Okusi Idrijskega: Duabru za nje pawidat.

0
356

V izjemnem naravnem ter kulturnem okolju ujeta kulinarična dediščina Idrijskega odraža močno voljo in ustvarjalnost žena rudarjev, ki so iz skrbno izbranih, lokalno dostopnih sestavin najvišje kakovosti, znale oblikovati na videz preproste, a še dandanes priznane, zaščitene in nagrajene specialitete.

V unikatnem objektu, ki s svojim izgledom ter postavitvijo na zgodovinsko pomembnem območju zrcali Unescovo svetovno dediščino, kuharski mojstri ostajajo zvesti tradiciji. Izbrane lokalne jedi premišljeno dopolnjujejo s ščepcem domiselnosti, s čimer pričarajo nepozabno doživetje preteklosti in sedanjosti. Presenetite sebe ter svoje najbližje s svežimi okusi in slastnimi jedmi, nosilkami certifikata IDRIJA IZBRANO. Dobrodošli v restavraciji Hotela Jožef. Dobrodošli, da Idrijo raziščete skozi jedi.

Hotel Jožef

Idrijski žlikrofi

Najbolj prepoznavna jed območja so idrijski žlikrofi. V Idrijo je recept zanje prišel z rudarstvom, a žal natančen izvor jedi ni znan. Čudovite male testenine, ki imajo značilno obliko Napoleonovega klobuka, so zaznamovale vsak praznik in naj bi tudi pomagale poravnati družinske spore.  V Idriji so žlikrofi tradicionalno postreženi v spremstvu bakalce. Omenjena omaka naj bi bila jedcem tako dobra, da so vanjo bakali (pomakali) kruh. Danes so Idrijski žlikrofi zaščiteni na ravni Evropske unije kot »Zajamčena tradicionalna posebnost«.

Ocvirkovca

Zgodba o slani potici z ocvirkovim nadevom je povezana z idrijskimi rudarji. Ker so ti pogosto trpeli zaradi zastrupitve z živim srebrom, so jim dajali špeh za žvečenje, ki naj bi nase vezal živo srebro in omilil simptome. Rudarji so ga večkrat raje nesli domov svojim ženam, ki so ga porabile za pripravo ocvirkovce.

Ocvirkovca

Smukavc

Če želite poskusiti katero od tradicionalnih idrijskih jedi, bo smukavc vsekakor prava izbira. Enolončnica, največkrat pripravljena iz zunanjih temnih listov zelja ali ohrovta, je dobila svoje ime zaradi načina priprave, saj liste uporabljene vrtnine osmukamo. Poleg se prileže ocvirkovca ali zeljševka.

Jožefova dilca – narezek lokalnih suhomesnatih izdelkov in sirov

Hotel Jožef z restavracijo, katerega arhitektura je svoj navdih iskala v Čermak-Špirekovi žgalniški peči, stoji na mestu nekdanje rudniške žgalnice. Je poklon vsem idrijskim Jožefom, ki so skozi leta pomembno ustvarjali idrijsko zgodbo in zgodovino, tako da izbira imena Jožefova dilca za krožnik lokalnih suhih mesnin in sirov okoliških kmetij, ni zgolj naključje.

Jožefova dilca – narezek lokalnih suhomesnatih izdelkov in sirov

Jožefov kunčji file s krniškim sirom in idrijskimi žlikrofi.

Že naše babice so dobro vedele, da se kunčja ali zajčja pečenka izvrstno dopolnjuje z idrijskimi žlikrofi. Kuharski mojstri v restavraciji Hotela Jožef so to tradicionalno kombinacijo obudili in ji dodali pridih sodobnosti: v rolado zvit kunčji file na korenčkovi posteljici s krniškim sirom in idrijskimi žlikrofi ni samo paša za oči, temveč tudi poezija za brbončice.

Jožefov kunčji file s krniškim sirom in idrijskimi žlikrofi.

Šefov krožnik

Krožnik predstavlja preplet sodobnosti in tradicije: svinjsko ribico na zelenjavni posteljici nežno objema panceta, družbo pa ji delajo nepogrešljivi idrijski žlikrofi.

Za več okusov, zgodb in doživetij:

Hotel Jožef

Vojkova ulica 9a, 5280 Idrija

e: [email protected]

m: +386 (0)8 20 04 250