRT, STO, TZS, TGZS, Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS, Zbornice gorskih centrov – GZS, Združenja turističnih agencij Slovenije, Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, Zavoda Kongresno turistični urad, Društva turističnih novinarjev Slovenije, Slovenia Outdoor GIZ in drugih.
 
Na DST tokrat z vlakomNovost letošnjih DST je bilo povabilo udeležencem, da se na pot do Laškega podajo z vlakom. Iz Ljubljane jih je danes popeljal vlak I Feel Slovenia, ki obdan v podobe lepot Slovenije po tirih širom države od konca septembra vozi v okviru kampanje Moja Slovenija. Brezplačen prevoz z vlakom je udeležencem DST omogočen tudi iz drugih delov države. S tem STO in družba Slovenske železnice tudi v praksi prispevata k zmanjševanju ogljičnega odtisa ter spodbujata odgovornejši turizem.

Izjave govornikov, več informacij in program letošnjih DST so vam na voljo v medijskem središču STO