Brezposelnost v Sloveniji zaradi epidemije koronavirusa narašča

0
1345

Povsod po svetu beležijo rekordne skoke nezaposlenih zaradi epidemije novega koronavirus (COVID-19). Povečanje števila brezposelnih so zabeležili tudi v Sloveniji.

Samo v ZDA so do začetka aprila zabeležili 3,28 milijona nezaposlenih, ki so že oddali zahtevek zaradi brezposelnosti.

Stanje v Evropi ni nič kaj boljše. V Evropi je samo v dveh tednih službo izgubilo že milijon ljudi zaradi novega koronavirus in s tem povezanih ukrepov. Sindikati EU pozivajo k ukrepanju. Novi koronavirus zadaja hud udarec gospodarstvu.

Mednarodna organizacija dela, ki deluje v okviru Združenih narodov opozarja, da bi lahko zaradi novega koronavirusa in s tem povezanih omejitev delo po svetu izgubilo vsaj 36 milijonov ljudi. Največji delež brezposlenih pa naj bi prizadel prav Evropo in Združene države Amerike.

Porast brezposelnih beležimo tudi v Sloveniji

Tudi slovensko gospodarstvo bo ta kriza precej prizadela, po ocenah Banke Slovenije bo škoda najverjetneje presegla tisto iz zadnje svetovne finančne krize. Medletni padec bruto domačega proizvoda (BDP) naj bi po ocenah centralne banke letos znašal med šest in 16 odstotki. Po grobih ocenah države članice Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) vsak teden izgubijo okoli 0,5 odstotka BDP. To za Slovenijo pomeni okoli 33 milijonov evrov na dan.

Pred izbruhom novega koronavirusa smo v Sloveniji zabeležili rekordno nizko brezposlenost, ki se je še v mesecu januarju gibala okoli 3 %.

Med 9. in 22. marcem se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 2370 oseb. Od 22. do 26. marca se je število novoprijavljenih brezposelnih povečalo še za 2132 oseb, so sporočili na zavodu za zaposlovanje.

Tako se je v obdobju od 1. do 26. marca na zavod za zaposlovanje na novo prijavilo 6143 oseb. Število registriranih brezposelnih oseb je bilo do konca marca po neuradnih podatkih 76.594.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo si lahko preberete tukaj.