Kam na izlet? Štore

0
813

Iz industrije skovana zelena regija

Kakšnih 80km vzhodno od Ljubljane najdemo okolico, kjer prevladujejo z drevesi poraščeni hribi, med katerimi se vije reka Voglajna in nahaja občina Štore. Relativno nedavna preteklost občine je nerazdružljivo povezana z železarsko in jeklarsko industrijo ter starodavnimi tradicijami kmetovanja, čebelarstva in gozdarstva.

Štore se trenutno spreminjajo v zeleno turistično destinacijo, pri čemer jim pomaga odlična lokacija in dejstvo, da se za kraj tako skromne velikosti ponašajo s presenetljivo velikim naborom ponudb za obiskovalce, kar je v občino pripeljalo številne nove turiste. V osrčju Štor se nahaja istoimensko naselje, po katerem je občina poimenovana. Naselje je dober primer majhnega industrijskega slovenskega kraja, prava atrakcija pa so destinacije, ki se nahajajo v bližini. Najboljši razlog za obisk je verjetno gorsko vaško naselje Svetina ter peščica posebej oblikovanih sprehajalnih poti, ki vodijo po najlepših predelih pokrajine.

Raziščete lahko tudi nekaj fascinantnih kmetijskih krajev, vključno z očarljivim vinogradom in prav tako zanimivo turistično kmetijo. Poleg tu omenjenih znamenitosti je na spletni strani občine naštetih še nekaj lokalnih, ogleda vrednih senzacij.

www.store.si 

Odkrijte več idej kam na izlet po Sloveniji tukaj

SVETINA

To drobno naselje, ki se nahaja ob vznožju majhnega, gosto poraščenega hriba, je bilo v zapisih prvič omenjeno leta 1480. Zaspana in odročna Svetina z manj kot 100 vaščani se nahaja na 683m nadmorske višine in že dvakrat je bila izbrana za najlepšo gorsko vasico v Sloveniji, tako da si jo morate nujno ogledati, če razmišljate o obisku regije. Do naselja vodi ozka vijugasta cesta, ob kateri se med živo mejo skrivajo številne drobne kapelice. Glavna znamenitost Svetine je nedvomno njena katoliška cerkev. Naselje je dobra štartna točka za krepčilen sprehod po sosednjih hribih, k njegovemu sproščenemu vzdušju pa nekajkrat letno pripomore več tradicionalnih festivalov, ki poskrbijo, da Svetina res zaživi. Priporočamo tudi obisk Doma na Svetini, rustikalne restavracije na obrobju naselja, ki ponuja gurmanski pogled na lokalne jedi in posteljo za tiste, ki se restavracije kar ne boste mogli naužiti. 

Obiščite jezera v Sloveniji tukaj

CERKEV SV. MARIJE SNEŽNE

Ta sijajen primer lokalne gotske arhitekture je bil zgrajen v 15. stoletju. Cerkev boste opazili že na daleč, saj ima značilen špičast stolp, bogata notranjost pa zajema več zanimivosti, med drugim baročni oltar, ki je bil izdelan okrog leta 1700. V bližini stoji podružnična cerkev sv. Križa, ki so jo prvotno zgradili v 15. stoletju in močno spremenili tri stoletja kasneje, ko je požar uničil večino vasi. Če se boste v teh krajih znašli v začetku avgusta, se oglasite na šentoščevi nedelji, prazniku, ki vključuje impresiven sprevod čez vas, ki pritegne mnoge romarje. V sosednjem pokopališču se nahaja grob dobro poznane lokalne pisateljice in etnologinje Alme Karlin (1889 – 1950).

SPREHODI IN POHODNIŠTVO

Med obiskom regije lahko združite naravo in ohranjanje kondicije, tako da izkoristite priložnosti, ki jih nudi čudovita okolica in se podate na tako imenovano Barbarino pot, pohodniško pot, ki se začne v Pečovju in konča v 19km oddaljenem naselju Trobni Dol, v sosednji občini Laško. Pot je relativno naporna, saj boste prečkali več vasi, med drugim zgoraj omenjeno Svetino. Tisti, ki iščete nekaj, kar bo manj utrudilo vaše noge in pljuča pa imate na voljo osem posebej oblikovanih sprehodov različnih dolžin, ki nudijo bolj sproščen pristop k pohodništvu. Vse poti so dobro označene, v stavbi občinske uprave Štore pa je na voljo tudi posebna brošura.