Marles kot največji proizvajalec montažnih hiš v Sloveniji lahko na mesec izdela več kot 15 montažnih hiš

Odziv na posledice poplav 2023

0
352

Prizadetim svetovalci podjetja Marles hiše Maribor že aktivno pomagajo do rešitev za sanacijo poplavljenih montažnih objektov – Z reorganizacijo lastne proizvodnje pa lahko izdelajo več kot 15 hiš na mesec. 

»V luči ujme in hudih poplav, ki so prizadele prebivalce in njihove domove, se je oglasilo tudi veliko lastnikov montažnih hiš in prosilo za pomoč,  zato smo se v Marles hiše odločili aktivirati projekt Poplave 2023, odzivno iniciativo namenjeno nudenju podpore lastnikom montažnih hiš, ki se soočajo s posledicami poplav na domovih. Naši zaposleni prizadetim že ves teden, tako na terenu, kot na daljavo, pomagajo do rešitev za sanacijo obstoječih montažnih objektov« je dejal direktor podjetja Tadej Gosak o tem, kako se je na pomoč pri poplavah odzval največji proizvajalec montažnih hiš v Sloveniji. Poudarili so, da trenutno ljudem pomagajo predvsem z ogledom nastale situacije in izvedbo meritev, kar predstavlja  prvi korak pri načrtovanju sanacije.

Tadej Gosak_direktor_Marles Hiše Maribor

Prav tako v podjetju verjamejo, da  ukrepi, ki jih je napovedal Predsednik vlade gospod Robert Golob, predstavljajo primerno smer pomoči prizadetim v poplavah. Vsled tega dodaja: »Marles Hiše Maribor imamo v svojem programu poleg montažnih hiš  tudi modularne objekte, ki omogočajo hitro izvedbo, hkrati pa nudijo udobno in kakovostno bivanje. To možnost predlagamo kot takojšnji ukrep.« Kot največjemu proizvajalcu montažnih hiš v Sloveniji,  izdelali so že več kot 28.000 objektov, pa lastna proizvodnja omogoča, da bodo za pomoč prizadetim, z reorganizacijo del v proizvodnji, zagotovili ustrezne dodatne proizvodne kapacitete. Ocenjujejo, da lahko na mesec izdelajo več kot 15 montažnih tipskih hiš za namen po-poplavne sanacije.

Hiša Marles Omega

»Za trajno namestitev pričakujemo, da bomo skupaj z Vlado pripravili program, ki bo prizadetim ljudem ponudil rešitve do novega doma v najkrajšem možnem času. Predlagamo izbiro več tipskih hiš različnih kvadratur, saj se potrebe prizadetih družin razlikujejo. Za tipske hiše je značilno, da so okolju prijazne in racionalno zasnovane, saj je idealno izkoriščen prav vsak kvadratni meter stanovanjske površine. Čas gradnje je krajši, po vselitvi se pa zaradi energetske varčnosti zagotavljajo veliki prihranki energije in posledično nižji življenjski stroški, » še dodaja sogovornik. 

Kako postopati v primeru poplavljene montažne hiše, kateri so ključni koraki, ki jih je treba takoj narediti?

Strokovnjaki Marles Hiše Maribor svetujejo

V primeru poplavljenega objekta moramo najprej odstraniti vodo in prostor očistiti.

Stene saniramo tako, da odstranimo navlaženo stensko oblogo minimalno 10 cm višje od nivoja, kjer je popravljena voda v prostoru dosegala najvišjo točko, pri čemer ne posegamo v osnovno leseno konstrukcijo stene.

Pri zunanjih stenah je treba paziti na parno zaporo, ki jo je potrebno odrezati nižje od ravnine rezanja stenske obloge.

Pri odstranitvi navedenih mokrih materialov je treba odstraniti tudi vso navlaženo/premočeno toplotno izolacijo.

Leseno konstrukcijo je treba posušiti na vlažnost minimalno 18 %.

K sanaciji estriha pa pristopimo s pomočjo turbinsko-kondenzacijske metode, ki omogoča uspešno izsuševanje zajete vode v in pod estrihom ali pa z odstranitvijo estrihaZahtevana vlažnost estriha se določi glede na  tip talne obloge, ki bo položena po sanaciji.

Po zaključeni fazi sušenja sledi ponovna izvedba estrihov, sanacija sten, vstavljanje nove izolacije in zapiranje sten z novimi stenskimi oblogami.

Ključno je, da je po sanaciji zagotovljena popolna suhost prizadetih elementov objekta, zato je treba, da se pred izvedbo zaključnih del izvedejo meritve s strani strokovne osebe, vse to pa z namenom, da se zagotovi nadaljnje kakovostno bivanje.

Z namenom zagotavljanja kakovostne sanacije in dolgoživosti objektov, je podjetje Marles Hiše Maribor že aktiviral interno ekipo, ki je na terenu, svetuje in izvaja oglede in meritve.

Strokovnjaki bodo izvajali s standardi skladno sanacijo objektov po zaključeni fazi sušenja.

Podpora je na voljo na spletnem naslovu: [email protected].