Nova pohodniška aplikacija v Sloveniji – APPEAK

0
90

Mobilna aplikacija APPEAK je vaš novi žepni pripomoček za lažje raziskovanje in načrtovanje pohodniških podvigov v hribih in gorah. Za uporabnike Apple naprav je na voljo v App Store, uporabniki Androidov pa jo najdete v Google Play.

Nova pohodniška izkušnja

Po nekaterih ocenah kar 1,7 milijona pohodnikov vsako leto obišče slovenske gore. Za mnoge izmed njih je največji izziv odločitev, kam se odpraviti. Izbira pogosto temelji zgolj na splošnem poznavanju hribov in gora ter njihovi priljubljenosti, kar lahko vodi do neprijetnih izkušenj, ko se izkaže, da neka pot zahteva boljšo telesno pripravljenost in opremo, kot smo prvotno mislili.

Brezplačna aplikacija APPEAK, ki je plod večletnega dela slovenske ekipe, vam je pri tem v pomoč. Z odlično uporabniško izkušnjo omogoča, da si uporabnik oblikuje osebni pohodniški profil in prilagodi rezultate iskanja svojim potrebam in zmožnostim. Tako pomaga najti pravo ravnovesje med vašo fizično pripravljenostjo in zahtevnostjo poti. Aplikacija na prvo mesto postavlja dobro informiranost in varnost, saj poleg osnovnih informacij o izhodiščih, poteh in vrhovih, kot so nadmorska višina, število in zahtevnost poti, čas hoje in višinska razlika, ponuja tudi aktualizirane podatke o vremenskih razmerah ter seznam obvezne pohodniške opreme.

Namen aplikacije APPEAK ni usmerjati pohodnike na najbolj poznane in oblegane točke, temveč jih seznaniti s številnimi drugimi alternativnimi potmi in vrhovi. Pogosto se zgodi, da pohodniki poznajo ali slišijo le za najbolj priljubljene točke, čeprav je morda nedaleč stran prav tako lepa in zanimiva pot s čudovitim razgledom na vrhu, ki je le nekoliko manj poznan in obiskan.

Razišči, načrtuj, osvoji!

APPEAK je vse to in še več – lahko je vaš nepogrešljiv sopotnik pri raziskovanju čudovitega hribovitega in gorskega sveta. Občudujte fotografije izhodišč, poti in vrhov, načrtujte naslednji pohodniški podvig, ga delite s prijatelji ali shranite ideje za prihodnje izlete.

Izberite in načrtujte

APPEAK je odličen pripomoček že v začetni fazi načrtovanja, ko se doma odločate, kam se odpraviti na podlagi vaše fizične pripravljenosti in pohodniške opreme, ki jo potrebujete za izbrano pot. Izbirate lahko med številnimi predlogi, razdeljenimi po kategorijah, ali iščete poljubna izhodišča, poti in vrhove. Primerjajte poti med sabo in filtrirajte po kriterijih, kot so tip točke, hribovje/gorovje, nadmorska višina, višinski metri, čas hoje, zahtevnost in označenost poti, potrebna oprema itd.


Na poti

Tudi med pohodom bo aplikacija vaš zvesti sopotnik, saj vam z navigacijo in izrisom poti na 2D in 3D zemljevidih pomaga spremljati potek poti od izhodišča do cilja. Vseeno ne pozabite vzeti s seboj tiskanega zemljevida, ki naj bo vaš obvezni del pohodniške opreme. Telefon iz žepa ponovno potegnite, ko osvojite vrh. Ne le, da boste želeli ujeti čudovit razgled, ampak boste uspešno osvojene vrhove z digitalnim žigom za vedno zabeležili v svoj pohodniški digitalni dnevnik.

Za vse ljubitelje pohodništva

Aplikacija APPEAK je plod večletnega skrbnega razvoja, raziskav in številnih intervjujev s pohodniki. Namenjena je vsem, od rekreativnih pohodnikov do tistih bolj zagretih, ki redno obiskujete hribe in gore. Zasnovana je z željo, da poveže raznovrstne pohodnike in ustvari skupnost, ki bo prispevala k širjenju pohodniške baze z deljenjem fotografij izhodišč, poti in vrhov.

APPEAK temelji na javno dostopnih podatkih ter vsebinah, ki jih prispevajo uporabniki. Na voljo je v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku, v pripravi pa so še drugi jeziki, saj želimo nagovoriti in ustrezno informirati ter izobraževati tudi tuje obiskovalce slovenskih hribov in gora.

Aplikacija je brezplačna, ampak njeno delovanje ni

Za ustrezno delovanje aplikacije so potrebne številne storitve in servisi (strežniki, podatkovne baze, zemljevidi, domene …), ki pa žal niso vedno brezplačni. Uporabnikom želita ponuditi najboljše rešitve, izpiljeno uporabniško izkušnjo in hitro odzivnost aplikacije, kar pa predstavlja tudi strošek. Hribi, gore in APPEAK so njun hobi in prostočasna strast, zato bosta, kolikor dolgo bo le mogoče, aplikacijo ohranjala brezplačno in s tem dostopno vsem. 

Vabita vas, da ju podprete po svojih močeh! Z vašo podporo bosta lažje vzdrževala delovanje aplikacije in nadaljevala z delom (btw. seznam idej in novih funkcionalnosti je doooolg), saj vsak prispevek pomeni tudi vložek v nadaljnji razvoj aplikacije.

Priznanje Brumen za odlično slovensko oblikovanje 2024

Aplikacija APPEAK je na 11. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen, v kategoriji digitalni produkti in storitve, prejela priznanje Brumen za odlično slovensko oblikovanje 2024.

Ekipa APPEAK

Aplikacija APPEAK je plod razvoja in oblikovanja slovenske ekipe, ki jo sestavljata Jan Mohorič in Blaž Rat, oba hribovca po srcu. Njune poti so se prvič profesionalno križale leta 2017, ko sta delala v istem podjetju. Dve leti kasneje je Jan med kosilom v eni od restavracij v Ljubljani predstavil svojo zamisel o pohodniški aplikaciji. Izpostavil je ključen problem oziroma manjko pri raziskovanju hribovitega sveta. Kot se je izkazalo takrat in tudi kasneje, ni bil edini s tovrstnim problemom, zato sta bila odločna, da bosta ta problem rešila.

Jan Mohorič in Blaž Rat, ekipa nove pohodniške aplikacije APPEAK.

Jan je programer z izkušnjami na številnih velikih projektih. Rad dela z ljudmi, saj jih želi razumeti in jim pomagati. Blaž je grafični oblikovalec z dolgoletnimi izkušnjami na področju oblikovanja uporabniških vmesnikov (UI) in razumevanju uporabniške izkušnje (UX). Uživa v prepoznavanju novih problemov in njihovem reševanju.

Skupaj sta združila svoji strokovni znanji in ljubezen do hribov, da bi ustvarila aplikacijo, ki bo koristna in uporabna za vse pohodnike.