Začel se je sejem Alpe-Adria 2024

0
1403

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo te dni, od 31. januarja do 3. februarja, potekal že 34. sejem turizma Alpe-Adria. Sejem predstavlja vrhunsko doživetje za vse turistične navdušence, ki si želijo raziskovati nove destinacije in doživeti edinstvene trenutke. Ponuja pestro kombinacijo kulinarike, kampinga, karavaninga ter raznolikih outdoor doživetij, zasnovanih za vse, ki aktivno preživljajo prosti čas.

Na sejmu bo več kot 350 turističnih ponudnikov iz 13 držav, poleg Slovenije bodo prisotni tudi ponudniki iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije, Francije, Švedske, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije, Nepala in Tajske. Obiskovalci bodo lahko raziskovali različne destinacije, ki ponujajo raznovrstna doživetja, od aktivnega oddiha do sproščenega odkrivanja naravne in kulturne dediščine. Na sejmu se bodo predstavili tudi ponudniki opreme za kampiranje, rabljeni in luksuzni avtodomi, e-kolesa, električni skuterji in drugi, pri čemer bodo sodelovali številni pomembni akterji v turizmu.

Na osrednjem razstavnem prostoru “I FEEL SLOVENIA” se letos predstavlja vseh 21 mest Združenja zgodovinskih mest Slovenije, s poudarkom na bogati dediščini in raznoliki kulturni ponudbi mest, pod okriljem Slovenske turistične organizacije. Turistična zveza Slovenije bo prinesla več kot 140 lokalnih skupnosti in društev. Poleg tega sodelujejo že tradicionalni udeleženci, kot so Turizem Ljubljana, Planinska zveza Slovenije, Združenje turističnih vodnikov Slovenije in številni drugi.

V razstavnih dvoranah se bo odvijal bogat program s predavanji, predstavitvami in novinarskimi konferencami, ki obravnavajo aktualne teme na področju turizma. Poseben poudarek je namenjen digitalizaciji in uvajanju novih tehnologij v turizmu. Strokovnjaki bodo predstavili najnovejše trende in inovacije na tem hitro razvijajočem se področju. Poleg tega bo Slovenska turistična organizacija v okviru sejma predstavila smernice za osrednjo komunikacijsko tematiko “Umetnost in kultura” za leti 2024 in 2025.

Spremljevalni program si lahko ogledate TUKAJ.

Nagrada Jakob

Tudi letos bo na odprtju sejma podeljena mednarodna nagrada Jakob. Tema 13. izbora za nagrado Jakob 2024 je “Inovativne turistične prireditve na osnovi kulturne in naravne dediščine”.

Nagrado Jakob za leto 2024 in naziv Ambasador inovativnih turističnih prireditev je po izboru komisije prejel projekt Praznik idrijskih žlikrofov, Zavoda ID20 – Zavoda za inovacije v dediščini.

Sejmi okusov Gastexpo

Hkrati se odvija tudi 17. mednarodni strokovni sejem okusov GASTexpo, ki ga organizira Primorski sejem. Obiskovalci bodo deležni raznovrstnih doživetij, med katerimi bodo izstopali vrhunski koktajli, bogata ponudba piv, odlična kava in raznolika gastronomska ponudba. Poleg tega bodo lahko prisluhnili predavanjem, sodelovali v interaktivnih izobraževanjih ter se udeležili zanimivih delavnic, ki bodo tokrat navdih črpale iz morske in italijanske kulinarike. Sejemsko vzdušje bo dodatno obogatilo državno prvenstvo v peki pic, kjer se bodo tekmovalci potegovali za prestižni naziv “Naj picopek Slovenije”, pri čemer se ne bo pozabilo vključiti tudi kranjske klobase in slovenskega medu.