Varnost naj bo na prvem mestu

0
577

Agencija za varnost prometa svetuje: »Odložite telefon, vozite s prilagojeno hitrostjo, bodite pozorni in strpni vozniki, zlasti do najbolj ranljivih skupin na cesti, kot so pešci, predvsem starejši ljudje in otroci ter kolesarji in motoristi.

Vse premalokrat se zavedamo, da sta neprilagojena hitrost ali uporaba mobilnega telefona med vožnjo izjemno pomembna dejavnika tveganja, ki vse prepogosto vodita v prometno nesrečo. Zato na Agenciji za varnost prometa svetujejo: »Odložite telefon, vozite s prilagojeno hitrostjo, bodite pozorni in strpni vozniki, zlasti do najbolj ranljivih skupin na cesti, kot so pešci, predvsem starejši ljudje in otroci ter kolesarji in motoristi. Slednjim pa svetujemo, naj bodo tudi sami dovolj vidni in previdni.«

Pešci so najbolj ranljivi udeleženci prometa, zato navajamo nekaj nasvetov, ki jih je treba upoštevati za lastno varnost. Pešec se mora vedno prepričati, ali lahko varno prečka cesto in razumeti, da nima absolutne prednosti. Hodi naj po za to namenjenih površinah, če pločnika ni, naj hodi ob levem robu vozišča v nasprotni smeri vožnje, tako da jih voznik prej opazi. Preden pešec stopi na vozišče, naj se prepriča o varnem prečkanju ceste. Cesto naj prečka hitro in brez nepotrebnega ustavljanja, za večjo vidnost pešcem Agencija za varnost prometa priporoča, naj nosijo svetla in odsevna oblačila, lahko dodajajo tudi odsevna telesa, kot so trakovi, kresničke.

»Danes je na voljo že veliko odsevnih predmetov in dodatkov, katerih glavni namen je, da povečajo vidljivost pešca. Pri tem naj pazijo, da pešci predvsem ob zmanjšani vidljivosti oz. ponoči pešci nosijo odsevnik na vidnem mestu«, še dodaja Jože Hribar, direktor Agencije za varnost prometa. Na Agenciji še sporočajo, da marsikdo pozablja, da sta kresnička in odsevni trak po zakonu predpisana obvezna oprema pešca v pogojih slabše vidljivosti ali ponoči. Predvsem se naj vsak pešec tako kot ostale občutljive skupine v prometu zaveda, da je  na cesti zelo izpostavljen in naj tudi sam prispeva k ukrepom za čim višjo mero lastne varnosti. Vozniki pa naj bodo na pešce še posebej pozorni ter pazljivi.