Letos praznujemo 70 let Tehniškega muzeja Slovenije

0
545

Tehniški muzej Slovenije (TMS), ki je osrednji slovenski muzej za ohranjanje tehniške dediščine, letos praznuje 70-letnico ustanovitve. Pomembni jubilej bodo v muzeju obeležili z več dogodki in razstavami. Prva med njimi bo fotografska razstava Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951–2021, ki je nastala v sodelovanju Turizmom Ljubljana in Ministrstvom za kulturo RS, bo od prvega marca na ogled na Krakovskem nasipu v Ljubljani. V galeriji na prostem bodo muzejske zbirke predstavili z zgodbami izbranih muzejskih predmetov, ki so povezani predvsem z zgodovino glavnega mesta. Razstava bo opozorila na bogato slovensko tehniško tradicijo in z njo povezano dediščino ter ponudila vpogled v sodobno vlogo muzeja, ki je kot povezovalec preteklosti in sedanjosti živahno mesto srečevanj, zanimivih doživetij in interdisciplinarnih povezovanj. Razstava bo v središču Ljubljane na ogled do 31. marca, nato pa bo od 3. aprila in vse do konca leta stala v muzejskem kompleksu v BistriRazširjena različica razstave bo od ponedeljka, 1. marca, dostopna na spletni strani: www.tms.si/prireditev/razstava-70-let-tms. Na dan ustanovitve TMS, 3. aprila, bo v Bistri potekal bogat praznični kulturni program, ki bo prilagojen aktualnim epidemiološkim razmeram.


Tovarna koles in pisalnih strojev Rog je bila ustanovljena leta 1949. Kolo model Rog Touring je bil v moški in ženski izvedbi na prelomu v 60. leta 20. stoletja najbolj prodajan osnovni model sicer pestrega programa koles ljubljanske tovarne. Leta 1963 je Rog postal največji proizvajalec koles v nekdanji Jugoslaviji.Foto: Edo Primožič, dokumentacija TMS
 
Fotografska razstava Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951–2021 prinaša zgodbe izbranih predmetov iz osrednjih zbirk muzeja s področij ribolova, lova, lesarstva, kmetijstva, gozdarstva, vodnih pogonov, vodnega pogona, elektrotehnike, tekstilstva, cestnih vozil, tiskarstva, pošte in telekomunikacije, pa tudi strojegradnje, medicinske tehnike in robotike. Predmeti, ki so pomembno vplivali na življenje pri nas, bodo na fotografijah prikazani v svojem izvornem okolju, torej tam, kjer so nastali, oziroma tam, kjer so jih uporabljali, preden so prestopili prag muzeja in po različnih restavratorsko-konservatorskih posegih ter strokovni obravnavi postali del varovane dediščine. Za več informacij o razstavljenih predmetih bodo panoji opremljeni s QR kodo, ki bo vsebovala informacije o zgodovinskem ozadju posameznega predmeta ali skupine predmetov.

»Razstava v galeriji na prostem v središču Ljubljane mimoidočim podaja pregledno, zgoščeno in privlačno informacijo o preteklem in sedanjem strokovnem delu Tehniškega muzeja Slovenije. Predstavlja to, kar si lahko obiskovalci poglobljeno ogledajo, ko obiščejo stalne zbirke in občasne razstave ali se udeležijo različnih dogodkov, delavnic in prikazov v Bistri ali v Polhovem Gradcu,« je o razstavi, ki je prva v nizu dogodkov ob praznovanju 70. obletnice TMS, povedala direktorica muzeja dr. Barbara Juršič. Na panojih na Krakovskem nasipu bosta med drugim predstavljena tudi parni stroj in generator iz Mestne elektrarne Ljubljana, s pomočjo katerih je v mestu prvega januarja leta 1898 zasvetila prva električna luč. Na fotografijah bo tudi skobeljni stroj Heba, narejen v tovarni Gustava Tönniesa, ki je bil pionir slovenske strojegradnje v drugi polovici 19. stoletja in eden od pomembnih akterjev industrijske revolucije na Slovenskem.
 

Parni stroj in generator iz Mestne elektrarne Ljubljana. Parni stroj je izdelala Prva brnska tovarna strojev, enosmerni generator s 120 kW moči pa je delo dunajske tovarne Siemens-Halske. V Ljubljani je prva električna luč zasvetila leta 1898. Foto: Dragan Arrigler
3. aprila, na dan ustanovitve TMS, se bo v muzeju Bistra čez ves dan odvil niz dogodkov, ki so jih organizatorji poimenovali Praznujmo skupaj. Ob bogatem kulturnem programu bodo v Bistri odprli občasno razstavo predmetov iz medicinske zbirke Zakladi iz depojev: Medicinski inštrumenti in pripomočki. Medicinska tehnika, ki ima v Sloveniji bogato zgodovino, predstavlja pomemben del tehniške dediščine, muzejska zbirka pa bo na pričujoči razstavi prvič predstavljena javnosti.
 

Skobeljni stroj Heba tovarne Gustava Tönniesa, ki je bil pionir slovenske strojegradnje v drugi polovici 19. stoletja in eden od pomembnih akterjev industrijske revolucije na Slovenskem. Pomemben je bil predvsem na področju izdelave energetskih naprav in lesnoobdelovalnih strojev.Foto: Dragan Arrigler
 
Kratka zgodovina TMS
Tehniški muzej Slovenije, ki je nastal s ciljem zbiranja, varovanja in raziskovanja gradiva, povezanega z razvojem obrti in industrije na slovenskih tleh, je bil ustanovljen 3. aprila leta 1951Prve muzejske zbirke – to so bile gozdarstvo, lesarstvo in lovstvo – so za javnost odprli 25. oktobra leta 1953, danes pa so na več kot 6000 razstavnih površinah na ogled stalne zbirke s področij kmetijstva, cestnih vozil, vodnih pogonov, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, tiskarstva in elektrotehnike. Poleg muzeja v Bistri ima muzej svoje razstavne prostore še v Polhovem Gradcu, kjer je Muzej pošte in telekomunikacij, na gradu Bogenšperk pa sta na ogled slovenska geodetska zbirka in Valvasorjeva grafična zbirka. Zbirke Tehniškega muzeja Slovenije so na ogled tudi v Muzeju Tomaža Godca, oglednem depoju v Soteski, Muzejski zbirki IMV in Depojih državnih muzejev v Pivki.