Kuhajmo s Špelo Vodovc: recept za grenadirmarš

0
954

V veselje nam je, da vam predstavimo novo tedensko rubriko: Kuhajmo s Špelo Vodovc.

Vsak teden vam bo Špela Vodovc predstavila en recept iz svoje večkrat nagrajene knjige Cook Eat Slovenia.

Špela Vodovc je avtorica Cook Eat Slovenia. Kuharska knjiga Cook Eat Slovenia se je na Gourmand World Cookbook Awards v treh kategorijah (samozaložba, kulinarični turizem – države in regije ter prevod) uvrstila v finalni izbor, kar pomeni da je v teh kategorijah tudi zmagovalka za Slovenijo. V kategorijah samozaložba in kulinarični turizem (države in regije) je knjiga uvršena med TOP 3 na svetu. Razglasitev rezultatov je napovedana za začetek junija v Parizu, kjer bo potekal sejem kuharskih knjig iz celega sveta.

Več o knjigi Špele Vodovc – Cook Eat Slovenia, si preberite tukaj.

RECEPT ZA GRENADIRMARŠ

Skoraj pozabljena preprosta jed,  ki se je spominjajo starejše generacije.  Izhajala naj bi iz časa prve svetovne vojne, ko so se vojaki v Kobaridu borili na Soški fronti. Na prvi pogled čudna kombinacija, vendar je vojakom ob pomanjkanju ostale hrane dala moči za boj.

Za pripravo te jedi lahko uporabimo skoraj katerekoli testenine. Babica Nuša je največkrat uporabljala široke rezance (tagliatelle), ki se lepo povežejo s praženim krompirjem. Tako si s preprostimi sestavinami, ki so skoraj vedno pri roki pripravimo okusno jed. Jed mora biti sočna zato ji lahko dodamo tudi ocvirke.

V primorski različici jedi dodajo bleke in na koščke narezano in prepraženo slanino. V Zasavju se je prijela kot tipična jed za knape – rudarje, ki so delali v rudniku. Zelo nasitna jed in prava kalorična bomba zato jo obvezno postrežemo s skledo dobre solate. Pozabimo na preštevanje zaužitih kalorij, le uživajmo. To je prava hrana za dušo.

Sestavine za 4 osebe:

  • 800 g krompirja 
  • 170 g testenin 
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 5 žlic sončničnega olja ali 2 žlici svinjske masti 
  • sol

Krompir operemo in neolupljenega skuhamo v slani vodi do mehkega. Vodo odcedimo in krompir pustimo da se malo ohladi.

V večji ponvi oz. posodi prepražimo na tanke rezine narezano čebulo, da postane zlato rjava. Med tem v drugi posodi skuhamo testenine, ki naj bodo »al dente«. 

Čebuli dodamo olupljen in na tanke rezine narezan krompir, premešamo, da se vsi okusi povežejo in krompir vsrka maščobo. Primešamo kuhane testenine. Vse skupaj pražimo na zmernem ognju še 10 min. Med pražnjem pustimo, da se jed spodaj lepo zapeče. Premešamo in postopek večkrat ponovimo, da se celotna jed lepo zlato rumeno obarva. Najboljša bo, ko se jed malo začne prijemati posode.

Food photography: Mateja Jordović Potočnik

Cooking and food styling: Branka Vodovc and Špela Vodovc

Design: Gregor Žakelj