33 let samostojnosti: Temelji, ki so zgradili neodvisno Slovenijo

0
156

Danes, 26. decembra, Slovenija praznuje dan, ki nosi v sebi globoko zgodovinsko pomembnost – Dan Samostojnosti in Enotnosti. Ta praznik nas povezuje s prelomnim trenutkom pred 33 leti, ko je slovenski narod odločno stopil na pot samostojnosti. Na plebiscitu, ki je potekal pred več kot tremi desetletji, se je 88,5 odstotka volilnih upravičencev odločilo za ustanovitev neodvisne države Slovenije.

Ob tem pomembnem prazniku je predsednica republike, Nataša Pirc Musar, nagovorila obiskovalce v predsedniški palači. V svojem govoru je poudarila pomen enotnosti in solidarnosti za nadaljnji razvoj države: “Če bomo solidarni in enotni, kar znamo biti, bo zagotovo lahko še bolje, kot sicer že je.”

Korenine tega državnega praznika segajo v konec osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so se v Sloveniji začele kazati težnje po demokratičnem sistemu, tržnem gospodarstvu in samostojni državi. 6. decembra 1990 so predstavniki političnih strank in poslanskih skupin podpisali sporazum o skupnem nastopu na plebiscitu. To dejanje je pripomoglo k veliki enotnosti med političnimi strankami, kar je prepričalo številne volivce, da so se množično udeležili odločilnega glasovanja 23. decembra.

Zgodovinsko pomemben trenutek se je zgodil ob 11. uri, ko so uradno razglasili rezultate plebiscita. Slovenski narod je izrazil močno podporo osamosvojitvi, kar je pripomoglo k ustanovitvi neodvisne države. V spomin na ta dogodek je danes potekalo tudi odkritje spominske plošče, ki označuje prvo sveto mašo v enotah Slovenske vojske v samostojni Sloveniji.

Letošnje slavnostne govorice so ponovno poudarile pomen enotnosti in solidarnosti. Podpredsednica DZ, Nataša Sukič, je izpostavila, da je naloga nosilcev oblasti povrniti zaupanje v državo s temelji solidarnosti in pravičnosti. Premier Robert Golob pa je pozval državljane, naj se pridružijo skupnemu cilju vzpostavitve pozitivne družbene klime, ključne za blaginjo družbe.

Osamosvojitev Slovenije je bila zgodba o uspehu, ki se vsak dan nadaljuje z individualnimi zgodbami o uspehu vsakega posameznika. Danes je priložnost, da se spomnimo prehojene poti, se veselimo dosežkov in se zavemo, kako pomembna je enotnost in solidarnost za nadaljnji uspeh naše države.