Ali se bodo gostilne in restavracije odprle do 15. maja?

0
697

Po podatkih Obrtno-podjetniške zbornice bi se lahko gostilne in restavracije po Sloveniji odprle okoli 15. maja. Pri zbornici zato pozivajo vlado, da bi na ta način lahko vsaj malo omilili velike izgube, ki jih beleži gostinstvo, predvsem pa turizem. 

Po petih tednih sicer zdaj velja, da lahko gostinci po naročilu sami pripravijo hrano, ki jo potrošniki pred restavracijami osebno prevzamejo. A to nam ne pomeni kaj dosti, pravijo gostinci.

Gostinci pozivajo k vnovičnemu zagonu dejavnosti

Med najbolj prizadetimi panogami zaradi epidemije novega koronavirusa (COVID-19) sta gostinstvo in turizem. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS zato vlado poziva, da se čim prej zažene tudi gostinsko dejavnost ob hkratnem upoštevanju protokolov in navodil NIJZ.  

V primeru odprtja restavracij in gostiln bomo primorani nosti zaščitne maske

Avstrijski premier Sebastian Kurz je ameriški televizijski postaji CNN prvič povedal podrobnosti, kako naj bi pri sosedih potekalo odpiranje restavracij in barov.  V Avstriji naj bi namreč pričeli odpirati restavracije okoli 15. maja.

Na vprašanje, kako bodo zagotovili varnost posameznikov Kurz odgovarja z dvema ključnima točkama. In sicer bodo pravila družbenega distanciranja še naprej veljala, poleg tega pa bodo razmiki med mizami in sedeži odslej veliko večji.

Poleg tega bo moralo osebje nositi maske. »Sedaj morajo zaposleni v trgovinah nositi zaščitne maske, v prihodnosti jih bodo morali tudi zaposleni v restavracijah,« pravi Kurz. 

Podobno prakso naj bi aplicirali tudi v slovenskih lokalih, restavracijah in gostilnah.

Do ponovnega odprtja si lahko naročite dostavo hrane na dom, tukaj.

Vir: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije