Rex Kralj – Slovenska Ikona Pohištvenega Oblikovanja v Italijanskih Rokah

0
215

Ena izmed najbolj prepoznavnih znamk pohištva, Rex Kralj, ki velja za simbol slovenskega industrijskega oblikovanja, je po enajstih letih slovenskega lastništva prešla pod okrilje italijanskega podjetja Gervasoni. Ta prelomni trenutek postavlja pred to legendarno znamko nove izzive, obenem pa odpira vrata za razmah pod italijansko kreativno roko.

Zgodovina in Kulturna Ikonografija Stola Rex

Zgodba o stolu Rex, ki ga je leta 1952 oblikoval Niko Kralj, predstavlja eno izmed vrhuncev slovenskega oblikovanja. Njegov minimalističen dizajn, funkcionalnost in preprosta uporaba so mu prinesli mednarodno priznanje, vključno z razstavo v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku. Pred enajstimi leti je Niko Kralj s svojo družino prevzel podjetje, obnovil avtorske pravice ter s ponosom obudil znamko, ki je še naprej krasila domove in javne prostore po vsem svetu.

Razcvet in Spremljajoči Izzivi

V zadnjih letih se je znamka trudila razširiti nabor izdelkov in pridobiti prepoznavnost na mednarodnem trgu. Kljub temu so se soočali s specifičnimi izzivi, kot so zahtevani kombinirani projekti, kjer so arhitekti želeli celovito pohištveno rešitev, namesto zgolj stolov. Pred pandemijo Covid-19 so bili na pravi poti do preboja, a jih je nato koronska kriza zaustavila, ustavila leta trdega dela in napredka.

Premik v Italijanske Roke

Po skrbnem premisleku se je vodstvo odločilo, da znamko preda italijanskemu podjetju Gervasoni, ki se ponaša z več kot 140-letno tradicijo. Italijansko podjetje bo prevzelo upravljanje znamke, pri čemer bo večina proizvodnje še naprej potekala v Sloveniji. Direktor Žiga Vrhovec poudarja, da je bila odločitev sprejeta z željo, da ohranijo znamko ter ji omogočijo rast, ki je ni bilo mogoče doseči znotraj domačega okolja.

Pričakovane Spremembe in Logistična Prilagoditev

Največja sprememba, ki jo prinaša nova ureditev, je ukinitev studia v Ljubljani, medtem ko naj bi večina proizvodnje še naprej potekala v Sloveniji. Kljub temu se bo potek dostave izdelkov spremenil, saj bodo kupci zdaj prejeli svoje nakupe iz skladišča v Italiji. Kljub spremembi želijo, da javnost to sprejme kot korak naprej in ne nazaj. Ob tem pa bodo še naprej prisotni na spletni strani, kjer si bodo prizadevali ohraniti vidnost izdelkov v trgovinah po Sloveniji.

Ohranjanje Dedkove Dediščine

Direktor Vrhovec poudarja pomen ohranjanja dedkove dediščine in dragocenosti izdelkov, ki so stari več kot 50 let. Kljub globalnemu trgu in zahtevam po rasti ostaja ključno ohranjanje visoke kakovosti izdelkov, ki so sestavni del zgodovine slovenskega oblikovanja.

Pogled v Prihodnost

V zaključku direktor Vrhovec izraža zadovoljstvo, da se zgodba znamke Rex Kralj nadaljuje. Kljub izzivom, ki so jih doživeli v zadnjih letih, upajo na pozitiven razplet pod italijanskim vodstvom in želijo, da znamko še naprej spremljajo uspehi na globalnem trgu pohištva.