Začenja se 25. Slovenski festival vin!

0
251

V ljubljanskem Cankarjevem domu se začenja že 25. Slovenski festival vin, najprestižnejši dogodek s področja kulture pitja vina v Sloveniji. Festival, ki bo potekal v četrtek in petek, 16. in 17. novembra, od 16. do 21. ure v dveh dvoranah Cankarjevega doma in 2 predavalnicah, obljublja predstavitev več kot 120 vinarjev in kulinarikov, 7 vodenih delavnic, 2 delavnici za vinarje in priložnost okusiti več kot 550 vinskih vzorcev. Prvi dan festivala bo potekalo uradno odprtje, kjer bodo organizatorji s komisijo razglasili zmagovalce letošnjega strokovnega ocenjevanja vin. Vstopnice že v predprodaji.

DEGUSTACIJA NA VEČ KOT 115 RAZSTAVNIH PROSTORIH

Na dvodnevnem prazniku vina v Cankarjevem domu bo na voljo več kot 120 razstavnih prostorov, med katerimi se bodo tradicionalno predstavili vinarji vseh vinorodnih okolišev Slovenije, obiskovalci pa bodo imeli možnost okusiti tudi tuja vina, in sicer iz Avstrije, Bolgarije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Katalonije, Slovenije in Srbije, ki se bodo predstavljali samostojno oz. v okviru salonov Italian trade Agency, Delegacije vlade Katalonije za Centralno Evropo, Konzorcija vinarjev Vipavske doline in Salona Mabat.

VODENE DELAVNICE ZA OBISKOVALCE

Kot vsako leto organizatorji tudi na tokratnem festivalu organizirajo vrhunske vodene delavnice, in sicer: Najbolje ocenjena vina 25. Slovenskega festivala vin (vodi: prof. dr. Tatjana Košmerl), Degustacija in predstavitev vin nove kleti FOUCH (vodijo: Peter Knaflič, Tine Nusdorfer, Bruno Gaberšek), Degustacija vin v temi (vodi: Valentin Bufolin, najboljši sommelier Slovenije 2022, WSET 3, podpredsednik društva Sommelier Slovenije), Čokolada in vino (vodi: Valentin Bufolin), Masterclass – Veneto z vini iz kleti Masi (vodi: Majda Debevc, WSET® LEVEL 3, WSET® LEVEL 2 PROFESSIONAL CERTIFICATE IN SPIRIT in Aleksander Bohinc, sommelier 3. stopnje, 7 x nosilec zlatih odličij na slovenskem sommelierskem prvenstvu) ter Slikanje in vinčkanje Arty Party (vodita:  Vasja Stojanovski in Špela Vizjak).  Vstopnice za delavnice so že na voljo.

NOVO: DEGUSTACIJA NA DALJAVO

Posebna novost letošnjega festivala bo predstavitev mednarodnega projekta, Digital Wine Tasting, sofinanciranega s strani Erasmus+ programa, ki so ga kreatorji skupaj s partnerji iz Italije, Španije, Portugalske, Cipra, Švice in Nizozemske razvili v spletno izobraževanje za ORGANIZACIJO DEGUSTACIJE VINA NA DALJAVO. Brezplačno ekskluzivno izobraževanje je primerno za vse – tako za vinarje in sommelieje kot tudi za obiskovalce, študente ali samo ljubitelje kulinarike in vina. Seminar, ki ob koncu ponuja tudi certifikat, bo potekal v petek, 17. novembra ob 15. uri v  dvorani M1, pripravlja ga pa BIC Ljubljana.

OCENJEVANJE FESTIVALSKIH VIN

Tudi letos je potekalo festivalsko ocenjevanje prijavljenih vinskih vzorcev. Vsi sodelujoči vinarji so svoja vina, ki jih bodo predstavili prav na festivalu, lahko prijavili na festivalsko ocenjevanje, ki ga je že pred festivalom izvedla strokovna komisija s prof. dr. Tatjano Košmerl na čelu.

V okviru strokovnega ocenjevanja za 25. Slovenski festival vin, ki je potekalo 2. in 3. novembra 2023, je bilo 7-članski komisiji zaupanih 147 vzorcev, kar 37 vzorcev več kot lani. Med vsemi vzorci je strokovna komisija ocenila 20 penečih belih vin visoke kakovosti, 3 peneča rose vina, 61 belih suhih mirnih, 11 belih mirnih z ostankom sladkorja, 2 vzorca rdečkastih vin ter 46 vzorcev mirnih rdečih.

Povprečna ocena letošnjih ocenjenih vzorcev je bila 84,4±1,7 točke, kar je višje in razveseljivo z manjšim standardnim odklonom.

Zmagovalci letošnjega ocenjevanja festivalski vin v posamezni kategoriji bodo razglašeni prvi dan festivala, in sicer 16. novembra ob 16. uri v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

PREDSTAVITEV PRILOŽNOSTI V UK

Organizatorji festivala se že od samega začetka trudijo vinarjem ponuditi ne samo prostor za predstavitev svojih vin ljubiteljem žlahtne kapljice, pač pa tudi prostor za nova poslovna partnerstva in nove prodajne kanale. Poleg seminarja Degustacije na daljavo, tokrat predstavljajo načine, kako prodreti na angleški trg, ki je nastal kot nadaljevanje lanske uspešnice prodora na ameriški trg. Predstavitev možnosti prodaje in izvoza v UK bo predstavil ustanovitelj Glass of Bubbly Christopher Walkey, dogodek pa bo potekal v četrtek, 16. novembra, ob 14.45 v predavalnici M3/M4.

VARNA POT DOMOV IZ FESTIVALA

Tudi v času Slovenskega festivala vin bodo obiskovalce o pomenu varne poti domov opozarjali moderatorji Zavoda varna pot. Njihov nasvet je, da pred odhodom pomislimo, kako bomo kar najvarneje mi sami ali naši prijatelji prispeli domov, in da naj si poiščemo najprimernejši oz. alternativni način prevoza – osebo, ki ni spila alkohola, javni prevoz ali taxi. Moderatorji Zavoda varna pot bodo na voljo za opravljanje testa alkoholiziranosti oz. psihofizičnih sposobnosti in preverjanja, če ste v okviru dovoljene meje stopnje alkohola 0.24 mg/l ter vam svetovali, če se lahko in kako se varno vključiti v promet. Naj bo Čista nula, čista vest tudi vaša prijateljica na cestah. Prispevajmo svoj delež k uresničevanju Vizije NIČ – vsak od nas šteje.

VSTOPNICE SO ŽE NA VOLJO!

Vstopnice za vstop na festival in delavnice so že na voljo prek spletne strani festivala, sicer pa bodo na voljo tudi na blagajnah na dan festivala.

Več o dogajanju in sodelujočih na spletni strani Slovenskega festivala vin, Facebook in Instragram profilu.

Prireditev je del programa NOVEMBER GOURMET LJUBLJANA

Organizator Slovenskega festivala vin – Proevent d.o.o.