Teden Restavracij 2021, povratek v normalno življenje

0
525

Stotnija chefinj in chefov bo na Tednu restavracij od 18. do 27. junija pokazala, zakaj je Slovenija Evropska gastronomska regija 2021

Najbolj okusni pomladni teden v letu, ki zato traja deset dni, se približuje, epidemiološka slika pa se vsak dan izboljšuje. Pomladni Teden restavracij bo od 18. do 27. junija v 99 slovenskih restavracijah in gostilnah, ki so se s srčki uvrstile v strogi izbor. Namesto hrumečih letal bodo tako dišeče jedi oznanile, da se spet vračamo v normalno življenje.

V letu 2020 je Teden restavracij spomladi in jeseni, kljub epidemiji, obiskalo kar sto tisoč gostov. Letošnji Teden restavracij pa bo še bolj poseben, ne le zaradi normalizacije življenja po covidni krizi, temveč tudi zaradi naziva Evropska gastronomska regija, ki ga v 2021 nosi Slovenija. Prav Teden restavracij bo zato prva prireditev ”kulinaričnega predsedovanja”, ko bodo vrhunske slovenske restavracije in gostilne lahko dokazale, da so zares evropsko-vrhunske.

Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij:

”Ne objokujmo, ker naziva Evropske gastronomske regije 2021 ne bomo mogli polno izkoristiti za predstavitev tujim gostom. Prav tako je pomembno, da sebi dokažemo, da smo v kulinariki res evropsko-vrhunski. In to moramo dokazati tako gostinci kot tudi mi, gostje! Teden restavracij, spomladi in jeseni, je odlična priložnost za oboje.”

Rezervacije od 7. junija

Evropska gastronomska regija je zato osrednja tema pomladnega Tedna restavracij, ki bo začel rezervacije za obisk zbirati 7. junija. Takrat bo uradna spletna stran www.tedenrestavracij.si posodobljena z vsemi meniji, v najmanj treh hodih, ki so jih chefinje in chefi pripravili za svojo najbolj množično predstavitev.

Ob upoštevanju vseh aktualnih epidemioloških in NIJZ ukrepov, ki bodo takrat veljali, bodo naše restavracije ki so bile zaprte več kot pol leta – od jesenskega Tedna restavracij, ki se je zaradi epidemije končal po osmih dneh -, ponovno polne. Ker se ukrepi rahljajo tudi v sosednjih državah in so meje vedno bolj prepustne, bo Teden restavracij priložnost tudi za povratek tujih gostov. Tudi zanje se bo tako 7. junija začel preko spletne strani Tedna restavracij v angleškem jeziku lov na rezervacije.

Čeprav epidemije niso preživele vse gostilne in restavracije, je osipa sodelujočih restavracij praktično ni. Ciljna skupina izbora okusov Tedna restavracij je vsako leto okrog 100; v akciji, ki se je začela v Evropski prestolnici kulture 2012, pa bo v letu Evropske gastronomske regije sodelovalo 99 restavracij in gostiln iz vse Slovenije.

Sicer pa je vse že utečeno. Vsaka sodelujoča restavracija bo pripravila enega ali več menijev z najmanj tremi hodi in po enotni ceni. Cena menijev je 19 evrov, torej enaka že od leta 2019. Ker pa je Teden restavracij že lani uvedel dodatek za kakovost v najboljše ocenjenih restavracijah (3 in 4 srčki, 6 evrov), se bo ta letos razširil še na restavracije z dvema srčkoma in z dodatkom dveh evrov (cena 21 evrov).

Kmalu, torej, spet: ”Izberi. Rezerviraj. Uživaj!”

STO pokrovitelj Tedna restavracij

Kot že vrsto let, je tudi v letu Evropske gastronomske regije Slovenska turistična organizacija STO pokrovitelj Tedna restavracij, ki najbolj množično slovensko kulinarično akcijo promovira tudi v tujini.

Mag. Maja Pak, direktorica STO:

”Teden restavracij aktivno pomaga predstavljati najboljše, kar slovenska gastronomija lahko ponudi gostom. To je še toliko bolj pomembno letos, ko prav pomladni Teden restavracij po več kot sedemmesečnem postu zaradi epidemije goste ponovno vabi v slovenske gostilne in restavracije. Ker pa je v tem letu Slovenija tudi nosilka pomembnega naziva Evropska gastronomska regija, je prav pomladni Teden restavracij priložnost, da to tudi praktično dokaže. Na Tednu restavracij bo slovenska vrhunska kulinarika dokazala, da ni evropska gastronomska regija le zaradi naziva in le letos.

STO predstavlja Slovenijo kot varno, trajnostno in butično gastronomsko destinacijo za vrhunska gastronomska doživetja. V luči projekta Evropske gastronomske regije 2021 (ERG 2021) je STO vključila tudi gastronomijo v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST). Gostinski ponudniki, ki pridobijo enega izmed mednarodnih okoljskih/trajnostnih znakov, Zeleni ključ (Green Key) ali LEAF, se lahko prijavijo za pridobitev znaka Slovenia Green Cuisine. Letos je za gostince vstop v ZSST brezplačen. Verjamem, da bo veliko restavracij, ki sodelujejo v Tednu restavracij, izkoristilo to priložnost in še bolj poudarilo zeleni vidik naše vrhunske gastronomije.”

CANA ROYAL WATER uradna voda Tedna restavracij

Partner in uradna voda Tedna restavracij 2021 je ponovno visoko kvalitetna slovenska premium voda, ki izvira iz neokrnjene narave Krajinskega parka Goričko. Visoko mineralizirana slovenska mineralna voda CANA ROYAL WATER se ne odlikuje le s prefinjenim in elegantnim dizajnom, ki poskrbi za lep videz gostinske mize, temveč tudi z bogato sestavo elementov – je edinstvena voda na svetu s tako ugodnim razmerjem med visoko vsebnostjo zdravilnega kalcija (340 mg) in zelo nizko vsebnostjo nezaželenega natrija (samo 8,6 mg).

Srčki in izbor

Na Tednu restavracij lahko sodelujejo samo najboljše ocenjene restavracije in gostilne, po izboru kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja in spletne strani www.vivi.si. Merilo kakovosti so srčki in metodologija ocenjevanja, ki je objavljena na vivi.si.

Poudarki Tedna restavracij

Dosedanji poudarki, ki so postali stalnica: 2015 lokalno in ustvarjalno (kreativna uporaba lokalnih sestavin pri sestavljanju menijev TR); 2016 prezentacija jedi (naj jejo tudi oči); 2017 prijazno do narave (vpliv sonaravnosti na kreiranje menijev TR); 2018 pozdrav iz kuhinje (meni TR se začne s chefovo dobrodošlico); 2019 vinska spremljava (slovenska vina in vinarji na TR); 2020 tradicija in sodobnost (na tradiciji ustvarjamo prihodnost).

Promocija vrhunske kulinarike

V slovenskem Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije in chefi, ki dvakrat letno – spomladi in jeseni – v desetih dneh najokusnejšega tedna leta v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni. S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni vedno draga.

Dodatek na kakovost

  • Z dodatkom na kakovost (2 € za 2 srčka, 6 € za 3 srčke in več) Teden restavracij izpostavlja pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov, prav tako pa:
    • spodbuja obisk v restavracijah z enim srčkom (in oceno Nasmeh);
    • razbremenjuje gnečo pri rezervacijah v najbolj zaželenih restavracijah;
    • odpravlja uravnilovko pri gostinskih cenah;
    • omogoča boljšo primerjavo med kakovostjo menijev v sodelujočih restavracijah.

Prvič v pomladnem Tednu restavracij sodelujejo:

  • Linhart Hotel & Bistro, Radovljica, 2 srčka
    • Linda bistro, Ljubljana, 2 srčka
    • Lesnika, Mozirje, 2 srčka
    • Kulinarični Študio, Koper, 2 srčka
    • Domačija Kabaj Morel, Dobrovo v Brdih (ponovno po 2016), 1 srček
    • Grajska Vinoteka, Ljubljana, 1 srček
    • Restavracija Tiffany, Nova Gorica, 1 srček
    • Restavracija Leonardo, Slovenska Bistrica, Nasmeh

vir www.tedenrestavracij.si