Turizem in Corona: Aktualne informacije o ukrepih za blažitev vpliva in širitve koronavirusa na slovenski turizem 2022

0
26716

Spremljajte ukrepe za zmanjšanje negativnih vplivov covid-19 na turizem. V lanskem letu 4-odstotni porast svetovnega turizma v primerjavi z letom 2020. 

I. Informacije o aktualnih objavah in ukrepih MGRT in Vlade RS za blažitev negativnega vpliva koronavirusa

Vlada je spremenila odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 in o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19.

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 ter ga objavila v Uradnem listu Republike Slovenije. Med drugim se v odloku v drugem odstavku 14.a in drugem odstavku 14.b člena spreminjata z namenom poenotenja zapisa, in sicer tako, da se splošno določi, da mora uporabnik žičniških naprav in javnega prevoza potnikov predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT. V tretjem in četrtem odstavku 14.b člena se ureja še pogoj registriranih sedežev v javnem prevozu potnikov. Spremembe odloka veljajo od 19. januarja 2022.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Spremenjen je tudi Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19.  Več informacij je na voljo na spletni strani Vlade RS. Spremejen je protokol testiranja oseb na covid-19

S ponedeljkom bo izolacija krajša ob izpolnjevanju določenih pogojev.

Preberite tudi

Likvidnostni brezobrestni krediti za blažitev posledic epidemije na gospodarstvo. Slovenski podjetniški sklad razpisuje 10,8 milijona eurov sredstev za ugodne brezobrestne kredite podjetjem, ki se ukvarjajo s turizmom, gostinsko dejavnostjo, organizacijo dogodkov in potniškim prometom.

Za mikro in mala podjetja na voljo 15 mio eur novih mikrokreditov

II. Aktualne objave in napovedi ključnih mednarodnih institucij

UNWTO: v letu 2021 zabeležena 4 % rast turizma, a še vedno velik zaostanek za ravnijo pred pandemijo

Svetovni turizem je leta 2021 doživel 4-odstotni porast v primerjavi z letom 2020 (415 milijonov prihodov proti 400 milijonom v letu 2020). Vendar pa so bili mednarodni turistični prihodi po preliminarnih ocenah UNWTO še vedno za 72 % nižji kot v pred pandemičnem letu 2019. V letu 2020, ki predstavlja najslabše leto za turizem doslej, so se mednarodni prihodi zmanjšali za 73 %.

Turistični barometer UNWTO za leto 2021 kaže, da je precepljenost v kombinaciji z omilitvijo omejitev potovanj, zaradi povečanega čezmejnega usklajevanja in protokolov, pomagala sprostiti zadržano povpraševanje. Mednarodni turizem se je v drugi polovici leta 2021 zmerno okrepil, saj so se mednarodni prihodi v tretjem in četrtem četrtletju zmanjšali za 62 % v primerjavi z letom 2019. Glede na podatke so bili mednarodni prihodi decembra 2021 za 65 % pod ravnijo decembra 2019. Celoten učinek različice Omicron in porast primerov COVID-19 na turizem še ni viden.

Okrevanje po svetovnih regijah ostaja počasno in neenakomerno glede na različne stopnje omejitev gibanja, stopnje precepljenosti in zaupanja turistov. V letu 2021 sta najmočnejše rezultate v primerjavi z letom 2020 zabeležili Evropa (+19 %) in Amerika (+17 %). Nedavni porast primerov COVID-19 in različica Omicron naj bi zaustavila okrevanje in vplivala na zaupanje v potovanja v začetku leta 2022, saj so nekatere države znova uvedle omejitve potovanj in dodatno omejile določene trge.

Glede na najnovejši panel strokovnjakov UNWTO večina (61 %) pričakuje boljše obete za leto 2022. 58 % sodelujočih pričakuje oživitev v letu 2022, večinoma v tretjem četrtletju, preostalih 42 % pa pričakuje potencialno vrnitev turizma šele v letu 2023. Kar 64 % strokovnjakov vrnitev turizma na raven leta 2019 pričakuje šele leta 2024 ali kasneje. Glavni dejavnik, identificiran za učinkovito okrevanje mednarodnega turizma, je hitra in razširjena uvedba cepljenja, ki ji sledi odprava omejitev potovanj ter več usklajevanja in jasnejše informacije o potovalnih protokolih. Scenariji UNWTO ocenjujejo, da bi se prihodi mednarodnih turistov v letu 2022 lahko povečali za 30 % do 78 % v primerjavi z letom 2021, kar je še vedno od 50 % do 63 % pod ravnijo pred pandemijo.

Medtem ko se mednarodni turizem vrača, domači turizem še naprej spodbuja okrevanje sektorja v vse večjem številu destinacij, zlasti tistih z velikimi domačimi trgi. Po mnenju strokovnjakov so domači turizem in potovanja v bližini doma, pa tudi aktivnosti na prostem, produkti, ki temeljijo na naravi in podeželski turizem med glavnimi potovalnimi trendi, ki bodo tudi v letu 2022 oblikovali turizem.

Vir: UNWTO

III. Poročilo o stanju na italijanskem, nemškem, švicarskem in avstrijskem trgu

Italija

V Italiji so 18. januarja zabeležili 228.179 novih okužb s Covid-19, delež pozitivnih testov se je povzpel na 15,4%. Opravljenih je bilo preko 1,3 milijona testiranj. Na evropskem zemljevidu ECDC je po novem vsa Italija obarvana v temno rdeče, razen Sardinije, ki je rdeča. Glede na italijansko zakonodajo je trinajst regij prišlo v rumeno območje, regija Dolina Aosta je prva, ki je prešla v oranžno območje z zaostritvijo ukrepov.

V Italiji so v mesecu januarju in februarju odpovedali oziroma prestavili na nov termin večino turističnih sejmov in poslovnih dogodkov. Sejem Itinerando v Padovi, načrtovan v terminu 29. – 30. januar, je odpovedan, sejem Bit Milano, načrtovan v terminu 10. – 12. februar, je prestavljen na nov termin 10. – 12. april, organizator sejma Liberamente Bologna pa bo do konca tedna javil novosti vezane na sejem, ki je predviden od 25. do 27. februarja. Sejem Roma Travel Show v Rimu je z meseca marca prestavljen na nov datum 1. – 3. april, trenutno je potrjen sejem BMT Napoli v terminu 18. – 20. marca letos. Poslovni dogodek Salone del Mobile – Design Week v Milanu je  prestavljen na nov termin 7. – 12. junija.

Združenje italijanskih hotelirjev in organizatorjev potovanj je pozvalo vlado k odobritvi podpore sektorju, ki je v veliki stiski. V primerjavi z božičnim obdobjem 2019 je obseg prodaje upadel za 70 %, povprečni izdatki na potnika pa so se zmanjšali za 26 %, pojasnjuje analiza Federalberghi. Različica Omicron je preoblikovala način in želje potovanja Italijanov. Najbolj zaželene destinacije med počitnicami so bile Evropa, ZDA, Maldivi, Mauritius, Dominikanska republika, Dubaj in Emirati. To potrjujejo informacije o prvih zimskih odhodih organizatorja potovanj Cartorange, največjega italijanskega podjetja potovalnih svetovalcev.

Vir: Predstavništvo STO v Italiji

Nemčija

Tudi v Nemčiji okužbe strmo eksponentno naraščajo. 7-dnevna incidenca je narasla od prejšnjega tedna za več kot 200 (iz 427 na 630 na dan 20.1.). RKI Institut še vedno vsak dan beleži rekordno število novih okužb, celo več kot 130.000 na dan. Hospitalizacijski indeks oziroma incidenca zasedenosti bolnišničnih postelj na določeno število prebivalcev je zaenkrat obvladljiv in ni narasel na mejno vrednost (6 ali 9 na 100.000 prebivalcev). Ta kazalnik je še vedno izjemno pomemben pri odločitvah politike o zaostrovanju razmer.

Trenutno je incidenca okužb najvišja v severnih zveznih deželah, kot so Hamburg, Bremen, Berlin idr. Najvišje število okužb pa v deželah Bavarska in Severno Porenje Vestfalija, ki sta tudi najbolj gosto poseljeni. 

V Bundestagu se nadaljujejo dogovori o obveznem cepljenju, vse več je namigovanj, da naj bi to bilo od aprila dalje. Od marca bo obvezno cepljenje sicer veljalo za nekatere ustanove v Nemčiji, kot so domovi za ostarele in bolnišnice. V državi je cepljenih 73% prebivalstva, 3. odmerek je prejelo že 48% prebivalstva.  Zvezni zdravstveni minister Lauterbach napoveduje vrh 5.vala v sredini februarja. Strokovnjaki pričakujejo vse več primerov, ki jih ne bo mogoče zabeležiti, med drugim tudi zato, ker laboratoriji in zdravstveni organi vse bolj dosegajo svoje zmogljivosti.

V državi velja omejevanje osebnih stikov (10 oseb cepljeni, 2 necepljeni). Omejuje se vstop v različne ustanove, 2G (PC) velja skoraj povsod, za nekatere objekte tudi 2G+ (PC+) kar pomeni cepljen/prebolel z dodatnim testom ali potrdilom o 3. odmerku cepiva. Dogodki v nekaterih zveznih deželah niso prepovedani, veljajo le strožja pravila. Rahljajo pa se pravila o karanteni (manj dni). Šole ostajajo odprte.

Večina držav iz EU in celotnega sveta se nahajajo na listi visoko rizičnih območij, ki jo tedensko osvežuje Robert Koch Institut. Na tem seznamuje tudi Slovenija. Ob vstopu v državo je nujen vpis v sledilnik www.einreiseanmeldung.de  ter pravilo 2G (PC) za pogoj brez karantene.

V tem tednu so bili v okviru digitalne predstavitve CMT predstavljeni zadnji izsledki Reise Analyse, s katerimi se napovedujejo potovalni trendi nemškega trga in analizira trenutno stanje. Pomembni so izsledki za 2022, ki napovedujejo nekoliko boljšo prognozo, in sicer je konec leta 2021 82% anketirancev odgovorilo, da razmišljajo o potovanju v 2022, medtem ko je bilo teh trditev v preteklem letu manj (78%). 70% anketirancev ima za potovanja denar, prav tako čas (72%), manj je le t.i. veselja do potovanja (Reiselust). Skoraj polovici anketirancev je pomembno stanje na destinaciji glede covid situacije, prav tako se bodo pozanimali o vstopnih pogojih na destinaciji. 9% se je pripravljeno v letu 2022 povsem odpovedati potovanjem zaradi situacije s pandemijo. Trendi za 2022 se kažejo tudi v kratkoročnih rezervacijah, v nadaljnji stabilnosti v smislu rezervacij preko turističnih agencij in organizatorjev potovanj, večale pa se bodo rezervacije storitev preko spleta. Trendi v smislu potovalnih ciljev so še vedno Nemčija, torej domači turizem, ki je v porastu, prav tako Sredozemlje ter alpske destinacije. Vrste potovanj oz. namen potovanj ostajajo počitnice na plaži, počitnice v naravi, odmor in družinske počitnice. Večalo se bo povpraševanje po produktih zdravja in dobrega počutja (wellness) in kampiranje, večal naj bi se tudi trend potovanj z letalom, vendar še vedno pod nivojem iz leta 2019. Potovanja z avtomobilom so še vedno v velikem porastu. Celotni prispevek je na voljo tukaj, Zaključni dokument “Reiseanalyse 2022” pa bo predvidoma na voljo v marcu.

Švica 

Švici število novih dnevnih okužb strmo raste, predvsem zaradi omikron različice, ki zdaj predstavlja že 90% novih okužb. Najbolj prizadeti regiji sta trenutno kanton Ticino in pa okolica Ženevskega jezera. Dva odmerka cepiva je  prejelo približno 68% prebivalstva, 22% pa tudi poživitveni odmerek. Tretji odmerek je priporočen za vse, ki so starejši od 16 let.

Od 20. decembra je omejen vstop v različne ustanove, pogoj PC velja skoraj povsod, med drugim tudi v restavracijah ter za udeležbo na kulturnih in športnih dogodkih. Druženja so do konca marca omejena na 10 oseb (v kolikor je prisotna ena oseba, ki še ni prebolela ali pa še ni cepljena). Ponovno spodbujajo delo od doma. Zaradi pomanjkanja delovne sile v različnih panogah, je država skrajšala karanteno na 5 dni in sicer le za tesne kontakte. Iz karantene so izvzeti tudi vsi tisti, ki so že bili cepljeni ali pa so preboleli koronavirus v zadnjih štirih mesecih.

Cepljenim in prebolelim osebam od sobote, 22. januarja, ob prihodu  v Švico iz tujine ne bo več potrebno opraviti PCR testa. Za vse, ki še niso cepljeni ali niso preboleli koronavirusa, pa se test pred vstopom v Švico ohrani. Prav tako ni več potreben ponoven test 4-7 dni po prihodu. Registracija ob vstopu je potrebna le za potnike, ki v Švico potujejo z letalom ali z avtobusom.

Zvezni svet bo s 31. januarjem skrajšal rok veljavnosti vseh potrdil o cepljenju iz 365 na 270 dni. Ta ukrep bo zagotavljal, da bo švicarski certifikat še naprej priznan v EU. Potrdila, izdana kot dokazilo o okrevanju od COVID-19, bodo prav tako veljavna le 270 dni.

Vlada je za podporo gospodarstvu namenila več kot 65 milijard CHF, saj je velik del dejavnosti v državi v letih 2020–2021 zastal. Približno 40 milijard CHF je bilo na voljo za nujna posojila za podjetja v težavah. Prav tako je vlada je predstavila tudi načrt za ponudbo dodatnih posojil v skupni vrednosti do 154 milijonov CHF za novoustanovljena podjetja. Obenem je namenila tudi sredstva za kritje uvedbe skrajšanega delovnega časa v podjetjih ter podporo posebnim sektorjem (npr. organizaciji dogodkov).

Vir: Predstavništvo STO v Nemčiji

Avstrija

Številke novo okuženih s korona virusom so v Avstriji preteklo sredo dosegle napovedi prejšnjega tedna in sicer je bilo zabeleženih skoraj 30.000, kar je podvojitev okužb v enem tednu. Zabeležili so 14 primerov smrti, stanje na intenzivnih oddelkih se izboljšuje.

Največ primerov novih okužb je bilo v sredo zabeleženih na Dunaju z 9.161 primeri, najmanj pa na Gradiščanskem z 362 primeri novih okužb na dan.

Avstrija bo v ponedeljek z novelo zakona omilila vstopne predpise za vstop v državo in sicer za vse države sveta. Iz liste držav z zelo razširjeno različico virusa, ki so imele do sedaj povsem otežen vstop v državo, bodo črtali vseh 14 držav, ki so se na njej znašle že meseca decembra. To je torej vseh 10 južno afriških držav, Danska, Nizozemska, Norveška in Velika Britanija. To pomeni, da bodo lahko cepljeni s tretjim odmerkom brezpogojno vstopili v Avstrijo z vsega sveta, za ostale pa velja pravilo 2G+ (PC + PCR test, ki ni starejši od 48 ur).

Novela tudi predvideva, da se bo vstopna uredba, ki je bila prvotno omejena na 31. januar, podaljšana za en mesec. Ostale določbe ostajajo nespremenjene. Več informacij o trenutnih vstopnih pogojih v Avstrijo najdete tukaj https://www.bmeia.gv.at/reise-services/coronavirus-covid-19-und-reisen/

Združenje tujih predstavništev nacionalnih turističnih organizacij v Avstriji – Corps Touristique, je danes na tiskovni konferenci predstavil rezultate študije o potovalnih načrtih Avstrijcev za leto 2022, ki je bila izvedena v mesecu novembru 2021. Iz povzetka študije je razvidno, da se je povečala potreba po potovanjih na splošno, zlasti pa v tujino, vendar se potovanja sedaj načrtuje veliko bolj ciljano in skladno s trenutno veljavnimi predpisi v zvezi s korona virusom. Tako kar 83% Avstrijcev načrtuje za leto 2022 potovanje, od tega jih skoraj 66% načrtuje zasebno potovanje v tujino. Top 5 najbolj zaželenih destinacij za leto 2022 so: Italija, Hrvaška, Nemčija, Grčija in Španija. Iz tega je razvidno, da so Avstrijci na dopustu želijo predvsem sonce in morje. Na 10. mesto najbolj zaželenih ciljev se uvršča Slovenija, kar je letos za 2,5% več od leta 2021. Poleg obmorskih destinacij, pa je v letu 2022 zaznati tudi večje zanimanje za obisk mestnih jeder ter za pavšalna potovanja kot v letu poprej.

Čas načrtovanih potovanj se pri Avstrijcih za letos koncentrira na glavno poletno sezono, ki pa se skladno s trendi zamika v jesen. Najbolj priljubljeno prevozno sredstvo tudi v letošnjem letu ostaja osebni avtomobil, na priljubljenosti pa pridobiva tudi vlak. Na potovanja se Avstrijci najraje odpravijo v družbi partnerja, družine ali prijateljev in bivajo v 4 zvezdničinih hotelih, apartmajih in v privatnih nastanitvah.

V letu 2022 si želijo na dopustu možnosti sprostitve, odklopa od vsakodnevnega življenja in redukcije stresa. Pomembni kriteriji za izbiro počitniške destinacije so čistoča, varnost in vreme. Na pomembnosti pridobiva tudi regionalna kulinarika, kot tudi pokrajinske posebnosti posameznih destinacij.

Kot glavni vir informacij o potovalnih destinacijah so pomembni nasveti sorodnikov, prijateljev in znancev, sledijo internetne strani kakor tudi ponudniki potovanj. Za 10 % so se povečale tudi rezervacije preko turističnih agencij. Še vedno jim je namreč pomembno, da lahko v primeru zaostritev ukrepov v določeni državi brez problema odpovejo potovanje in dobijo povrnjen denar.

Vir: Predstavništvo STO v Avstriji