Elan je letošnji prejemnik prestižne nagrade WIPO IP Enterprise Trophy

0
358
Elan je prejel prestižno nagrado Svetovne organizacije za intelektualno lastnino – WIPO IP Enterprise Trophy. Eksklu

Ekskluzivno nagrado prejme le eno podjetje v državi in letos je ta čast doletela begunjskega proizvajalca smuči.

Namen nagrade je slovenska podjetja spodbuditi, da okrepijo sodelovanje z javnimi raziskovalnimi organizacijami. Kot dobro prakso želijo izpostaviti tista podjetja, ki v svojem poslovanju nenehno in metodološko uporabljajo sistem intelektualne lastnine.

»V Elanu aktivno upravljamo posamezne elemente intelektualne lastnine. Po eni strani kot zelo inovativno podjetje aktivno ščitimo svoje izume s patenti, po drugi strani pa  kot globalna blagovna znamka strateško upravljamo naše zaščitene blagovne znamke. Elan je blagovna znamka za zabavo in prosti čas v naravnem okolju, vendar pa intelektualno lastnino jemljemo zelo resno.

Zato smo resnično ponosni, da je bilo naše delo prepoznano s strani Svetovne organizacije za intelektualno lastnino in da smo letošnji prejemnik nagrade WIPO IP Enterprise Trophy,« je poudaril podpredsednik družbe Elan in direktor zimske divizije Leon Korošec.

Razvojni konstruktor Matjaž Žagar, vodja Sektorja za pravo intelektualne lastnine, Urad RS za intelektualno lastnino

Edini globalni proizvajalec smuči, ki smuči že 77 let proizvaja ročno, s 100 % zeleno električno energijo in 100 % v slovenskih Alpah, je do sedaj za svoje dosežke prejel številne nagrade. Žirije po vsem svetu prepoznajo Elanovo inovativnost, vizualno dovršenost in tehnično ter tehnološko odličnost. Seznam nagrad in priznanj, ki so jih njihovi izdelki že prejeli, je zelo dolg in bogat. Ta tradicija se nadaljuje iz leta v leto, smuči iz kolekcije za sezono 2022/23 pa so samo letos prejele že več kot 65 različnih nagrad.

WIPO IP Enterprise Trophy je Elanu podelil nagrado, ker je ocenil, da aktivno sodeluje z različnimi javnimi raziskovalnimi institucijami, da imajo njihovi izdelki ustrezno intelektualno patentno zaščito in se promovirajo na različnih sejmih in dogodkih po svetu. Prav tako so z raznolikimi izobraževalnimi institucijami ter klubi povezani skozi programe družbene odgovornosti in imajo implementiran program trajnostnega razvoja ter nižanja ogljičnega odtisa.

Med svojimi zaposlenimi pa nenehno in konceptualno vzpodbujajo kreativnost in inovativnost. »Nagrada Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) pomeni priznanje za kontinuirano in uspešno delo pri iskanju inovativnih in inventivnih tehničnih rešitev na področju smuči in smučarskih sistemov. Rezultati tega so številni podeljeni patenti doma in predvsem v tujini, kar vpliva na uspešnost projektov in krepitev ugleda blagovne znamke Elan,« je dodal razvojni konstruktor Matjaž Žagar.

Tudi letos so prejeli prestižno oblikovalsko nagrado Red Dot, ki spada med najbolj cenjene oblikovalske nagrade na svetu in hkrati pomeni izjemne oblikovalske dosežke. Letos je ta čast doletela smuči Ripstick Tour 104, ki so nastale v sodelovanju z legendarnim Glenom Plakom. Na področju produktnega oblikovanja pa te so smuči pred kratkim prejele tudi nagrado Oblikovanje leta, ki jo strokovna žirija v okviru slovenskih nagrad za oblikovanje podeljuje izdelkom, ki so nastali v obdobju zadnjega leta ter po oblikovalskih kriterijih predstavljajo izrazit presežek in odličnost na področju produktnega oblikovanja v Sloveniji.

Te nagrade potrjujejo inovativnost Elanovih izdelkov in so dokaz, da tako z idejami kot tudi z izvedbo ves čas uspešno nadgrajujejo svoje delo, znanje in kreativnost. S svojimi izdelki navdihujejo športne navdušence po vsem svetu, da vedno znova raziskujejo najbolj skrite kotičke čudovite narave, ki nas obdaja.

»Kolekcija 2022/23 je ustvarjena za preživljanje kakovostnega prostega časa na smučanju. Želimo, da ljudje dragocene trenutke, preživete na snegu, delijo s prijatelji. Tudi zato vsako leto z novo kolekcijo nadgrajujemo pričakovanja,« je še dodal Leon Korošec.

O Elanu

Elan je dolgoletni proizvajalec smuči iz slovenskih Alp z več kot 77 leti izkušenj v oblikovanju in izdelavi najboljših smuči na svetu za prijatelje in družine, ki uživajo v smučanju in si želijo zabave in dobrih časov v gorah. Nagrade na testih in priznanja za oblikovanje leto za letom pričajo, da inovativni produkti odražajo tradicijo blagovne znamke in zavezo ne le izdelovanju smuči, ampak izdelovanju boljših smuči, ki smučarjem prinašajo nepozabne trenutke v gorah.