Do 1. januarja dovoljena uporaba pirotehnike, zato številna opozorila pred neprijetnimi posledicami

0
76

Od 26. decembra do 1. januarja je v Sloveniji dovoljena uporaba nekaterih pirotehničnih izdelkov, vendar so petarde v tem obdobju prepovedane. Kljub dovoljenju pa veljajo določene omejitve glede uporabe pirotehnike, saj ni dovoljeno izvajati pirotehničnih aktivnosti v strnjenih naseljih, v bližini bolnišnic ter na površinah javnih zbiranj.

Policija izpostavlja nevarnosti, ki jih prinaša uporaba pirotehnike, vključno s požari in telesnimi poškodbami. Kirurg Milan Nemeš iz pomurske splošne bolnišnice opozarja, da gre pri pirotehniki za visoko energetske poškodbe z eksplozivnimi sredstvi, ki lahko povzročijo opekline, raztrganine mehkih tkiv, zlome kosti, amputacije in podobno.

Poleg tega je pirotehnika izjemno moteča zaradi hrupa, ki ga povzroča. Najtežje hrup prenašajo majhni otroci in živali. Veterinar Marjan Kastelic opozarja, da so živali zaradi uporabe pirotehnike izpostavljene dolgotrajnemu stresu. Glasno pokanje lahko pri živalih izzove napade stresa in panike, zato je priporočljivo poiskati pomoč veterinarja, ki lahko predpiše pomirjevala.

“Praznični čas ni nič kaj prazničen za živali, saj jih pirotehnika s svojimi zvočnimi in svetlobnimi učinki draži. Živali so v tem obdobju še toliko bolj pod stresom, zato je potrebna dodatna previdnost,” je dejal Kastelic. Priporoča se izogibanje območjem, kjer se pričakuje uporaba pirotehnike, ter imeti živali v bližini, da se počutijo varneje.

Uporaba pirotehnike lahko pri živalih v najslabšem primeru izzove hude napade epilepsije, prav tako lahko živali pobegnejo zaradi paničnih odzivov. Domače živali se lahko v tovrstnih primerih izgubijo ali postanejo žrtve prometnih nesreč.

Poleg tega pirotehnika izjemno škoduje tudi prostoživečim živalim, zlasti pticam, ki spijo na drevesih. Hrup jih prestraši, kar lahko povzroči, da ponoči ne najdejo primernega mesta za prenočevanje, kar je še posebej nevarno v zimskem času.

Zaradi skrbi za ozračje in dobrobit živali so se številna slovenska mesta odločila odpovedati novoletnim ognjemetom. Po poročanju STA-ja naj bi ognjemet pripravila le še Ljubljana in Murska Sobota.