Kuhajmo z Malo Kuhno: losos s toplo regratovo solato

0
801

Le kaj je lepšega od dolgih sprehodov med toplimi spomladanskimi sončnimi žarki? Mogoče, če prijetno združiš s koristnim in sproti nabereš še nekaj listov regrata za okusno kosilo ali večerjo!

A regratovih listov ni potrebno nabirat samo med prvimi sončnimi žarki pomladi, saj so mladi listi užitni prav čez vse toplejše mesece – na obdobja le malenkost bolj grenki, vendar kljub temu prežeti z vrsto vitaminov in zdravilnih učinkov za naše telo.

Pri nas smo regrat vedno jedli predvsem v raznih solatah, običajno z bučnim oljem in v kombinaciji s krompirjem ali kuhano jajčko. Tokrat smo ga v Mali Kuhni pripravili malenkost drugače, in sicer v kombinaciji z lososom!

Za začetek dobro operi krompir in neolupljenega nareži na večje kose. Te skuhaj v rahlo osoljeni vodi. Pri tem bodi pozoren, da krompirja ne razkuhaš, saj ti bo sicer pri pripravi solate razpadel. Da se temu izogneš, krompir pustil neolupljen. Lupina bo držala kose skupaj, četudi bodo ti malenkost preveč kuhani. Prihraniš pa si tudi nekaj dragocenega časa!

Krompir odcedi in mu še toplemu dodaj opran in na majhno narezan regrat ter popečene pinjole. Toplota krompirja in pinjol bosta zmehčali regrat in ga naredili še bolj okusnega! Vse skupaj začini z na drobno narezanim česnom, soljo, oljčnim oljem ter balzamičnim kisom.

V kožo lososa z zelo ostrim nožem na rahlo zareži trakove. To bo pripomoglo, da bo ta po pečenju še toliko bolj hrustljava in okusna. Meso začini s soljo ter na oljčnem olju speči do »še rahlo roza«. 

 NASVET:

Lososa vedno pripravi tako, da ga pečeš 70% časa na strani s kožo. Le na tak način bo ta zlato zapečena, meso lososa pa nežno in sočno. Priporočljivo je, da je meso lososa po peki še vedno rahlo roza – tako kot pri kvalitetnem steaku. Ker je vsak kos različne debeline in velikosti si lahko pomagaš tako, da med peko spremljaš kdaj postanejo robovi fileja do vrha rahlo belkastega odtenka. To je primeren trenutek, da lososa obrneš na drugo stran in popečeš še za nekaj sekund.

SESTAVINE:

  • Mlad krompir
  • Regrat
  • Balzamični kis
  • Sol
  • Česen
  • Oljčno olje
  • Pinjole
  • File lososa