Varno na cesti, srečno do cilja

0
427

Alkohol v naši družbi za mnoge pomeni del druženja in povezanosti z drugimi, vendar pa njegovo zaužitje lahko vodi v slabe.

Maj je mesec številnih aktivnosti na prostem, ki pa so vse prepogosto povezane tudi z uživanjem alkohola. Alkohol v naši družbi za mnoge pomeni del druženja in povezanosti z drugimi,  vendar pa njegovo zaužitje lahko vodi v slabe, včasih nepopravljive odločitve. Z namenom ozaveščanja vseh udeležencev v prometu o nevarnostih psihoaktivnih substanc, Agencija za varnost prometa na nacionalni ravni javnost ozavešča z nacionalno preventivno akcijo »Varno brez alkohola«, ki jo v maju pripravlja v sodelovanju s policijo. Direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar opozarja: »V letu 2021 so bili vinjeni povzročitelji odgovorni za več kot 1.500 prometnih nesreč, v njih je življenje izgubilo 37 oseb, kar je 37 % več kot v letu 2020.

Za devet odstotkov manj je bilo hudo telesno poškodovanih, lažje telesno poškodovanih pa je bilo 30 odstotkov več.« Poudariti velja, da so daleč največ prometnih nesreč povzročili vozniki med 25. in 34. letom starosti (314 prometnih nesreč), povzročitelji nesreč iz starostne skupine med 35. in 44. letom pa jim sledijo z 292 prometnimi nesrečami. V času nacionalne preventivne akcije so policisti ob rednem delu, pa tudi z občasnimi poostrenimi nadzori, preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Na Agenciji za varnost prometa še opozarjajo, da naj bodo vsi udeleženci cestnega prometa strpni in previdni. Hitrost vožnje naj prilagodijo prometnim in vremenskim razmeram. Dosledno naj upoštevajo cestnoprometne predpise ter se temeljito pripravijo na pot, tudi z ustrezno pripravo vozila. Vozniki naj bodo vselej še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti, vinjenim osebam pa nikar ne dovolite sesti za volan vozila ali krmilo motorja. Policija in Agencija za varnost prometa vsem udeležencem v prometu želita varno pot, in da bi na vsak cilj prišli srečno.