Nova drzna poteza chefa Jorga Zupana

0
457

V prostorih Ateljeja bo spomladi pod novim imenom zaživela sveža kulinarična zgodba

Priljubljeni chef Jorg Zupan bo v prihajajočih dneh zaključil uspešno zgodbo restavracije Atelje, prve prejemnice prestižne Michelinove zvezdice v Ljubljani. Svoje domislice, sproščenost in izjemne kuharske veščine bo v nadgrajeni obliki že to pomlad predstavil v novi sodobni obedovalnici, ki jo je zasnoval z isto ekipo na isti lokaciji.

»Atelje je bil zame tista prva pomembna prelomnica, prva priložnost, da začnem kuhati sam in povem svojo zgodbo, z njim sem rasel in oblikoval svojo vizijo. Ponosen sem na male in velike uspehe, ki smo jih dosegli z ekipo, in v čast mi je, da so naša prizadevanja opazili in podprli tudi največji. Po tehtnem premisleku sem se odločil, da zaključim to poglavje, da povem in ponudim nekaj novega,« je razložil Jorg Zupan, eden vodilnih akterjev domače gurmanske revolucije, ki je v preteklih letih visoko kulinariko približala širšemu občinstvu.

Atelje zapira svoja vrata

Atelje, ki je na Nazorjevi ulici v Ljubljani leta 2016 nasledil znameniti Smrekarjev hram ter hitro postal stalna postojanka domačih in tujih gurmanov, ne bo več odprl svojih vrat, pa tudi Michelinovo plaketo z zvezdico, ki že od junija 2020 krasi pročelje, bodo sneli. »Sporočiti naše načrte predstavnikom Michelinovega vodnika ni bila lahka odločitev. Hvaležni smo za njihovo podporo in zaupanje, ki sta nam omogočila številne nove priložnosti, in počaščeni, da smo lahko del te pomembne skupnosti,« je povedal Matjaž Ivanc, poslovni partner in menedžer restavracij Atelje in Breg.

Nov prostor za nove ideje

Nova obedovalnica z novim imenom in konceptom, ki se bo po krajši prenovi spomladi odprla na isti lokaciji, bo chefu Jorgu Zupanu omogočila, da si prisluhne in izrazi ideje, ki so dozorele v zadnjem obdobju. Nekateri vidiki, kot so zavezanost sezonskosti in uporabi sledljivih sestavin s poudarkom na samooskrbi in smotrni rabi pridelkov z lastnega vrta, bodo ostali temeljni del Zupanove vizije, večji pa bo poudarek na sproščenem pristopu k obedovanju, ki ga bo spremljala glasnejša glasba in prijateljsko, manj formalno vzdušje. Ime zaenkrat ostaja skrivnost, znano pa je, da bo kuhinja, v kateri se bo vrtela ista ekipa kot doslej, pozno v noč pripravljala manjše jedi, namenjene deljenju z družbo, s krajšega à la carte menija, ki se bo redno spreminjal. Chef Jorg Zupan prihajajočo ponudbo jedi opisuje kot hrano za ‘ugodje in lagodje, a na bolj fini strani’.

»Sodobna obedovalnica na Nazorjevi se bo s prenovljenim konceptom pridružila navdušujočemu novemu valu gastronomske ponudbe, ki ga napovedujejo bistroji z odličnimi in ne pretirano zapletenimi jedmi, kot so poleg našega Brega še Georgie, Kulinarični študio, Bistro Ana in drugi. Hkrati pa se od omenjenih ne bo razlikovala le po naboru jedi, ampak tudi po tem, da bo to prvi prostor, katerega kuhinja bo delovala do 23. ure ali še dlje. Veseli me, da se področje tako razvija in da eden za drugim kalijo novi projekti, hkrati pa sem hvaležen za zanos ustvarjalcev in jedcev, ki to omogočajo,« se navdušenju nad svežo kulinarično ponudbo v Ljubljani in drugod po Sloveniji pridružuje chef Jorg Zupan.