Srbska hrana: Top 12 jedi, ki jih morate okusiti

0
3190

Srbi so znani po svoji strasti do okusne hrane in uživajo nič bolj kot v razkošnem obroku. Izjemno so ponosni na pripravo in kuhanje svojih tradicionalnih srbskih jedi, ki so bistveni del njihove kuhinje. Da bi v celoti doživeli okuse in arome teh jedi, je vredno obiskati najboljše tradicionalne srbske restavracije v Beogradu. Vendar pa bodite previdni, da jih ne poskusite vseh v enem dnevu, saj so srbske porcije tako velikodušne kot tudi okusne.

1. Sarma

Sarma, priljubljena jed med Srbi, je zelo cenjena do te mere, da se sposobnost potencialnega zakonca, da jo pripravi, smatra za zaželeno lastnost. Klasičen recept vključuje kislo zelje, mleto meso in riž, čeprav obstajajo nekatere različice, kot so uporaba vinskih listov ali ribjega mesa. Kljub temu pa za povprečnega Srba obstaja le ena jed, ki je vredna, da jo imenujemo “Sarma.”

Sarma, source IYP

2. Čevapi

Če iščete edinstveno kulinarično izkušnjo v Srbiji, se prepričajte, da poskusite Ćevapi. Te na žaru pečene, prstom oblikovane porcije mletega mesa so običajno postrežene v količinah po 10 in so spremljane s sesekljano čebulo. Medtem ko Srbi prisegajo na to kombinacijo kot na vrhunski gastronomski užitek, pa tisti, ki bodo z vami klepetali po obroku, morda ne bodo enako prepričani. Zato bodite pripravljeni na nekaj različnih mnenj!

Čevapi, source IYP

3. Burek

Burek je jed, ki med Srbi povzroča nekaj polemik. Razlog je v tem, da poteka stalna razprava o tem, ali naj ima pravi Burek meso ali sir. Večinoma pijani Srbi ne gredo naravnost domov po nočnem izhodu. Namesto tega se ustavijo v Burekdžinici, trgovini z Burekom, da bi si privoščili hitro porcijo tega okusnega sveže pečenega obroka. Te razprave lahko postanejo precej burne!

Burek, source IYP

4. Karađorđeva šnicla

Ena priljubljena jed, znana kot Karađorđeva šnicla, imenovana tudi ‘Devojački san’ ali ‘Dekliške sanje’, ima morda kaj opraviti z njeno obliko ali velikostjo. Ta slastna jed je narejena tako, da se svinjino ali govedino napolni s kajmakom, nato jo povaljajo v moki, jajcih in drobtinah, preden jo do popolnosti ocvrejo. Čeprav se morda sliši zapleteno za pripravo, je rezultat preprosto božanski. Da bi jed dopolnili, jo običajno postrežejo z omako tartar.

Karađorđeva šnicla, source IYP

5. Prebranac

Prebranac, jed na osnovi fižola, je priljubljena zimska jed med Srbi. Kljub svoji preprostosti jo lahko uživate na različne načine, bodisi postreženo samo, z slanino ali z ocvrtimi klobasami. Čeprav lahko kasneje povzroči nekaj nelagodja, bo vsak grižljaj zagotovo cenjen in uživan.

Prebranac, source IYP

6. Gibanica

Gibanica, the beloved cheese pie of Serbians, is a versatile dish that can be enjoyed as a snack, dinner, breakfast, or even as a quick lunch when mom is away. It’s so delicious that it never lasts long in any Serbian household – they devour it in a jiffy!

Gibanica, source IYP

7. Punjena Paprika

Polnjena paprika, ali Punjena Paprika, kot ji pravijo mladi, je precej enostavna – to je paprika, napolnjena z okusno mešanico mletega mesa in riža, podobno kot nadev v sarmah. Čarovnija se zgodi, ko se vse skupaj skuha v loncu, pri čemer velikost paprike igra pomembno vlogo pri tem, kako okusna bo jed. Zato izberite velike paprike ali pa sploh ne začnite, ljudje!

Punjena Paprika, source IYP

8. Čvarci

Čvarci, znani tudi kot ocvirki, morda zvenijo kot nenavaden prigrizek, a verjemite, okusni so! Te hrustljave dobrote so najboljše v kombinaciji z nečim pikantnim in z dodatkom mlečnih izdelkov. Pomembno je omeniti, da so večinoma doma narejeni in povsem organski. Torej, če iščete edinstveno prigrizkovno izkušnjo, poskusite čvarke!

Čvarci, source IYP

9. Kajmak

Kajmak je mlečni priloga, ki jo pogosto zamenjujejo za sir, a bodimo iskreni, je v svoji ligi – veliko boljši od sira! Srbi radi kombinirajo kajmak z različnimi jedmi, vendar zares zasije kot najboljši spremljevalec k vsakemu pečenemu mesu. Verjemite mi, ko ga enkrat poskusite, ne boste mogli več peči brez njega!

Kajmak, source IYP

10. Ajvar

Ajvar je znan kot solata, narejena iz rdečih paprik, ki so lahko blage ali pikantne. Ta vsestranska jed se lahko kombinira s skoraj čimerkoli – lahko ga celo namažete na kruh in ga imate za obrok! Je priljubljena med Srbi, in lahko jo enostavno najdete v kateri koli trgovini. Poleg tega je odlično darilo!

Ajvar, source IYP

11. Knedle

Knedle, okusni cmoki, znani po slivovi polnitvi, so razširili svoje možnosti okusov! Danes lahko te cmoke iz krompirjevega testa najdete v Beogradu s številnimi novimi, razburljivimi okusi, kot so Oreo, malina in Nutella.

Knedle, source IYP

12. Slatko

V Srbiji je slatko najslajši način, da goste sprejmete v svoj dom. Ta sadni džem je narejen iz vseh vrst sestavin – celo iz vrtnic! Najbolj priljubljena različica pa je narejena z belimi češnjami. Ko obiskovalci prispejo, je tradicija, da jim ponudite žličko slatka in osvežilno kozarec vode. Torej, če želite goste impresionirati na srbski način, ne pozabite na slatko!

Slatko, source IYP