Izlet na Kali na Krasu

0
847

Tisočera jezerca, ki kljubujejo kamnu in dajejo življenje

Kraški kali in lokve so male vodne posebnosti Krasa. Nekdaj so bili izjemnega pomena za prebivalce, saj je kraška pokrajina na površju zelo suha. Kali so bili ključni viri vode za napajanje živine, zbiranje pitne vode, pranje perila, pozimi pa za prodajo ledu v Trst. Vaščani so se v kaleh tudi učili plavati.

Danes kali na Krasu nimajo življenjskega pomena za ljudi, so pa te kraške posebnosti del izjemne naravne dediščine.

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

Na območju Krasa so zabeležili več kot 1000 kali

Mnoge so obnovili in povezali v tematske pohodniške poti, na katerih spoznavamo raznoliko dediščino Krasa: Pot devetih kalov, Pot kamna v Volčjem gradu, Pot vodnih zakladov med Famljami in Danami ter Igorjev pohod Od kala do kala, kjer na 7 km dolgi trasi obiščemo kar 18 kraških kalov.

Na poteh nas čakajo edinstveni vodni zakladi, kot so kali, štirne, vodni zbiralniki, naravni izviri in potoki, pa tudi stare kraške hiše, prikupne pastirske hiške, jame za gašenje apna ali japenci. Spoznamo kraške naravne pojave, kot so škraplje, žlebiči, škavnice, vrtače in brezna, pa tudi največjo ledenico v Sloveniji, vinograde, petstoletno lipo, jame ter ostanke apnenic, ki jih je zalila voda.

Ko boste na Krasu, se ustavite tudi v očarljivi vasici Štanjel in ob njegovem ribniku v Ferrarijevem vrtu.

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

Legenda pripoveduje o nastanku Krasa

Kras naj bi nastal, ko se je bogu strgala vreča, v kateri je nesel kamenje, da bi ga stresel v morje. Kamen je na Krasu ostal in ga za vse čase zaznamoval.

Zakaj sem izbrala ta jezera? Tako majhna, da jih zlahka spregledaš, pa vendar izjemno pomembna za življenje. En kal bi težko pomagal, toda tisoč kalov omili moč in vpliv surovega kraškega kamna.