RestaurantAwards

Carrying out a professional, independent and national selection of the best Slovenian restaurants is a project that has been maturing for quite some time and is now in its 4th year of running.

The Slovenia Restaurant Awards 

The Slovenia Restaurant Awards: nacionalni izbor najboljših slovenskih restavracij s kar 34.150 glasovi v letu 2020! Še ne veste, katere so letošnje najboljše restavracije v Sloveniji? Potem vam ponujamo odgovor, ki ga je s skupnimi glasovi gastronomske akademije in bralci medijev že četrto leto zapored ustvarila mednarodna založba The Slovenia. Tudi lastno kulinariko moramo najprej ceniti sami preden jo prepustimo v oceno tujcem. Poglejmo si skozi kronološki razvoj ključnega nacionalnega izbora najboljših restavracij pri nas, ki edino vključuje ključna strokovna združenja, medije in tudi javnost.

Oglejte si vse letošnje zmagovalce tukaj.

Ste zamudili ogled podelitve, oglejte si jo tukaj.

Leto 2017 – Začetek izbora The Slovenia Restaurant Awards 

Slovenija se v zadnjem času spreminja v pomembno in predvsem pa cenjeno zeleno destinacijo polno kulinaričnih doživetij. Obiskovalci cenijo Slovenijo in se radi vračajo, ne samo zaradi izjemne raznolikosti in naravnih lepot, ampak tudi zaradi bogate in izbrane ponudbe hrane in pijače. Raznolike in inovativne jedi, kakovostne sestavine, vrhunska vina in prijazna postrežba so vrline slovenskih restavracij.  Svetovni izbori za najboljše restavracije obstajajo že lep čas in tudi vse kulinarično razvite držav ima svoj lasten nacionalni izbor, kar pa za Slovenijo ni veljalo. Vendar pa se od leta 2017 lahko tudi mi pohvalimo s svojim nacionalnim in neodvisnim izborom The Slovenia Restaurant Awards, katerega idejni oče Niko Slavnič je pripravil inovativen pristop ocenjevanj, kjer ima lahko vsak svoje mnenje.

Vizija izbora

Mednarodna prepoznavnost Slovenije kot gastronomske turistične destinacije, zagotavljanje visoke kakovosti ponudbe in storitev, povečanje obiska v restavracijah ter razvoj zdrave “foodie kulture” Slovencev, je vodilo in bistvo projekta.  Z dolgoletnimi izkušnjami dela na področju mednarodne turistične literature želimo z naborom restavracij prispevati neodvisen in strokoven izbor v Sloveniji, ki je večplasten in namenjen širši publiki, domačim in tujim obiskovalcem. Za izbor smo se odločili glede na potrebe trga, saj se zavedamo, da enogastronomski turizem postaja najhitreje rastoča turistična panoga na svetu.

Strokovna komisija in kriteriji glasovanja – 140 restavracij 

K izboru smo povabili tako strokovno kot ljubiteljsko javnost in tako smo skupaj pridobili vseslovenske in regijske top liste najboljših restavracij – najboljše, kar ponuja slovenska kulinarika. Oblikovala se je strokovna komisija v sestavi mag. Helena Cvikl, Mira Šemić (vinska poznavalka, gurmanka in svetovna enogastronomska popotnica), dr. Janez Bogataj (zaslužni redni profesor in doktor etnoloških znanosti), doc. dr. Aleš Gačnik (predstojnik katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Turistici ter vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem) in Yuri Barron (urednik slovenskih edicij turističnih vodičev In Your Pocket ter urednik in glavni avtor knjige The Slovenia Book – Top 100 Destinations) je imela pri ocenjevanju restavracij le eno vodilo; to ni bila cena jedi, velikost restavracije ali dostopnost lokacije, temveč splošno zadovoljstvo z obiskom. V prvem letu je komisija pripravila nabor 140 restavracij.  – Člani komisije so izbirali na sledeči osnovi:

Kriteriji: 

 • Hrana in pijača (raznovrstnost, kakovost sestavin, prezentacija jedi, skladnost okusov, inovativnost ter primerno spajanje hrane in pijače)
 • Storitev (pozdrav, postrežba, način priporočanja hrane in pijače ter znanje strežnega osebja)
 • Restavracija mora biti odprta najmanj eno leto

Na osnovi tega se oblikuje skupna enotna ocena “splošnega zadovoljstva” ob obisku restavracije. Glasovanje: 

 • STROKOVNO GLASOVANJE (teža glasov – 75%):
 • Kdaj se glasuje: februar
 • Kdo glasuje: Članih društev Gastronomske Akademije, 3 predstavniki vsake restavracije ter Foodiji po pravilu ena oseba en glas
 • Za koga se glasuje: za vse restavracije uvrščene v izbor
 • JAVNO GLASOVANJE (ponder glasov – 25%):
 • Kdaj se glasuje: marec
 • Kdo glasuje: Celotna javnost po pravilu ena oseba en glas
 • Za koga se glasuje: za višje uvrščeno polovico restavracij iz strokovnega dela glasovanja (polovica restavracij iz vsake regije)

Vse prejete glasove ob koncu glasovanja javnega dela prejme revizijska hiša Deloitte. Deloitte je neodvisna revizijska hiša, ki vsako leto poskrbi za kredibilnost glasovanja in pravilno preštete glasove.

Zmagovalna podelitev 

Dogodek je prvo leto potekal na Fužinskem gradu, kjer smo zmagovalce smo dobili v kar petih regijah. Laskavi naziv zmagovalec regije za leto 2017 so pridobile restavracije Vila Podvin na severu, Ošterija Debeluh na jugu, Gostilna Rajh na vzhodu, Hiša Franko na zahodu, in Restavracija Strelec na območju Ljubljane in osrednje Slovenije, ostali regijski finalisti pa so si prislužili naziv najboljše regijske restavracije. Nagrado strokovne komisije in naziv najboljša restavracija 2017 je pridobila Hiša Franko, z mednarodno prepoznavno chefinjo Ano Roš.

Izid knjige 

Ker je dogodek in sama podelitev namenjena strokovni javnosti, smo zato, da bi dober glas o slovenskih restavracijah prišel čim dlje, izdali posebno knjigo THE SLOVENIA RESTAURANTS, v kateri so uvrščeni tako zmagovalci kot ostali v izboru.  Namen knjige je povečanje obiska domačega gosta ter predstavitev pestre kulinarične ponudbe.

Leto 2018 – 165 restavracij

»Odličnega odziva na lani prvikrat izpeljani projekt izbora najboljših slovenskih restavracij smo bili zelo veseli. Presenetil pa nas je tudi pozitiven odziv na knjigo, ki je rezultat tega projekta. Zato smo se letos še z več entuziazma, truda in zanosa lotili projekta, ki je že prepoznaven doma in tudi v tujini. Letošnji izbor je bil za komisijo še težji, saj se tudi s pomočjo tega projekta dviguje kakovost in storitev kulinarične ponudbe in s tem mednarodna prepoznavnost Slovenije kot gastronomske turistične destinacije.«

Komisija je v letu 2018 pripravila nabor kar 165 restavracij. 

Laskavi naziv zmagovalec regije za leto 2018 so pridobile Restavracija Strelec – Ljubljana z osrednjo Slovenijo, Gostilna Krištof – Severna Slovenija, Ošterija Debeluh – Južna Slovenija, Hiša Denk – Vzhodna Slovenija in Hiša Franko – Zahodna Slovenija, ostali regijski finalisti pa so si prislužili naziv najboljše regijske restavracije. Trojica absolutnih zmagovalcev nacionalnega izbora najboljših slovenskih restavracij za leto 2018 po abecednem vrstnem redu so Hiša Franko, Ošterija Debeluh in Pri Lojzetu. Restavracija, ki je dobila največje število glasov s strani javnosti prek spletnega glasovanja pa je Galerija Okusov.

Rojstvo Food Manifesta 

Vsi smo dobrodošli na mizo! Vsi skupaj združimo moči in združimo najboljše gastronomije: ljubitelje hrane in goste restavracij, kuharje in restavratorje, novinarje in oblikovalce javnega mnenja, združenja, proizvajalce kmetijskih in živilskih proizvodov, trgovce na drobno in veleprodajo, profesorje in raziskovalce, politike in oblasti na tem projektu za dobro in dobro hrano za vse, ki živijo v Sloveniji in obiskujejo Slovenijo. Manifest so skupaj pripravili kuharji, strokovnjaki za prehrano in ljubitelji hrane. Izzivamo slovensko prehransko kulturo in vse naše razumevanje slovenske kuhinje. Prepričani smo, da je prišel čas, da ustvarimo manifest za Slovenijo, ki je zaradi svojih neverjetnih okusov na stičišču več svetovno znanih kuhinj, v skladu s standardi največjih svetovnih kuhinj. Slavimo pravo hrano ter spoštujemo in ohranjamo lokalne naravne vire, skupnosti in obrt, ki spodbuja pristno medsebojno interakcijo.

Leto 2019 –  Dogodek kot ga še ni bilo  

Leto 2019 je postreglo s kar nekaj novostmi, med drugim tudi z inovativnim in nepozabnim dogodkom, predstavitvijo novih slovenskih gastronomskih regij ter pridobitev laskavega naslova Evropska gastronomska destinacija za leto 2021.  Oblikovala se je nova strokovna komisija v sestavi prof. dr. Janez Bogataj, doc. dr Aleš Gačnik, mag. Helena Cvikl in Yuri Baron v izbor predlagala kar 201 restavracijo. Smo pa k glasovanju povabili tudi gastronomska združenja. Podelitev nagrad je potekala na čudoviti lokaciji golf igrišča in restavracije Evergreen na Smledniku je bila nekaj posebnega in pravi poklon slovenski kulinariki. Končala se je s 16-hodno dobrodelno večerjo, kakršne v Sloveniji zagotovo še ni bilo. Dan, za katerega lahko rečemo, da je bil izpolnitev sanj vsakega kulinaričnega navdušenca, so popestrile izobraževalne delavnice, okrogla miza s strokovnjaki s področja gastronomije in druženje ob odlični hrani in pijači.

The Slovenia Dinner

Dogodek se je zaključil spektakularno. Večerjo “Slovenia Dinner by Römerquelle” so namreč pripravili vsi najboljši slovenski kuharski mojstri: Mojmir Šiftar (Restavracija Evergreen), Ana Roš (Hiša Franko), Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono), Janez Bratovž (Restavracija JB), Uroš Štefelin (Vila Podvin), Uroš Klinec (Nejka in Uroš Klinec), Boštjan Trstenjak (Restavracija Cubo), Marko Magajna & Luka Gmajner (Galerija Okusov), Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Gregor Vračko (Hiša Denk), Leon Pintarič (Hiša Rajh), David Vračko (Restavracija Mak), Matej Tomažič (Domačija Majerija), Damjan Fink (Gostilna na Gradu), Jure Tomič (Ošterija Debeluh) in Bine Volčič (Monstera Bistro). Sredstva, 5.000 eur, ki smo jih zbrali na večerji, smo namenili fundaciji “The Slovenia young chef Foundation”.

Leto 2020 – izzivi in pogled v prihodnost 249 restavracij 

Letos rekordno število glasov splošne javnosti

Zanimanje za slovensko kulinariko je vse večje. Ne le na domačih tleh, tudi na svetovnem parketu slovenske restavracije dosegajo mnoga priznanja in s tem širijo zanimanje za našo državo. Včasih imamo občutek, da nas tuji gostje bolj cenijo, pa vendar smo letos pri izboru prejeli rekordno število glasov, kar pomeni, da smo tudi Slovenci postali pozorni na naše kuharske mojstre in cenimo njihovo delo. V strokovnem delu smo tako prejeli 6.520 glasov, pri glasovanju splošne javnosti pa kar 27.630 glasov. Skupaj tako 34.150 glasov.

Zmagovalci izbora The Slovenia Restaurant Awards 2020

Vrhunske slovenske restavracije so se potegovale v različnih kategorijah in regijah. Za najboljšo restavracijo v regiji Alpska Slovenija je bila razglašena Hiša Franko, na področju Mediteranske & Kraške Slovenije je prejela laskavi naziv Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, v regiji Termalne Panonske Slovenije je bila za najboljšo izbrana Hiša Denk, v Ljubljani in osrednji Sloveniji pa je navdušila Restavracija JB.  Laskavi naslov najboljše gostilne je prejela Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, za najboljšo hotelsko restavracijo je bila izbrana City Terasa, naziv najboljšega kulinaričnega novinca pa je prejela Gostilnica in pivnica Stari Pisker, ki si je prislužila tudi še nagrado Vox populi, z največ glasov s strani javnosti. Letos prvič je bila podeljena tudi nagrada za najboljšo turistično kmetijo, katere naziv je prejela Domačija Majerija.  Na koncu so bili razglašene tri najboljše restavracije v Sloveniji. Naslove najboljših TOP 3 Slovenia Restaurant Awards je prejela trojica slovenskih restavracij, Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, Hiša Franko in Vila Podvin. Nagrado za najboljše tri je podelilo podjetje Belmond d.o.o. Vsak od njih je prejel rum Diplomatico Single Vintage 2005. 

Oglejte si vse letošnje zmagovalce tukaj.

Prihodnost izbora The Slovenia Restaurant Awards 2020

Prihodnost odlične hrane je vedno svetla Kratkoročna prihodnost pa je odvisna od razvoja kulinarike tako s strani restavracij kot porabnikov, ki jih je vse prizadela pandemija. Kljub temu bomo še vedno izpeljali večerjo presežkov, The Slovenia Dinner z vrhunskimi kuharskimi mojstri. Prav tako pa bomo izbor prilagodili potrebam in možnostim trga saj država še vedno ni našla posluha kot za tuje izbore restavracij.

Zahvaljujemo se vsem partnerjem, ki so vsa ta leta verjeli v nas in sam izbor ter omogočali njegov razvoj.

POSTAVIMO SLOVENIJO NA KULINARIČNI ZEMLJEVID SVETA!

Enogastronomski turizem postaja najhitreje rastoča turistična panoga na svetu. Vedno večje povpraševanja turistov po slovenski gastronomiji in želji po obisku restavracij ter gostiln. Slovenija je tudi pridobila častni nazij Evropska gastronomska regija za leto 2021, kar pomeni, da je sedaj pravi čas, da jo obiščete in okusite.  Povečanje povpraševanja turistov vodičih, knjigah in vsebinah o slovenskih restavracijah v tujih jezikih, so nam dali zagon, da smo pravočasno začeli s predstavitvijo slovenskih restavracij. Tako smo v začetku jeseni leta 2016 začeli z izborom, s pomočjo nekaterih slovenskih enogastronomskih in turističnih strokovnjakov. Ustvarili smo izbor najboljših slovenskih restavracij – The Slovenia Restaurant Awards, ki uspešno poteka že četrto leto.  

KOMU JE IZBOR NAJBOLJŠIH SLOVENSKIH RESTAVRACIJ NAMENJEN?

V prvi vrsti turistom, tako domačim kot tudi tujim. Slovenija je postala priljubljena destinacija in tudi gastronomski turizem je razlog, da nas obišče vedno več ljudi. V letu 2019 je Slovenijo obiskalo 6,23 milijona turistov, kar je 5 % več kot v letu 2018.  Vsako leto po izboru The Slovenia Restaurant Awards izide tudi knjiga, The Slovenia Restaurants, v katerih so zbrane najboljše slovenske restavracije. Knjiga je lahko odličen sopotnik v avtu in vam bo v pomoč Zbirka izbranih, najboljših restavracij v Sloveniji jim bo v pomoč, ko se boste odločali, kam se odpraviti na kulinarično razvajanje.  Izbor The Slovenia Restaurant Awards je namenjen seveda tudi širši slovenski publiki: kolikokrat namreč razmišljate o kakšnem dobrem družinskem kosilu v nedeljo, želite okusiti nekaj novega, dobrega, pa v tistem trenutku nimate idej?

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyReturn to Shop