Kuhajmo z Malo Kuhno: panko losos s pisano zelenjavo

0
1586

V sodelovanju z Malo Kuhno vam predstavljamo odličen recept za panko losos s pisano zelenjavo.

Mala Kuhna je spet tu s preprostim, a tako okusnim receptom, da že skoraj boli! Ko govorimo o jedeh, ki so sestavljene le iz nekaj sestavin in korakov priprave, je ključnega pomena, da večino pozornosti namenimo ravno sestavinam samim. Če se le da, uporabi čim bolj sveže, na naravni način pridelane sestavine lokalnih proizvajalcev. Naj bo kvaliteta sestavin tista najpomembnejša začimba v tvoji kuhinji!

Za ta recept smo uporabili okusno in zdravo, doma pridelano zelenjavo ter file divjega lososa. Zelenjavo smo najprej za kratek čas blanširali v osoljeni vodi, ter jo kasneje popekli na maslu. Na koncu smo dodali nekaj oljčnega olja in limoninega soka. 

Ker smo imeli file lososa brez kože, (ta pa je, vsaj zame, najboljši del), smo panirali eno stran s panko drobtinami. Najprej smo ga iz obeh strani posolili, nato pomokali, namočili v jajce in nenazadnje v panko drobtine. File smo pekli na zmernem »ognju«, da je skorjica postala zlato rjava. Nato smo tega obrnili in pekli še za kakšnih 30 sekund. Finito! In o moj bog! Kontrasta med nežnim in sočnim lososom ter hrustljavo panko skorjico se pač ne da ubesedit!

Jed je pripravljena na serviranje, hitro in preprosto! Ta recept je prav zares odlična ideja za zdravo in več kot okusno jed, ki je praktično lahko gotova v desetih minutah.

SESTAVINE UPORABLJENE PRI TEM RECEPTU:

 • File divjega lososa brez kože
 • Panko drobtine
 • Jajce
 • Gladka moka
 • Sol
 • Listnati ohrovt
 • Korenček
 • Cvetača
 • Oljčno olje
 • Limonin sok
 • Maslo

NAPOTKI:

 1. Da ohraniš zelenjavo kuhano a hrustljavo uporabi postopek blanširanja. Zelenjavo blanširaš vedno po vrsti – najprej tisto, ki rabi najdlje časa in na koncu tisto, ki potrebuje najmanj. Korenje običajno blanširamo za tri minute. Cvetačo za minuto, listnati ohrovt pa za 30 sekund. Pomembno je, da blanširano zelenjavo takoj prestaviš v ledeno ali pa vsaj mrzlo vodo. Tako prekineš postopek kuhanja, zelenjava bo pa še toliko bolj hrustljava in pisana!
 2. Lososa vedno pripravi tako, da ga pečeš 70% časa na strani s kožo. In tukaj ni nič drugače! Le na tak način bo panko skorjica zlato zapečena, meso lososa pa nežno in sočno. Priporočljivo je, da je meso lososa po peki še vedno rahlo roza – tako kot pri kvalitetnem steaku. Ker je vsak kos različne debeline in velikosti si lahko pomagaš tako, da med peko spremljaš kdaj postanejo robovi fileja do vrha belkastega odtenka. To je primeren trenutek, da lososa obrneš na drugo stran in popečeš še za nekaj sekund.

Kako izgleda priprava tega recepta si oglej v videoposnetku, za več zanimivih receptov sledi Mala Kuhna na instagramu.