Slovenec Gregor Šegel zmagovalec v Veliki Britaniji!

0
258

Kamničan Gregor Šegel je na zadnji tekmi kontinentalnega pokala v sezoni 2023/24 v tekmovalnem lednem plezanju v Sunderlandu v Veliki Britaniji, dne 10. februarja, prvič v svoji karieri stopil na zmagovalni oder – in to v velikem slogu, z zmago v močni evropsko-azijski konkurenci.

Ta dosežek predstavlja največji uspeh slovenskih tekmovalnih lednih plezalcev od časov Janeza Svoljška, ki je bil reden finalist in leta 2016 tudi zmagovalec tekem svetovnega pokala ter evropskega prvenstva.

Planinska zveza Slovenije je sporočila, da se je v Sunderlandu zbralo rekordno število evropskih in azijskih tekmovalcev, 56 moških in 25 žensk. Kvalifikacije so potekale po dveh izjemno tehničnih smereh, najboljših osem tekmovalcev pa se je uvrstilo v finale. 

V večernem finalu je nastopil kot prvi in plezal tekoče, odločno in brez napak. Vmesni dinamični gib je izvedel brez obotavljanja, enako tudi izjemno tehnično sekvenco tik pod vrhom ter skok na vrh. Zadnji oprimek je – za razliko od dveh sotekmovalcev – zadržal in vrh vpel 37 sekund pred iztekom dovoljenega časa. Tako je lahko zadovoljno sedel na ”prestol za zmagovalce” in opazoval sotekmovalce, ki so bodisi zdrsnili nižje v smeri ali na samem skoku na vrhu, ali pa se jim je iztekel čas.

Drugo mesto sta si razdelila Romun kanadskega rodu David Bouffard in Švicar Patrick Inderbitzin. Pri ženskah je slavila Poljakinja Olga Kosek pred Loreno Beck iz Liechtensteina in Haruko Takeuchi z Japonske.

Gregor Šegel (AO PD Ljubljana-Matica) je že v kvalifikacijah pokazal, da je to njegov dan. Eno kvalifikacijsko smer je splezal do vrha, v drugi pa padel zgolj gib pod vrhom, kar je zadostovalo za osmo mesto kvalifikacij ter uvrstitev v finale.

‘Ob ogledu kvalifikacijskih smeri sem imel dober občutek, saj sem predvidel, da mi stil gibov ustreza. Obeh smeri sem se lotil brez treme. Prva kvalifikacijska smer ni delala težav, nastop v finalu pa mi je skoraj izbrisala druga smer, zaradi nepričakovanega padca tik pod vrhom. Kvalifikacijski nastop je na srečo zadostoval za zadnje mesto v finalu. Ob ogledu finalne smeri sem ocenil, da mi spodnji del ne bo delal težav. Ob nastopu sem se gibal hitro, tekoče in brez dolgih premislekov. V zgornjem delu smeri so se odprli zelo tehnični gibi na popolnoma novih oprimkih, ki pa so mi ustrezali. Ob finalnem skoku sem vedel, da mi energije zanj ne manjka, zato nisem izgubljal predragocenega časa in nastop končal na vrhu. Občutki so izjemni in iskreno upam, da nam letošnja sezona podari krila in obilo izkušenj v naslednji sezoni!” je svojo zmago opisal Gregor Šegel