Ana Roš najboljša kuharska mojstrica na svetu

0
1420

Kulinarični poznavalci so v okviru izbora Best Chef Awards deveto mesto seznama najboljših kuharjev in kuharic namenili slovenski kuharski mojstrici Ani Roš. Tako je ohranila naslov najvišje uvrščene kuharice in edine Slovenke med desetimi najboljšimi.

Kulinarični poznavalci so za The Best Chef Awards – koncept, ki je nastal leta 2015 in predstavlja svet vrhunske kuhinje prek digitalne in socialno-tržne platforme, – na slavnostni podelitvi v Madridu znova predstavili tudi seznam 100 najboljših kuharjev in kuharic na svetu.

Med prvo deseterico se je spet uvrstila tudi slovenska kuharska mojstrica Ana Roš, ki pa je z devetim mestom na lestvici tudi najvišje uvrščena ženska. Čeprav je na seznamu padla za dve mesti, še vedno ostaja edina Slovenka med desetimi najboljšimi.

Poleg tega je letos prejela tudi prvič podeljeno nagrado The Best Chef Pristine Award, ki se podeljuje mojstrom, ki pri svojem delu prisegajo na skrbno izbrane lokalne proizvode in uporabljajo široko mrežo lokalnih kmetov in pridelovalcev. Roš, ki je pred kratkim s Hišo Franko že tretje leto zapored dobila dve Michelinovi zvezdici, je namreč med drugim znana prav po sodelovanju z lokalnimi kmeti in podpiranju trajnostnega kmetovanja.

Po besedah ekipe kulinarične ustvarjalce naj bi ta nagrada pomenila predanost kuharske mojstrice k uporabi najboljših, lokalno pridelanih sestavin. “To je najlepša nagrada, ki bi jo lahko prejela,” je povedala Ana Roš in dodala, da so vse njene občasne “nočne more“, ko se sprašuje, ali bodo zdržali, s tem na nek način poplačane.

Zahvalila se je še Slovenski turistični organizaciji, “da stoji za slovensko gastronomijo“, obenem pa predsednika vlade pozvala: “da nas še bolj spremlja pri tem, kar počnemo, ker bomo mogoče prej ali slej potrebovali še več pomoči“.

Za najboljšega kuharja na svetu izbora The Best Chef, katerega cilj je združiti ljubitelje hrane z vsega sveta in ustvariti skupnost za tiste, ki jim hrana predstavlja strast, je bil izbran s tremi Michelinovimi zvezdicami nagrajeni Španec Dabiz Muñoz. Na drugo mesto se je zavihtel Danec René Redzepi, tretje mesto pa je zasedel španski kuhar Joan Roca.

Najboljših deset po izboru The Best Chef Awards

1. Dabiz Muñoz, Španija

2. René Redzepi, Danska

3. Joan Roca, Španija

4. Massimo Bottura, Italija

5. Andoni Luis Aduriz, Španija

6. Björn Frantzén, Švedska

7. Disfrutar, Španija

8. Alain Passard, Francija

9. Ana Roš, Slovenija

10. Alex Atala, Brazilija